Panosif * ρώτησε πριν 10 μήνες

Καλημέρα ή καλησπέρα οποιαδήποτε ώρα και αν διαβάζετε αυτή την ερώτηση.
Στις αρχές του καλοκαιριού του 2022 δέχθηκα μία επίθεση στον υπολογιστή μου εξαιτίας μιας λήψης πού αφελής τότε εαυτό ζουν η χάνει από μία γενικά άγνωστη ιστοσελίδα άγνωστη ιστοσελίδα.
Ο ίδιος ο ιός άρχισε να μου κατεβάσει προγράμματα στον υπολογιστή και να υπέρ φορτώνει το σύστημα. Έστειλε σε διάφορους μου φίλους στο discord από αυτές τις γνωστές προσκλήσεις για nitro και επίσης άνοιξε την πόρτα και σε κάποιου είδους trojan ο οποίος ζημίωσε αρκετά από τα αρχεία μου.
 
Παρόλο που κατάφερα να λύσω το πρόβλημα, το πλήγμα ήταν πολύ μεγάλο. 
Μέσα σε αυτά τα αρχεία υπήρχε ένα σημαντικό αρχείο ιδιαίτερα σημαντικής αξίας και μοναδικό στο είδος του. 
Η ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής:
Υπάρχει ο οποιοσδήποτε τρόπος εκτός από το να στείλω τα bitcoins στους εν λόγω απαγωγείς ώστε να επαναφέρω τουλάχιστον αυτό το αρχείο???
Διατίθεται και πληρωμή.
 
Υ.Γ
Όσον αφορά την λύση των λύτρων, προφανώς και δεν διατίθεται σαν επιλογή. Περισσότερο το ανέφερα για να γνωρίζετε και αυτή τη λεπτομέρεια.

7 Απαντήσεις

Panosif * απάντησε πριν 10 μήνες

*στην 5η σειρά: 
*Ο τότε αφελής εαυτός μου είχε κάνει*

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Καλησπέρα φίλε μου! Τα .jar αρχεία είναι JAVA αρχεία οπότε από μόνα τους δεν μας δίνουν κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για το ποιο ακριβώς είναι το ransomware. Παρότι υπάρχουν εργαλεία για μερικά ransomware, τα περισσότερα εξελίσσονται συνεχώς και δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για αποκρυπτογράφηση.

Panosif * απάντησε πριν 10 μήνες

Με συγχωρείτε αλλά έκανε ένα κρίσιμο λάθος στην περιγραφή μου ελέγχοντας ξανά τα αρχεία και την κατάληξη τους παρατήρησα ότι δεν ήταν .jar αλλά .eijy .
 
 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

H Emisoft έχει σχετικό εργαλείο για το συγκεκριμένο ransomware. Πρόκειται για παλιά και αξιόπιστη εταιρεία, οπότε δεν χάνεις κατι να το δοκιμάσεις. Αν βλέπω καλά, θες αυτό που λέει για το Djvu ransomware.

Panosif * απάντησε πριν 10 μήνες

Δυστυχώς έχω δοκιμάσει αυτό το πρόγραμμα αλλά το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται το κλειδί για το άνοιγμα των αρχείων.
Το οποίο φυσικά δεν έχω στην κατοχή μου.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Έχεις δίκιο, μετά είδα ότι πουλάνε τα keys χωριστά και να τα βρεις μόνος σου είναι απίθανο. Δεν βλέπω κάποιο άλλο σχετικό εργαλείο διαθέσιμο. Αν τα αρχεία είναι κρίσιμα, υπάρχει με εταιρεία με όνομα tictac που αναλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις.

Panosif * απάντησε πριν 10 μήνες

Πολύ καλά. Πριν να παραδεχτώ ότι την είχα παρατηρήσει αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το εάν ήταν απάτη ή όχι.
 
Παρόλα αυτά σας ευχαριστώ που με παραπέμψατε και εκεί.
 
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια.