Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΕρώτηση Για Αναβάθμιση Υπολογιστή
Μάριος Κουκλοτίδης ρώτησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Μάριος και είμαι τακτικός θεατής των βίντεό σας στο YouTube, κυρίως του Άγγελου Κυρίτση. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τον υπολογιστή μου. Επειδή το post θα είναι λίγο μεγάλο, εάν δεν επιτρέπεται, πείτε μου πως θα μπορούσα να επικοινωνήσω με κάποιον από εσάς για να ρωτήσω εκεί αυτό που θέλω.

Έχω έναν προκατασκευασμένο desktop υπολογιστή ο οποίος σέρνεται ακόμα και σε παλιά παιχνίδια, όπως Dragon Age Origins, Skyrim κ.α. (ναι, ακόμα μουτζώνω τον εαυτό μου για τα 700 περίπου ευρώ που είχα δώσει γι' αυτόν. Δεν ήξερα για τα PC που φτιάχνονται κομμάτι κομμάτι, στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα) Σας παραθέτω τα τεχνικά του στοιχεία αμέσως, επιγραμματικά:

- Μοντέλο Υπολογιστή: HP Pavillion p6-2205ev

- Λειτουργικό Σύστημα: Windows 10 Home – 64bit
- Επεξεργαστής: AMD E2-3200, διπύρηνος στα 2.4Ghz, με socket FM1 (905)
- RAM: 8GB (2 των 4GB), DDR3 στα 665 MHz (Η δεύτερη ram προστέθηκε πρόσφατα)
- Μητρική: Pegatron Corporation 2ACF (P0) με BIOS 8.17 (Brand: AMI, Date: 3/11/2014, αυτό ήταν μετά την αναβάθμιση BIOS) και PCI Express x16
- Κάρτα Γραφικών: Nvidia Ge-Force GT730 στα 2047MB (πρόσφατα αναβαθμισμένη από τη μαμίσια Ge-Force GT620).
- Σκληρός Δίσκος: 223GB Western Digital WDC WDS240G2G0A-00JH30 (SATA (SSD)) (κι αυτός πρόσφατα αλλαγμένος μιας και ο μαμίσιος HDD έφτασε σε κατάσταση υγείας κάτω των 10% και με άφησε στα ξαφνικά.)

- Τροφοδοτικό: 300 W
Υπέθεσα ότι με την προσθήκη λίγης έξτρα Ram και μια μικρή αναβάθμιση κάρτας γραφικών (αυτά μπορούσα να κάνω, αυτά έκανα) πως θα υπήρχε μια βελτίωση στην γενικότερη επίδοση του υπολογιστή. Δυστυχώς, η πραγματικότητα διέφερε. Πέρα από την αρκετά πιο σύντομη εκκίνηση των Windows λόγω της αλλαγής δίσκου σε SSD, δεν υπήρξε αισθητή βελτίωση. Ακόμα και στο Skyrim με πλήρως χαμηλωμένα τα γραφικά και το resolution δεν κάθεται καν στα 30fps σταθερά για πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Υπέθεσα λοιπόν πως ο αμέσως επόμενος ένοχος για την σαλιγγαρίσια απόδοση του υπολογιστή μου, τόσο στο απλό browsing όσο και στο απλό gaming, είναι ο επεξεργαστής, κι έτσι αποφάσισα να τον αλλάξω. Επειδή δεν ήθελα να τρέχω από τεχνικό σε τεχνικό, και από κατάστημα σε κατάστημα, αποφάσισα να εμπιστευτώ τη δική σας άποψη.

Έκανα λοιπόν από μόνος μου μια πρώτη έρευνα, με βάση το socket του ήδη υπάρχοντος επεξεργαστή. Δυστυχώς, με το ίδιο socket ζήτημα να είναι σύνολο οι επεξεργαστές που βγήκαν κοντά στους 20, με τους A8-3870K, Athlon II X4 651 και Athlon II X4 651K να "ξεχωρίζουν" με βάση τα δεδομένα της σελίδας CPU-World. Παρόλα αυτά, εγώ υπέθεσα πως με το να αγόραζα έναν από τους τρεις προαναφερθέντες (με προτίμηση στον Α8 μιας λένε πως έχει γενικότερα καλύτερη απόδοση από τους υπόλοιπους της ίδιας κλάσης των 3Ghz) θα έλυνα το πρόβλημά μου, τουλάχιστον προσωρινά. Έχω όμως κάποιους ενδοιασμούς, και εδώ έρχεστε εσείς για να με βοηθήσετε.

Στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα παρατήρησα πως ο επεξεργαστής που έχω έχει TDP (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) στα 65 Watt, ενώ οι τρεις προαναφερθέντες είναι στα 100 Watt. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξω και τροφοδοτικό; Δηλαδή θα χρειάζονται παραπάνω ενέργεια για να λειτουργήσουν πλήρως;

Έτσι όπως το βλέπω εγώ, με τις λίγες τεχνολογικές γνώσεις που έχω, έχω δυο επιλογές:

Α) Να αγοράσω έναν από τους τρεις επεξεργαστές που προανέφερα από το eBay, μιας και κανένας επεξεργαστής του Socket FM1 δεν κυκλοφορεί πια στην Ελλάδα, και να αλλάξω και το τροφοδοτικό, ή 

Β) Να αλλάξω όλη τη μητρική για να πάρω μια που διαθέτη πιο πολυσύχναστο Socket για επεξεργαστές, και να πάρω τελείως άλλη σειρά επεξεργαστή και ίσως και τροφοδοτικό. 

Ποια από τις δυο επιλογές πιστεύετε πως θα ήταν πιο εφικτή; Ποια θα με βοηθούσε πιο πολύ; Αν μπορείτε να μου γράψετε και κάποιες τιμές παραδείγματα για τα βήματα που θα μου προτείνετε, θα το εκτιμούσα πολύ. Εάν πιστεύετε πως δεν αξίζει, οικονομικά, να επενδύσω σε αυτόν τον υπολογιστή, και πως με τα ίδια χρήματα που θα έδινα για αναβάθμιση αυτού, μπορώ να βρω καινούργιο σύστημα γενικώς καλύτερο, πάλι θα ήθελα να μου το πείτε.
Επειδή οικονομικά δεν είμαι σε καλή κατάσταση και προφανώς μπορεί και να μην είμαι στους τυχερούς του διαγωνισμού σας με το giveaway, θα ήθελα με τα παραπάνω δεδομένα να μου πείτε τι με συμφέρει να κάνω για να έχω έναν υπολογιστή λίγο καλύτερο έως ότου μπορέσω να συγκεντρώσω χρήματα για να αγοράσω έναν καινούργιο. Δυστυχώς αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στο κοντινό μέλλον τουλάχιστον. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση, μπορείτε να μου στείλετε στο marioskouklotidis@gmail.com. 

Αναμένω την απάντησή σας!

11 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Μάριε

Θεωρώ πως η αγορά ενός νέου πακέτου μητρικής, επεξεργαστή και μνημών είναι πιο βιώσιμη επιλογή.

Επειδή η σύνθεση σου είναι έτοιμη, δεν γνωρίζουμε αν η υπάρχουσα έκδοση του BIOS υποστηρίζει τους επεξεργαστές που αναφέρεις.

Επίσης, ακόμα και αν τους βρεις αρκετά οικονομικά στο Ebay, απλά θα αναβάλεις το πρόβλημα για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Σκέψου ότι ο A8-3870K είναι 83% πιο αργός από έναν Ryzen 3 δεύτερης γενιάς. Αναγκαστικά θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις κι αυτόν σχετικά σύντομα.

