Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΕπιλογη UPS για iMac.
Nikos Polyzos ρώτησε πριν 9 έτη

Πρόσφατα είχα την εξής εμπειρία. Λόγω κακής πρίζας και κακής ποιότητας πολύπριζου που μεσολαβούσε μεταξύ πρίζας και υπολογιστή, κάηκε ο υπολογιστής μου με 1000 ευρώ ζημιά. Αγόρασα νέο υπολογιστή και θα ήθελα να πάρω ένα UPS το οποίο να κρατάει τον υπολογιστή μου (iMac 21', τελευταίο μοντέλο με 2.9 συχνότητα επεξ.), ας πούμε ακόμα το 5.1 σύστημα ήχου που έχω και άλλη μια συσκευή (δεύτερο monitor ή κανένα ψυγειάκι γραφείου). Επειδή δεν γνωρίζω τίποτα περι ρεύμα UPS κλπ, θα μπορούσατε να με κατατοπίσετε;
(εννοείται πως κάλεσα ηλεκτρολόγο και έφτιαξε την χαλασμένη πρίζα στον τοίχο αλλα ξέρω δεν είναι αρκετό).

12 Απαντήσεις

Thanasis Scorpios απάντησε πριν 9 έτη

Καλησπέρα,
δύσκολο να επαθε 1000 ευρα ζημιά ο υπολογιστης σου,ισως μονο το τροφοδοτικο σου εχει χαλασει (καει) ή μονο η ασφαλεια που εχει μεσα,(μην επιχειρησεις να το επισκευάσεις αν δεν γνωρίζεις από ηλεκτρονικά)τα καλά τροφοδοτικά εχουν προστασίες : Προστασία υπέρτασης (OVP), προστασία βραχυκλώματος (SCP), και προστασία υπερτροφοδότησης (OPP) .
Για την αγορα UPS,πρωτα πρεπει να μαθεις ποση καταναλωση (watt) εχουν ο υπολογιστης και οι υπολοιπες συσκευες που θες να συνδεσεις σε αυτο.Η γνωμη μου ειναι να αγορασεις ενα Μετρητή κατανάλωσης ενέργειας π.χ http://www.e-shop.gr/energenie-eg-em1-single-socket-power-meter-p-PER.701558 να συνδεσεις τις συσκευες και να τις μετρησεις.Αφου μαθεις ποσα watt καταναλωνουν θα προχωρησεις στην αγορα του καταληλου UPS.Κατα τη γνωμη μου παρε ενα ποιοτικο UPS π.χ APC ,γιατι απ'οτι κατάλαβα δεν εχεις πρόβλημα με λεφτά (iMac 21', τελευταίο μοντέλο...)

Nikos Polyzos απάντησε πριν 9 έτη

Ο παλιός υπολογιστής ήταν επίσης iMac και κάηκε logicboard (τώρα στο λέω χύμα, όχι που κάηκε συγκεκριμένα) και ο HDD που φορούσε. Σύνολο καπου στα 950 και για τα 2 μαζί, πές 1000 χονδρικά. Δεν θα μπορούσα να υπολογίσω πάνω κάτω την κατανάλωση και να επιλέξω κάτι; Πχ το iMac είναι standard νομιζω... απλα δέν τα ξέρω γιαυτό έγραψα και μοντέλο κλπ μήπως έβλεπε κάποιος ειδικός απο εσάς και καταλάβαινε καλύτερα...

Όσο για τα λεφτά πίστεψέ με 2 υπολογιστές iMac (ο πρίν και ο μετά) δεν σημαίνει κάτι.. Γενικά είμαι του σπιτιού και δεν έχω έξοδα (καφέδες ποτα). Μαζεύω και κάνω το κομμάτι μου που λέει ο λόγος, καλώς ή κακώς.

Nikos Polyzos απάντησε πριν 9 έτη

Βρήκα ακριβώς τις πληροφορίες και την κατανάλωση που κάνει το συγκεκριμένο μοντέλο που έχω:

Power Consumption:
Idle 37W
CPU Max 94W

Thermal Output:
Idle 127 BTU/h
CPU Max 322 BTU/h

Thanasis Scorpios απάντησε πριν 9 έτη

Αφου ομως θελεις να συνδεσεις και extra πραγματα επανω οπως εγραψες...... (5.1 σύστημα ήχου που έχω και άλλη μια συσκευή (δεύτερο monitor ή κανένα ψυγειάκι γραφείου) ),γι'αυτο σου ειπα να τα μετρησεις ολα αυτα για να μην παρεις ενα μικρο και μετα το μετανιωσεις.Να κοιταξεις το UPS να ειναι line interactive.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Νίκο, πιστεύω αυτό θα σε καλύψει απόλυτα.

