Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: LinuxΕπιλογή Linux για dual-boot με Win10
p4n0s86 ρώτησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα, έβαλα win10 32bit σε έναν φίλο που έχει ένα λάπτοπ Lenovo με AMD E1-6010 @1,35GHz cpu και 2GB RAM (1,70 free). Δυστυχώς όμως ψιλοσέρνεται, μέσο όρο χρήσης ram σε idle έχει στο 50%-60%, οπότε μιας και δεν παίζει games (παρά μόνο τα browser και του fb), είπα να του βάλω και ένα linux σε dual boot, να δουλεύει μόνιμα σ' αυτό και τα windows να τα κρατήσει για την περίπτωση που χρειαστεί να κάνει κάτι που δεν γίνεται.
 
Θέλω να μου προτείνετε ποια έκδοση να επιλέξω, η οποία να είναι προφανώς ελαφριά, αλλά να έχει όμορφο περιβάλλον, ας πούμε minimal και κυρίως να είναι όσο το δυνατόν user-friendly καθώς θα είναι η πρώτη επαφή του με το λειτουργικό. Επίσης, θα ήθελα να με παραπέμψετε σε κάποιον οδηγό για να το σετάρω και να το ενημερώσω σωστά.

Ευχαριστώ.

16 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, θα σου πρότεινα τα Mint. Αφού τα εγκαταστήσεις δες εδώ τι ρυθμίσεις πρέπει να κάνεις.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Ευχαριστώ Γιώργο. Είναι ελαφρύ; Για παράδειγμα η μοναδική εμπειρία που έχω από Linux είναι με το LXLE (αν το θυμάμαι σωστά) εδώ και κάμποσα χρόνια που το είχα βάλει σε ένα παλιό pc που είχα P4 και 1GB ram και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο λίγο ram usage έκανε, ακόμη και με video ανοιχτό στο youtube να παίζει (γύρω στο 40% απ' το 1GB)

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Λειτουργεί και με 512mb, αλλά καλύτερα 1 GB http://blog.linuxmint.com/?p=3266, οπότε νομίζω ότι είναι ότι πρέπει...

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Ωραία, άρα αυτό που έχει 2GB θα είναι μια χαρά, σε σχέση με τη χρήση στα windows. Ευχαριστώ. :)

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα και πάλι, προσπαθώ να φτιάξω το bootable στικάκι στο Rufus με το .iso που κατέβασα, επιλέγω ως ISO (φωτό 1) και να κατεβάσει τα αρχεία που ζητάει, αλλά όταν ξεκινά η διαδικασία λέει "Ζητείται πρόσβαση στο δίσκο" και μετά από λίγο αποτυγχάνει (φωτό 2).



Το στικάκι είναι πλήρως λειτουργικό, το χρησιμοποίησα χθες βράδυ για να φτιάξω bootable windows 10 και το διαμορφώνω και σε FAT32 και σε NTFS, αλλά τίποτα. Κατέβασα να δοκιμάσω και το Unetbootin που αναφέρεται ως 1η επιλογή στον οδηγό, αλλά όταν πατάω να φορτώσω το αρχείο, φαίνεται στιγμιαία σαν να ανοίγει κάτι και ξανακλείνει.

Η μόνη επιλογή που έχω είναι να επιλέξω Διανομή επάνω αλλά στο Linux Mint έχει την 17.2 Live ως πιο πρόσφατη, ενώ έχω κατεβάσει ήδη την 18.1 Cinnamon.

Thanassis Katsageorgis απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα, σύμφωνα με κάποιο άρθρο (https://community.linuxmint.com/tutorial/view/744) θα μπορούσες να δοκιμάσεις το Universal USB Installer (https://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/) ή το Win32 Disk Imager (https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/) .
Στη περίπτωση αυτή ίσως χρειαστεί να μετονομάσεις το αρχείο ISO σε .img .
Καλή επιτυχία!

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Ευχαριστώ για τη βοήθεια, αλλά το έφτιαξα με το Universal USB Installer, ολοκληρώθηκε κανονικά, αλλά δεν μοιάζει να είναι bootable που θέλω, αλλά σαν να το έκανε εγκατάσταση ή κάτι τέτοιο μέσα στο στικάκι. Ούτε το bios το βλέπει που έβαλα να κάνει boot από αυτό, το προσπέρασε και μπήκε windows.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

ΥΓ. Τα ίδια και με το Win32 Disk Imager, άλλαξα την κατάληξη σε .img και ολοκληρώθηκε η διαδικασία και δεν το βλέπει στο boot. Με αυτό μάλιστα δεν έχω καν πρόσβαση στο στικάκι μέσω windows, το βγάζει ως μη αναγνωρισμένο και ζητάει διαμόρφωση.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Για δες εδώ τον οδηγό μας.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Τον είδα τον οδηγό, ανέφερα πιο πάνω ότι το Unetbootin δεν μου ανοίγει κάποιο παράθυρο πατώντας στα αποσιωπητικά για να φορτώσω το .iso Δοκίμασα να το κάνω επιλέγοντας και κατεβάζοντας την 17.2 Live από την πρώτη επιλογή (Διανομή), αλλά ούτε έτσι το βλέπει το bios στο boot και το προσπερνά.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Τι μέγεθος έχει το φλασάκι ? Μπορείς να δοκιμάσεις με κάποιο άλλο ?

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

16GB είναι το φλασάκι φαίνεται και στις φωτό. Δεν έχω άλλο να δοκιμάσω, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα, χθες βράδυ όπως είπα το έκανα bootable με τα windows με τα οποία ξεκίνησα να στήνω το dual boot και είμαι σίγουρος πως αν το δοκιμάσω και τώρα δεν θα έχω επίσης πρόβλημα. Και φυσικά το διαβάζει στο bios.

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Τα κατάφερα τελικά, αφού σκέφτηκα να δοκιμάσω με προηγούμενη έκδοση του Rufus και ευτυχώς το έκανε. Έχω κάνει πλέον εγκατάσταση και ενημέρωση του Mint, αλλά έχω ένα θέμα από αυτά που αναφέρει ο οδηγός
https://goo.gl/AMEXsw
Για την εγκατάσταση οδηγών για την AMD κάρτα που έχει, στο Μενού δεν βρίσκω με την αναζήτηση το "Διαχείριση προγραμμάτων οδήγησης.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Εννοείς ότι δεν βρίσκει Drivers ?

p4n0s86 απάντησε πριν 7 έτη

Στο οδηγό αναφέρεται να κάνουμε αναζήτηση "Διαχείριση προγραμμάτων οδήγησης" στο Μενού. Εγώ δεν το βρίσκω και μια ματιά που έριξα στις κατηγορίες, δεν βρήκα κάτι σχετικό. Την ενότητα δηλαδή μέσω της οποίας θα ψάξω για AMD drivers.
Σημ: Linux Mint 18.1 Cinnamon

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 7 έτη

Μέσα από το Driver Manager δεν βρίσκεις κάτι ?