Προτείνω να δεις τη μητρική και τις μνήμες που προτείνουμε στη σύνθεση των 430€ - 460€ μαζί με έναν Ryzen 2200G.

Τα ενσωματωμένα γραφικά Vega 8 έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από την GT730.

Συνολικά η αναβάθμιση θα βγει στα 220€ και θα βελτιώσει σε τεράστιο βαθμός τις επιδόσεις του υπολογιστή σου.

Επίσης, θα έχεις τη δυνατότητα να αναβαθμίσεις σε Ryzen 5 και 7 της ίδιας γενιάς ή Ryzen 3, 5 και 7 επόμενων γενιών.

Αν τελικά επιλέξεις τη σύνθεση που προτείνουμε, μην ξεχάσεις να ζητήσεις BIOS update από το κατάστημα αγοράς της μητρικής. Είναι βασικό για να μπορέσει να λειτουργήσει ο επεξεργαστής.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα κύριε Γιώργο κι ευχαριστώ, αρχικά για την άμεση απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν αρκετά βέβαιος πως η αλλαγή μητρικής θα ήταν πιο πιθανή και πραγματώσιμη επιλογή. Θεωρώ πως μπορώ να συγκεντρώσω αυτά τα κομμάτια που προτείνατε σιγά σιγά ώστε να κάνω μια πιο ριζική αναβάθμιση. Απλώς, για να καταλάβω ακριβώς, ουσιαστικά μου προτείνετε να αγοράσω και αντικαταστήσω τα εξής:

- Μητρική, αντικατάσταση με --> AMD Prime B450M-A

- Μνήμες RAM, αντικατάσταση με --> G.Skill 8GB Ripjaws V DDR4 3200MHz Non-ECC CL16 18-18-38  (Kit of 2) Black
- Επεξεργαστής, αντικατάσταση με --> AMD Ryzen 3 2200G with Wraith Stealth Cooler

Αυτά τα τρία χρειάζεται να αγοράσω μόνο; Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το τροφοδοτικό και το κουτί του προκατασκευασμένου υπολογιστή; Εννοώ, η καινούργια μητρική, μαζί με όλα τα ports της, θα μπορεί να μπει στο ήδη υπάρχων κουτί; Το 300άρι τροφοδοτικό θα αρκεί για να υποστηρίξει αυτά τα τρία καινούργια εξαρτήματα;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Οποιαδήποτε μητρική με chipset B450 θα σε καλύψει, όπως και οποιεσδήποτε μνήμες με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Η μητρική είναι mATX οπότε χωράει σε όλα τα κουτιά. Κανονικά δεν πρέπει να έχεις πρόβλημα, αλλά ρίξε και μια ματιά στο κουτί σου για να βεβαιωθείς.

Αν ψάξεις εικόνες για mATX κουτιά, θα βρεις εικόνες για το τι τρύπες πρέπει να έχει. Σου λέω να το κοιτάξεις γιατί έχεις έτοιμη σύνθεση και ποτέ δεν ξέρεις.

Το τροφοδοτικό θα σε καλύψει πολύ οριακά. Θα μπορέσεις να λειτουργήσεις τον υπολογιστή, αλλά καλό είναι να έχεις στο μυαλό την αντικατάσταση του.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 4 έτη

Πολύ καλά, θα κάνω μια έρευνα αγοράς με τα στοιχεία που μου δώσατε και θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω τη νέα σύνθεση κομμάτι-κομμάτι όποτε μπορώ. Λίγες τελευταίες ερωτήσεις:

- Έστω ότι προχωρώ σε αγορά των προτεινώμενων από εσάς hardware και αγοράζω κι ένα καινούργιο κουτί για mATX μητρική. Οι "τρύπες" των κουτιών με βάση τη μητρική αυτή δε θα έπρεπε να είναι σε όλα τα μοντέλα στην ίδια θέση; Και αν όχι, πως ακριβώς είμαι σίγουρος ότι η μητρική που θα πάρω θα μπορεί να πει και να χρησιμοποιήσει τις περιφερειακές εξόδους οποιουδήποτε κουτιού;

