Αλέξανδρος ρώτησε πριν 8 έτη

Άγγελε και Σια καλησπέρα :)

Πριν λίγο καιρό, από μια ξαφνική διακοπή ρεύματος, εξαφανίστηκε ένας από τους σκληρούς δίσκους στο PC μου.
Συγκεκριμένα, ένας Seagate 1ΤΒ που έχω ως δεύτερο για τα δεδομένα μου.
Όταν λέω εξαφανίστηκε, εννοώ εξαφανίστηκε από τον file explorer, από το disk management, ούτε καν στο UEFI τον βλέπω, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω ούτε check disk.
Μια και δυο ανοίγω τα εντόσθια του υπολογιστή, αλλάζω καλώδια, αλλάζω ports, αλλά εις μάτην...
Εκεί λοιπόν που νόμιζα ότι τίναξε τα πέταλα λόγω της φίλης ΔΕΚΟ, μετά από μια-δυο μέρες και από κάμποσες επανεκκινήσεις, ως δια μαγείας, κατά την εκκίνηση, έτρεξε ένα διαγνωστικό και ο δίσκος εμφανίστηκε εκ νέου.
Περιχαρής για το θαύμα του έταξα φρέσκο backup, αλλά που, ως κλασικός user, δεν έκανα αμέσως μετά το θαύμα (για καλή μου τύχη είχα προνοήσει και έχω ένα "σχετικά" πρόσφατο bu, αλλά με "ελλείψεις").
Το θέμα είναι ότι μετά καμιά δεκαριά μέρες καλής λειτουργίας το "φαινόμενο" (όχι ο Ρονάλντο) ξαναέκανε την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα να βρίσκομαι στο ίδιο σημείο, αλλά με διαφορετικά συναισθήματα..."τι μ...ς είμαι που δεν έκανα αμέσως backup!!".
Η εύλογη ερώτηση είναι: υπάρχει κάποιος τρόπος για την επανεμφάνιση του δίσκου, πριν ξεκινήσω να βάζω και να βγάζω καλώδια; Είναι θέμα αστοχίας του δίσκου (προφητικό το χθεσινό σου άρθρο) ή είναι βαθύτερο το πρόβλημα (βλ. motherboard);
Να σημειώσω ότι ο δίσκος είναι σχετικά καινούριος (λιγότερο από διετία), ενώ πέρα από τον SSD με το λειτουργικό, υπάρχει και ένας τρίτος αρκετά παλιότερος και σαφώς πιο "κουρασμένος", που όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμα του αδερφού Seagate...
Υ.Γ. Τελικά, η ΔΕΗ δε με πάει με τίποτα, πριν ένα εξάμηνο μου "εκτέλεσε" laptop, router και λοιπές συσκευές και τώρα βάλθηκε να μου εξαφανίσει το παρελθόν (φωτογραφίες και λοιπά δεδομένα).

Ευχαριστω για τον χρόνο σας,
Αλέξανδρος

3 Απαντήσεις

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Αν δούλευε την στιγμή που πλάκωσαν τα σκοτάδια, το πιο πιθανό είναι να έχει πρόβλημα. Το ότι σου εμφανίστηκε μετά από λίγες ημέρες είναι περίεργο και έπρεπε να το εκμεταλλευτείς, όπως φυσικά το κατάλαβες.
Μπορείς να δοκιμάσεις να τον συνδέσεις σε άλλον υπολογιστή ή έστω στον ίδιο σαν εξωτερικό, αν δουλεύει χωρίς πρόβλημα τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε αλλού.

Αλέξανδρος απάντησε πριν 8 έτη

Νίκο καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
Το πρόβλημα επαναλαμβάνεται. Ο δίσκος εμφανίζεται μετά από τον έλεγχο που γίνεται τυχαία κατά το bootαρισμα του υπολογιστή και εξαφανίζεται μετά το κλείσιμό του.
Δοκίμασα να τον βάλω ως εξωτερικό, αλλά μου εμφάνισε μόνο το μήνυμα να κάνω format στο δίσκο, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις «χτυπημένων» flash drives.

Στην τελευταία περίπτωση που εμφανίστηκε έτρεξα το διαγνωστικό, το οποίο επιβεβαίωσε τον επερχόμενο «θάνατο» του δίσκου. Τα bad sectors, και όχι μόνο, είναι πάρα πολλά…

Μετά κόπων και βασάνων έχω πάρει τα απαραίτητα αρχεία, αλλά επειδή ψώνισα τον αντικαταστάτη θα ήθελα να «ψαρέψω» και τα υπόλοιπα εάν γίνεται. Ο έλεγχος γίνεται εντελώς τυχαία και θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσα να το κάνω κατ’ επιλογή. Προγραμματισμένο chkdisk μπορεί να γίνει για τον δίσκο του λειτουργικού. Πως μπορώ να κάνω κάτι αντίστοιχο για ένα drive που δεν υπάρχει; :)

Ευχαριστώ πολύ,
Αλέξανδρος

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Από την στιγμή που σου εμφανίζεται όταν ανοίγεις τα windows, με δεξί κλικ -> Ιδιότητες->Εργαλεία -> Έλεγχος για σφάλματα, κάνεις ακριβώς το ίδιο που θα έκανες με το chkdsk