Dimitris Kyritsis ρώτησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Άγγελε,
είμαι στην φάση που χρειάζομαι καινούριο υπολογιστή (rip laptop) και έχω μερικές ερωτήσεις.
Η χρήση του υπολογιστή είναι γενικά οικιακή (καμιά ταινία, καμιά 100άρα καρτέλες στον Firefox κλπ). Οι πιο απαιτητικές εργασίες όμως συμπεριλαμβάνουν την ηχογράφηση και την αναπαραγωγή μουσικής. Έχω εξωτερική κάρτα ήχου, και από προσωπική εμπειρία γνωρίζω οτι μία καλή CPU θα βοηθήσει στην ομαλή real-time επεξεργασία του ήχου (π.χ. παίζω κιθάρα, έχω κάποιο plugin που επεξεργάζεται τον ήχο και θέλω το latency να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο). Σκεφτόμουν να αγοράσω τον Ryzen 5 2600 γιατί αν παίζω μουσική και έχω και 5-6 plugins σε διαφορετικά tracks, και ανοιχτό firefox και δεν ξέρω τι άλλο παράλληλα, το multithreading πιστεύω πως βοηθάει.

Από την άλλη ο 2600 δεν διαθέτει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών οπότε θα πρέπει να δώσω άλλα 100-150 ευρώ για μία κάρτα γραφικών. Η εναλλακτική είναι να αγοράσω τον 2400g, θυσιάζοντας 4 threads αλλά γλιτώνοντας τα λεφτά της κάρτας γραφικών.

Από παιχνίδια δεν είμαι απαιτητικός, παίζω κανένα AoE II HD, και δεν έχω μεγάλες βλέψεις για καινούρια παιχνίδια. Εκτός αν βγει ξέρω 'γω τι να πω... Diablo 2 HD! Επίσης δεν έχω πρόβλημα με το να μην παίζω τα παιχνίδια στο ultra... μέχρι τώρα έπαιζα (όποτε έπαιζα) με έναν i7-4702MQ, και μία nvidia 740m.

Αξίζει να θυσιάσω τα 4 παραπάνω threads του 2600 για να μην αγοράσω κάρτα γραφικών; Υπάρχει κάποια οικονομική λύση σαν κάρτα γραφικών που θα μου επιτρέψει να τρέχω τα παραπάνω αξιοπρεπώς αγοράζοντας τον 2600;

Μία ακόμη ερώτηση: επειδή ζω στο εξωτερικό, σκεφτόμουν να αγοράσω parts από το amazon.co.uk. Υπάρχει κάποια άλλη γνωστή εναλλακτική που θα πρότεινες;

Ευχαριστώ πολύ!

Υ.Γ.
Ενδεικτικά τα μέρη που έχω βρει μέχρι στιγμής:

ASROCK B450 PRO4 Micro ATX

Kingston FURY 8GB (2x4GB) DDR4-2666

Samsung 850 EVO 500GB M.2 2280 SSD

Thermaltake H22 ATX Midtower Case

Seasonic FOCUS Gold 450W 80+ Semi Modular

Σχόλια (προφανώς) ευπρόσδεκτα!

6 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη,
Για ποιο λόγο υπολογίζεις 100-150 ευρώ για κάρτα γραφικών? Βρίσκεις 710 με παθητική ψύξη με λιγότερες από 30 λίρες στο Amazon.co.uk, δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω εφόσον δεν παίζεις απαιτητικά παιχνίδια. Ο Ryzen 5 2600 είναι σαφώς καλύτερη επιλογή, εφόσον έχεις ανάγκη σε επεξεργαστική ισχύ.
Αν θεωρείς πως δεν σου φτάνει, θα βρεις επίσης 730 ή και 1030 με παθητική ψύξη.
Στους Ryzen επίσης είναι προς όφελός σου να βάλεις όσο υψηλότερης συχνότητας RAM μπορείς, ιδανικά 3200MHz ή και παραπάνω.
Δυστυχώς δεν συνεργαζόμαστε με κάποιο άλλο κατάστημα του εξωτερικού για να σου προτείνουμε.

Dimitris Kyritsis απάντησε πριν 5 έτη

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου Άγγελε!
Για ποιό λόγο προτείνεις αυτές με την παθητική ψύξη; Στα ίδια χρήματα κυμαίνεται και η κάρτα με active cooling: https://www.amazon.co.uk/Gigabyte-GeForce-Profile-Express-Graphics/dp/B0719CR59P
Από την άλλη, στα ίδια χρήματα (ίσως και λιγότερα) θα μπορέσω να βρω μία παλιά gtx (όπως οι 480, 560, 750, 950) που ίσως να αποδίδει ακόμη καλύτερα. Είναι η αγορά μεταχειρισμένης GPU για ηλίθιους;

Dimitris Kyritsis απάντησε πριν 5 έτη

Έχω μία ακόμη ερώτηση για τις RAM.
Στο site της asrock, η motherboard γράφει οτι υποστηρίζει μέχρι 3200 OC αλλά στον πίνακα συμβατότητας αναφέρει ταχύτητες μέχρι 2667. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος οτι διαβάζω σωστά τον πίνακα, καθώς αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι όσο περισσότερα RAM slots χρησιμοποιώ, τόσο μικρότερη είναι η μέγιστη συχνότητα που υποστηρίζεται. https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M%20Pro4/index.asp#Specification
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να καταλάνω τι σημαίνουν τα παραπάνω;
Αυτή την στιγμή είμαι μεταξύ των Hyperx Fury 2600 2x4 (που δουλεύουν στο 1.2V) και Hyperx Predator 3200 2x4 (1.35V). Είναι συμβατές και οι δύο; Χρειάζεται να κάνω κάτι για να αλλάξω την τάση τροφοδοσίας ανάλογα το μοντέλο που θα επιλέξω; Είμαι ηλίθιος;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Για ηχογράφηση δεν θέλεις τον υπολογιστή? Είναι καλύτερα η κάρτα γραφικών να είναι αθόρυβη, ειδικά από τη στιγμή που δεν είναι από τις gaming κάρτες γραφικών στις οποίες οι ανεμιστήρες ξεκινούν αφού η κάρτα ξεπεράσει μια ελάχιστη θερμοκρασία.
Το να πάρεις μεταχειρισμένη κάρτα γραφικών, εκτός του ότι δεν έχεις εγγύηση, αν σου χαλάσει θα μείνεις 1-2 μέρες χωρίς υπολογιστή μέχρι να πάρεις καινούρια. Αν αυτό δεν σε απασχολεί, πιθανώς να βρεις κάποια ευκαιρία. Αν και για τη χρήση που κάνεις δεν βλέπω για ποιο λόγο θα χρειαζόσουν την καλύτερη απόδοση.
Στη λίστα συμβατότητας βλέπουμε μνήμες και στα 3000MHz με υποστήριξη για τέσσερις θύρες. Αλλά αφού θα βάλεις αυτή τη στιγμή ένα ζευγάρι μνήμες, δεν βλέπουμε γιατί να σε απασχολεί. Στη χειρότερη αν βάλεις δεύτερο ζευγάρι να πέσει η συχνότητα, που είναι βέβαια αρκετά απίθανο.
Να θυμίσω επίσης πως η λίστα συμβατότητας δεν περιλαμβάνει όλες τις συμβατές μνήμες, μόνο αυτές που δοκίμασε ο κατασκευαστής. Που σημαίνει πως αν μια μνήμη δεν είναι στη λίστα, σε καμία περίπτωση δεν είναι ασύμβατη, απλά δεν είναι δοκιμασμένη.
Επιλέγοντας το XMP για τη μνήμη μέσω του Bios, θα ρυθμίσει αυτόματα τη συχνότητα, τους χρονισμούς, και την τάση, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο.

Dimitris Kyritsis απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα,

έφτιαξα το παραπάνω build και υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις RAM.
Η motherboard είναι η Asrock B450m PRO4, και οι μνήμες RAM είναι 2x4GB HyperX Predator στα 3200MHz. Ο επεξεργαστής είναι ο Ryzen 5 2600.
Όπως είπες παραπάνω, χρειάστηκε να ενεργοποιήσω το XMP μέσω του BIOS. Επιλέγοντας το profile 1, οι μνήμες όντως (σύμφωνα με το BIOS) τρέχουν στα 3200MHz. Yay.
Τα windows με αυτές τις ρυθμίσεις πετάνε BSOD σχετικά γρήγορα (μερικές φορές πριν προλάβω να κάνω login). Κάνω κάτι λάθος; BIOS update θα βοηθήσει; Η motherboard τρέχει την έκδοση 1.10 και στο website της Asrock βλέπω οτι υπάρχουν επίσης οι εκδόσεις 1.20 και 1.50.

Dimitris Kyritsis απάντησε πριν 5 έτη

Μερικά updates:

  • έκανα update στο BIOS στην έκδοση 1.50 και δεν είδα κάποια διαφορά.
  • Δεν έχω δει κάποιο BSOD, αλλά δεν δίνω στον υπολογιστή την ευκαιρία να τρέξει για πολλή ώρα, επειδή όποτε αλλάζω settings τρέχω αμέσως μόλις κάνω login το memory test των windows.
    • Στο XMP profile 1 (XMP certified) το memory test δείχνει hardware problems, ακόμη κι αν χαμηλώσω την συχνότητα στα 3000MHz.
    • Στο XMP profile 2 (XMP extreme) η μέγιστη συχνότητα για την συγκεκριμένη RAM είναι τα 3000MHz και το memory test δεν δείχνει κάποιο πρόβλημα

Είναι φυσιολογικό το γεγονός οτι δείχνει να δουλεύει μια χαρά στο profile 2 (extreme) αλλά όχι στο profile 1 ακόμη και οταν αυτά τα δύο τρέχουν στην ίδια συχνότητα (3000MHz);