Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΕπιλογή Switches Μηχανικού Πληκτρολογίου
Manos Patelidas ρώτησε πριν 12 μήνες

Χαίρετε,
κατάφερα επιτέλους να διαθέσω χρήματα για την αγορά ενός Desktop της προκοπής και θα ήθελα λίγη βοήθεια στο παρακάτω:
Έχω σκοπό να αγοράσω ένα μηχανικό πληκτρολόγιο και δεν θα ήθελα να διαθέσω παραπάνω από 60-70 ευρώ εκτός εάν το πληκτρολόγιο είναι κομμάτι ενός bundle. ΟΜΩΣ έχω ένα θέμα με τον ήχο που βγάζουν τα περισσότερα switches που έχω βιώσει σε διάφορα πληκτρολόγια που έχει τύχει να δικιμάσω/ακούσω. Θέλω οι διακόπτες του πληκτρολογίου να είναι αθόρυβοι (όσο το δυνατόν με το budget που διαθέτω) και να μην είναι πολύ δύσκολο να πατηθούν, αλλά ούτε και πολύ εύκολο (κάτι ενδιάμεσο δηλαδή). Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να δοκιμάσω διάφορα switches, μιας και πρόκειται για προσωπικές προτιμήσεις, αλλά θα εκτιμούσα αν σ'αυτή την ερώτηση γινόταν προτάσεις είτε για switches είτε για ολόκληρο πληκτρολόγιο σε μορφή:
Λίστας
Προσωπικών εμπειριών
Παραπομπή σε κάποιο review
Ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την επιλογώ αθόρυβων switches
ΜΙΛΑΩ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ FULL-SIZED ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ
 
Ευχαριστώ

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 12 μήνες

Καλησπέρα Μάνο! Οι συνηθισμένοι διακόπτες έχουν όλοι αισθητό θόρυβο, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν οι Cherry MX Silent που διαφημίζουν ότι έχουν ιδιαίτερα χαμηλό θόρυβο, αλλά τα πληκτρολόγια που τους διαθέτουν είναι ελάχιστα και πάλι δεν είναι αθόρυβοι. 

Manos Patelidas απάντησε πριν 12 μήνες

Άρα υπάρχουν ασυνήθιστοι διακόπτες οι οποίοι είναι πιο αθόρυβοι? Είχα δει κάποιους phoenix (δεν είμαι σίγουρος για την ονομασία) που έλεγαν ότι είναι σχετικά φθηνοί αλλά αρκετά αθόρυβοι. Δεν ξέρω αν υπάρχει πληκτρολόγιο που να τους έχει αλλά σίγουρα πωλούνται ξεχωριστά σε κουτί των 35 διακοπτών. Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο σε έτοιμο πληκτρολόγιο? Γιατί είναι λίγο ακριβό να φτιάξεις το δικό σου όπως το θέλεις.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 12 μήνες

Διακόπτες που δεν κάνουν πολύ θόρυβο και πατιούνται όχι πολύ εύκολα αλλά όχι και δύσκολα είναι οι brown (tactile bump). Οι red (linear) είναι βασικά για gaming και πατιούνται εύκολα, με αποτέλεσμα αρκετά λάθη στην πληκτρολόγηση. Οι blue (tactile+clicky) είναι βασικά για typing, αλλά κάνουν θόρυβο (έχουν click μηχανισμό) και μπορεί να αποδειχθούν κουραστικοί. Εναλλακτική (?) οι black, είναι linear όπως οι red, αλλά χρειάζονται μεγαλύτερη δύναμη. Οι γνώμες όσον αφορά τo typing ποικίλουν, από πολύ θετικές έως πολύ αρνητικές. Όλοι οι διακόπτες κάνουν κάποιον θόρυβο. Οι Silent Red διακόπτες είναι σαν τους απλούς red της Cherry, με extra κάποιο μαλακό υλικό (cushion) στο τέλος της διαδρομής προκειμένου να αποφεύγεται ο θόρυβος από το χτύπημα κάτω. Αλλά όπως σου απάντησε ο Γιώργος, τα πληκτρολόγια που τους χρησιμποιούν είναι ελάχιστα, και θα πρσέθετα και πολύ ακριβά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με την τόσο "ρηχή" αγορά. Επιπλέoν, είναι... red, και δεν ξέρω αν σου κάνει αυτό.
 
Το να φτιάξεις custom πληκτρολόγιο είναι πολύ ακριβό, 1ον χρειάζεσαι ένα hot-swappable board, δλδ με αφαιρούμενους διακόπτες (διαφορετικά τους βάζεις και τους βγάζεις με κολλητήρι, πράγμα επικίνδυνο και πολύ χρονοβόρο) και 2ον πρέπει να προμηθευτείς όλα τα components από τη λιανική). Για να πάρεις μια ιδέα ψάξε GMMK ή Keychron στο skroutz ή στα καταστήματα.
 
Πριν από λίγους μήνες πήρα το Coolermaster CK351 με optical brown διακόπτες στα 29.90€, super προσφορά. Όχι κορυφαίο (πχ έχει ABS και όχι PBT keycaps, το καλώδιο δεν είναι braided) αλλά γενικά πολύ ικανοποιημένος), τώρα το βλέπω στα 59.90€...