Έχω ένα UPS αυτής της σειράς από το 2002, έχει χρειαστεί να αλλάξω μόνο τρεις φορές μπαταρίες στα 13 χρόνια, και η APC στα περισσότερα UPS έχει εγγύηση προστασίας του εξοπλισμού μέχρι τα 50.000 ευρώ.

Nikos Polyzos απάντησε πριν 9 έτη

Άγγελε και Θανάση σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας !
Απο άλλο ερώτημα εδώ στην σελίδα βρήκα και αυτό:

http://www.you.gr/proionta/pc-printing-peripherals/prostatia-tasis/ups-statheropoiites-tasis/ups-apc-back-ups-bx-650va.-avr.-schuko?ctp=forestview&utm_source=FORESTVIEW&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Forestview

Θα ήταν καλό λέτε για να γλυτώσω κάποια λεφτά; Κατάλαβα τις διαφορές των θυρών μεταξύ των 2 μοντέλων... σε αυτό που σας δείχνω ( ή και στην επιλογή σου Άγγελε), θα μπορούσα να βάλω ενα πολύπριζο στην μία θύρα και να συνδέσω εκεί μικροσυσκευές ή κάθε θύρα είναι για μία και μόνο συσκευή;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Αυτό εννοείς, Νίκο? Για κάποιο λόγο δεν άνοιγε ο σύνδεσμος που έγραψες.

Γενικά θα σου πρότεινα μόνο τον υπολογιστή να έχεις πάνω στο UPS. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος δεν χρειάζεσαι το ψυγειάκι που ανέφερες να συνεχίσει να παραμένει ανοιχτό, ένα καλό πολύπριζο ασφαλείας θα το προστατέψει. Το ίδιο ισχύει και για το πολυκάναλο σύστημα.

Το νόημα του UPS είναι κυρίως να προλάβεις να αποθηκεύσεις κάποιο αρχείο που είχες ανοιχτό σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, και να κάνεις κανονικά shut down, όχι να βάλεις πάνω μικροσυσκευές, που το επιβαρύνουν χωρίς να το χρειάζονται.

Nikos Polyzos απάντησε πριν 9 έτη

Ναί αυτό εννοούσα! Κατάλαβα τι εννοείς. Ωστόσο άν είναι να βάλω μόνο τον υπολογιστή γιατί να μην πάρω ένα μικρότερο και απο τα 80 ευρώ με 2 θύρες..; Εκτώς και άν είναι ας πούμε το minimum σε τιμή..
Σύν οτι ο λόγος που είπα να τα βάλω όλα επάνω στο UPS είναι επειδή κάτι μου έχει κάτσει στραβά στο μυαλό πως όταν πέσει το ρεύμα υπάρχει περίπτωση να καεί κάποια συσκευή. Γενικά με έχει φοβίσει το θέμα.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Με σκέτο τον υπολογιστή πιστεύω πως και αυτό μπορεί να σε καλύψει.

Nikos Polyzos απάντησε πριν 9 έτη

Υπάρχει και με σούκο αυτό που μόλις έβαλες; (έκανα edit το τελευταίο που έστειλα, άν θέλεις δες τι έγραψα επιπλέον μήπως κάνω κάπου λάθος να με διορθώσεις)

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Το να πέσει το ρεύμα ποτέ δεν καίει συσκευές, η επαναφορά του ρεύματος ή κάποια υπέρταση μπορεί να τις κάψει. Με ένα καλό πολύπριζο με ασφάλεια δεν θα έχεις πρόβλημα.

Δεν βλέπω να υπάρχει το συγκεκριμένο με σούκο, υπάρχουν όμως πολύπριζα που συνδέονται με αυτό και δίνουν πρίζες σούκο, έχω δύο πάνω στο δικό μου UPS.

Nikos Polyzos απάντησε πριν 9 έτη

Θα προτιμήσω αυτό με τα 80 ευρώ τελικά για παν ενδεχόμενο ! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και τους δύο για τις απαντήσεις σας !!!