Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΕπανεγκατάσταση Winows 10 σε λάπτοπ
Στέλιος Κοντογιώργης ρώτησε πριν 4 έτη

Καλημέρα σας, Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και καλό μήνα!
Το θέμα μας : έχουμε ένα λάπτοπ της DELL  μοντέλλο Inspiron 5767 17,3"
https://www.public.gr/product/computers-and-software/laptops/laptop-dell-inspiron-5767-173-i7-7500u8gb1tbr7-m445/prod8250487pp/
Το λάπτοπ λειτουργεί κανονικά αλλά λόγω του δίσκου του αργεί στο άνοιγμα φακέλλων, αρχείων κλπ οπότε αποφασίστηκε η αλλαγή του με έναν δίσκο SSD ίδιας χωρητικότητας
https://www.e-shop.gr/ssd-samsung-mz-76e1t0b-eu-860-evo-series-1tb-25-sata3-p-PER.306186
Τα θέματα που προκύπτουν είναι:
α) σε περίπτωση που αποφασίσουμε να κλωνοποιήσουμε τον υπάρχοντα δίσκο HDD της συσκευής αυτό είναι καλύτερο να γίνει με χρήση προγράμματος της Samsung ή με κάποιο άλλο ανεξάρτητο πρόγραμμα;
β) η εκ νέου ενεργοποίηση των Windows 10 λόγω αλλαγής δίσκου θα γίνει αυτόματα ή πρέπει να κάνουμε κάτι;
γ)  υπάρχει και η σκέψη να γίνει μια καινούρια "καθαρή" εγκατάσταση των Windows 10 που είχε εξαρχής το λάπτοπ στον νέο δίσκο αλλά με επιλεκτική εγκατάσταση μόνο των απολύτως απαραίτητων εφαρμογών (να ξεφορτωθούμε τα bloatware που είχε η συσκευή από κατασκευής της).
Το τελευταίο σενάριο δείχνει καλύτερο αλλά όσο κι άν έψαξα δεν βρήκα έναν αναλυτικό και λεπτομερή οδηγό που να εξηγεί βήμα - βήμα πώς κάνουμε αυτή την διαδικασία σε λάπτοπ. Πιστεύω πώς ένας τέτοιος οδηγός θα ήταν χρήσιμος σε πολύ κόσμο που έχει λάπτοπ με προεγκατεστημένο λογισμικό και θέλει να κάνει ένα φορμάτ ή μια νέα "καθαρή" επανεγκατάσταση των Windows 10 στη συσκευή του - με ειδική αναφορά για την αναγνώριση όλων των άχρηστων προγραμμάτων που επιβαρύνουν την λειτουργία του λάπτοπ.
Συγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος και το πλήθος των ερωτημάτων !
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας !

4 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Στέλιο και Αληθώς Ανέστη

1)Δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο ποιο λογισμικό θα επιλέξεις, αν προέρχεται από γνωστή εταιρεία. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στον σχετικό οδηγό μας.

2)Τα Windows θα ενεργοποιηθούν αυτόματα, αφού η εγκατάσταση θα γίνει πάλι στον ίδιο υπολογιστή.

3)Τι ακριβώς εννοείς σε αυτή την ερώτηση; Οι εκδόσεις των Windows που έρχονται χωρίς bloatware αφορούν συνήθως επιχειρήσεις και έχουν άλλες άδειες.

Ωστόσο, μπορείς να κάνεις μια καθαρή εγκατάσταση, να αφαιρέσεις ότι δεν χρειάζεσαι και μετά να κάνεις back up όλη την εγκατάσταση.

Στέλιος Κοντογιώργης απάντησε πριν 4 έτη

  Ευχαριστώ για την ταχεία απάντηση!
Αναφορικά με την τρίτη ερώτηση μάλλον δεν το έθεσα σωστά. Με τον όρο bloatware εννοούσα διάφορα προγράμματα  που συνοδεύουν το λάπτοπ από κατασκευής κι όχι αυτά καθαυτά τα Windows - όπως λόγου χάρη διάφορα διαγνωστικά προγράμματα της DELL για την βελτίωση του προϊόντος και την παρακολούθησή του στην αγορά και ότι άλλο δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τα απαραίτητα drivers για τη λειτουργία των επιμέρους τμημάτων της συσκευής. Η σκέψη δηλαδή της "καθαρής" εγκατάστασης σε νέο δίσκο ήταν να μπούν κανονικά τα Windows της ιδίας έκδοσης με την αρχική και μόνο τα drivers των συσκευών από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας - μπορεί να γίνει έτσι ή υπάρχει κίνδυνος να ξαναφορτωθούν και τα άλλα άχρηστα προγράμματα; 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Αν κατεβάσεις τα Windows με το εργαλείο της Microsoft και δεν κάνεις restore από κάποιο σημείο επαναφοράς του κατασκευαστή, δεν θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα λογισμικά. Θα κατέβουν αυτόματα μόνο οι απαραίτητοι drivers. 

Στέλιος Κοντογιώργης απάντησε πριν 4 έτη

   Ευχαριστώ για την διευκρίνηση ! Θα το δοκιμάσω έτσι.