Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΕπιλογή εσωτερικού σκληρού δίσκου 4ΤΒ
Alexandros Makrigiannis ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Άγγελε!
Ψάχνω μηχανικό σκληρό για να αντικαταστήσω κάποιους παλαιότερους μηχανικούς πριν τα τινάξουν και να είμαι γενικότερα καλυμμένος από πλευράς αποθήκευσης. Πήρα πρόσφατα για boot τον 860 EVO 500GB (θεωρώ ότι είναι αρκετός για πολλά και ογκώδη προγράμματα που δουλεύω τύπου matlab, solidworks, gt suite κλπ. αλλά και για κανένα παιχνίδι.)
Έπειτα από έρευνα διαπίστωσα ότι κατά πολλούς οι hitachi θεωρούνται οι καλύτεροι (Deskstar NAS WW ~140€) . Είδα επίσης καλά λόγια για toshiba N300-X300 που είναι σχεδόν στα ίδια χρήματα ~120-130€. Αξίζουν ή να κοιτάξω κάτι πιο οικονομικό τύπου WD blue? Ή γενικότερα κάποια άλλη πρόταση εάν υπάρχει. Το ταβάνι μου οικονομικά είναι τα 140€

Ευχαριστώ :)

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Αλέξανδρε
Οι περισσότεροι που λένε για τους Hitachi έχουν σαν πηγή τα στατιστικά της Backblaze, που τα έχουμε χρησιμοποιήσει κι εμείς στον σχετικό οδηγό.
https://www.pcsteps.gr/39880-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82/
Το πρόβλημα είναι πως οι συνθήκες σε ένα datacenter είναι εντελώς διαφορετικές από την οικιακή χρήση, και άρα δεν είναι βέβαιο πως τα στατιστικά αυτά μεταφέρονται ακριβώς.
Όπως το βλέπουμε εμείς, το κυνήγι του αξιόπιστου σκληρού δίσκου είναι εντελώς μάταιο. Ο μόνος υγιής τρόπος είναι να αντιμετωπίζεις ένα σκληρό δίσκο σαν να πρόκεται να αποτύχει αύριο, γιατί κατά 99% όταν αποτύχει δεν θα το περιμένεις. Αυτό σημαίνει πως ό,τι δεν θέλεις να χάσεις, να το έχεις αντιγράψει και αλλού.

Alexandros Makrigiannis απάντησε πριν 6 έτη

Ευχαριστώ πού για την απάντηση! Δηλαδή δεν είναι προτιμότερο να επιλέξω κάτι με 3 χρόνια εγγύηση αντί 2 πχ; Τα υπόλοιπα νούμερα που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής για load-unload cycles και MTBF να τα λάβω σοβαρά υπ'όψιν?

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 6 έτη

Θεωρητικά για να δίνει ο κατασκευαστής περισσότερη εγγύηση, έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πως το προϊόν του θα κρατήσει περισσότερο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το προϊόν δεν μπορεί να αποτύχει στον ένα χρόνο ή ακόμα και στη μία εβδομάδα. Η εγγύηση δεν είναι πως θα λειτουργεί για τρία χρόνια, είναι πως αν αποτύχει σε αυτό το διάστημα, θα τον αντικαταστήσουν.
Και μην ξεχνάμε πως η εγγύηση αφορά αποκλειστικά το δίσκο, και όχι τα δεδομένα. Άρα, δεν έχει τη βαρύτητα που θα είχε η εγγύηση πχ σε ένα laptop. Γιατί αν είναι να χάσεις όλα σου τα δεδομένα και να σου δώσουν απλά ένα καινούριο, άδειο δίσκο, τι να το κάνεις? Καλύτερα είναι από το τίποτα, αλλά η ζημιά είναι μεγάλη έτσι κι αλλιώς.
Τα υπόλοιπα νούμερα δεν έχουν σπουδαία σημασία, γιατί δεν είναι βέβαιο πως διαφορετικοί κατασκευαστές τα υπολογίζουν με τον ίδιο τρόπο, για να τα συγκρίνεις μεταξύ τους.