Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΕπαναφορά προηγούμενης έκδοσης στο Microsoft Visual C++ Redistributable packages x64

Καλησπέρα στην ομάδα του PC steps. Χθές έκανα αναβάθμιση στο Microsoft Visual C++ Redistributable packages x64 και έχω κάποια προβλήματα. Οπότε σκέφτηκα εάν γίνεται με κάποιον τρόπο να το γυρίσω στην προηγούμενη έκδοση που ήταν πρίν. Τα x86 δεν τα αναβάθμισα γιατί φοβήθηκα μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Τρέχω Windows 10 και είναι παλιό το PC μου οπότε πιστεύω υπάρχει κάποια ασυμβατότητα ως προς τις καινούργιες εκδόσεις. Εάν δεν γίνεται να τα γυρίσω στην προηγούμενη έκδοση τι πρέπει να κάνω; Να αναβαθμίσω και τα x86; Επίσης, παίζουν κάποιον ρόλο οι drivers της κάρτας γραφικών μου, με συνέπεια να θέλουν και αυτοί αναβάθμιση; 

4 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, εδώ θα βρεις όλες τις προηγούμενες εκδόσεις Visual C++ Redistributable packages..οπότε βάλε αυτή που είχες και πριν..Από τη στιγμή που δεν πείραξες την x86 έκδοση δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι με αυτήν..όσον αφορά την κάρτα γραφικών σου δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνεις κάτι..

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Τα redestributables και runtimes της Microsoft Visual C++ αφορούν και τις συγκεκριμένες εκδόσεις του πακέτου, πχ υπάρχουν εκδόσεις για τη Microsoft Visual C++ 2008, 2010, 2012, 2013, 2015-2019 κλπ. Πρέπει να έχεις τις εκδόσεις που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές σου, διαφορετικά δεν τρέχουν (σου βγάζει κάποιο λάθος dll not found, ή κάτι τέτοιο). Να πω ότι η Microsoft εδώ έχει κάνει καλή δουλειά. Μπορείς να έχεις πολλές εκδόσεις εγκατεστημένες ταυτόχρονα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, conflicts κλπ, καθώς η κάθε μία βρίσκεται σε διαφορετικό folder.
Συγκεκριμένα:

  • Είναι δυνατόν να έχεις versions από διαφορετικά έτη - εδώ δε διαφέρουν μόνο τα folders, αλλά ακόμα και τα ονόματα των dlls. Αν το πακέτο για το συγκεκριμένο έτος λείπει δεν θα τρέχουν οι εφαρμογές που το χρησιμοποιούν.
  • Είναι δυνατόν να έχεις πολλαπλές versions για το ίδιο έτος, ακόμα και πολύ κοντινές. Το σύστημα επιλέγει την "κοντινότερη". Πιστεύω θα είναι OK άν έχεις μόνο την τελευταία για κάθε έτος. Αν έχεις προβλήματα δοκίμασε να εγκαταστήσεις τη συγκεκριμένη έκδοση που χρησιμοποιεί η εφαρμογή σου, αν σου δίνεται η πληροφορία (αν και δεν είμαι βέβαιος αν οι παλιότερες είναι διαθέσιμες για download, άλλωστε οι τελευταίες περιέχουν και bug fixes, εκτός ίσως νέα features).
  • Υπάρχουν εκδόσεις x86 (32-bit) και x64 (64-bit), ακόμα και εκδόσεις για ARM processors. Ούτε εδώ υπάρχει ζήτημα, οι 32-bit εκδόσεις χρησιμοποιούνται από 32-bit εφαρμογές, και το ίδιο συμβαίνει με τις 64-bit. Αν η εφαρμογή σου είναι 32-bit χρειάζεσαι την 32-bit έκδοση του redistributable, ακόμα κι αν το λειτουργικό σου είναι 64-bit. Και πάλι μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο σύστημα.

Για να δεις ποιές έχεις εγκατεστημένες επιλέγεις Control Panel->Programs->Programs and Features, όπου σου εμφανίζει μια λίστα με τις εγκατεστημένες εφαρμογές και πακέτα (δώσε Control Panel στο Search ή στο Run στην taskbar). Απεγκατάσταση μπορείς να κάνεις από εκεί, ποτέ manually. Επίσης εγκατάσταση πρέπει να κάνεις μόνο από τον installer τους, απέφυγε sites που δίνουν τις dlls για download, χρειάζονται manual installation και μπορεί να περιέχουν και ιούς. Αν τυχόν εγκατέστησες τέτοια αρχεία καλύτερα να τα απεγκαταστήσεις (όπως τα έβαλες) και να βάλεις τα κανονικά - είναι εγγυημένα και λαμβάνουν και updates.
Όσον αφορά τα drivers της κάρτας γραφικών, μπορείς να δοκιμάσεις να εγκαταστήσεις τα τελευταία (αν υπάρχει κάποιο νεότερο), αν και θα έλεγα για την ώρα τουλάχστον, μην το επιχειρήσεις αν λειτουργούν.

Κωνσταντίνος Γεωργαντόπουλος απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ για τις χρήσιμες απαντήσεις. Θέλω άλλη μια διευκρίνηση σε σχέση με αυτά που είπε ο Χρήστος. Θα πρέπει να γίνουν απεγκατάσταση απαραίτητα ή μπορώ να τρέξω το setup της έκδοσης που είχα; Είχα την έκδοση 2015 - 2019 και όταν πέρασα την έκδοση 2015 - 2022 απλά έτρεξα αυτό το setup και έκανα επανεκκίνηση. Θεωρώ πώς είναι το ίδιο πράγμα ή μήπως όχι; 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Εγώ απλώς θα εγκαθιστούσα μόνο την έκδοση 2015-2022, καλύπτει και τις 2015-2019, είναι πιο πρόσφατη, και ενώ το VS2022 είναι καινούριο, για τις εκδόσεις 2015-2019 δεν αναμένεται να πριέχει νέα features αλλά το πολύ bug fixes (πολύ πιθανόν και να περιέχουν ακριβώς τα ίδια files). Θα έλεγα δοκίμασε να το τρέξεις με μόνο την (τελευταία) 2015-2022 εγκατεστημένη. Μπορεί κάποια εφαρμογή στο κοντινό μέλλον να χρειαστεί την 2022. Και τέλος, αυτό το πακέτο υποστηρίζεται από τη Microsoft, ενώ το 2015-2019 όχι πλέον:
https://docs.microsoft.com/en-US/cpp/windows/latest-supported-vc-redist?view=msvc-170
Δεν αναφέρεις ακριβώς τι προβλήματα έχεις, πάντως έχε υπόψη σου ότι δεν πρόκειται για drivers ή system software, αλλά για libraries για εφαρμογές. Δεν πρέπει να κάνει διαφορά αν έχεις προβλήματα με το μηχάνημα ή το λειτουργικό - εκεί οπωσδήποτε θα φταίει κάτι άλλο. Επίσης δεν έχει σχέση με την παλαιότητα του μηχανήματος. Διαφορά μπορεί να υπάρχει μόνο στις εφαρμογές που τα χρησιμοποιούν. Δε νομίζω να χρειάζεται και restart μετά από την εγκατάσταση/απεγκατάσταση (εκτός κι αν σου το προτείνει).