- Αναφέρατε πιο πάνω, ότι τα ενσωματωμένα γραφικά που έχει ο επεξεργαστής Ryzen 3 2200G που προτείνατε, είναι πολλές φορές καλύτερα από την κάρτα γραφικών που έχω τώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν προμηθευτώ τα προτεινόμενα hardware, θα μπορώ να το λειτουργήσω χωρίς καθόλου κάρτα γραφικών; 

- Εφόσον πρέπει να έχω στο νου μου την αντικατάσταση του τροφοδοτικού, για τη νέα αυτή σύνθεση, ποια θα ήταν η προτεινόμενη ισχύς για την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή; Θα πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα specs; Έχετε κάποιο να προτείνετε; 

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες και ακριβείς απαντήσεις.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

1)Τα κουτιά της αγοράς έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αν γράφει ότι υποστηρίζει mATX μητρική, είναι 100% σίγουρο πως τη υποστηρίζει.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι σίγουρο στα κουτιά από έτοιμες συνθέσεις. Μερικές φορές έχουν custom μητρικές, οπότε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Τις περισσότερες φορές υπάρχουν πάλι οι ίδιες προδιαγραφές, αλλά έχουν τύχει σπάνιες περιπτώσεις που το κουτί ήταν σχεδιασμένο μόνο για τη συγκεκριμένη μητρική.

2)Ακριβώς. Από τη στιγμή που τα ενσωματωμένα γραφικά έχουν καλύτερες επιδόσεις, η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών δεν έχει λόγο χρήσης.

3)Αν δεν σε ενδιαφέρει να προσθέσεις κάποια κάρτα γραφικών στο μέλλον, θα σε καλύψει ένα από 350W - 400W και πάνω.

Όσο αφορά την πιστοποίηση, καλό είναι να πας σε κάποιο με τουλάχιστον Bronze.

Αν θες να σου προτείνουμε κάποιο, πρέπει να μας πεις το budget σου. Ένα καλό και οικονομικό είναι αυτό.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 4 έτη

Ουσιαστικά περάσαμε στο στάδιο της συγκρότησης καινούργιου PC. Πέρα από τη μητρική, το κουτί, το τροφοδοτικό, τις RAM, και τον επεξεργαστή τι άλλο πρέπει να προμηθευτώ; Υπάρχει κάτι που μπορώ να χρησιμοποιήσω από το PC που ήδη έχω; Το budget μου είναι αρκετά μικρό, μεταξύ 300€ και 350€, και αυτό με κάποιους μήνες συγκέντρωσης χρημάτων. Τι άλλα hardware θα χρειαστούν και τι έχετε να προτείνετε;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Το μόνο που μένει είναι οι σκληροί δίσκοι, αλλά έχεις από την υπάρχουσα σύνθεση σου. Επίσης, λογικά θα σε καλύψει και το κουτί που ήδη έχεις. Απλά επιβεβαίωσε το.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 4 έτη

Ψύχτρες για τον επεξεργαστή ή κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστούν; Optical Drives για DVD και τέτοια;
Όσον αφορά το κουτί, το μόνο που μπορούσα να βρω από το επίσημο site της HP είναι πως το κουτί είναι Mini Tower. Ψάχνοντας ξεχωριστά τη Motherboard που χει μέσα, είδα ότι είναι Micro-ATX με socket FM1.
Οπότε να υποθέσω πως αυτό σημαίνει ότι μπορεί να με καλύψει το ήδη υπάρχων κουτί; Όπως και να 'χει σκεφτόμουν να βάλω καινούργιο κουτί, συγκεκριμένα έβαλα στο μάτι το Cougar MX330-X, το οποίο βρίσκω πως έχει καλές κρητικές, πέρα από ένα σημείο που πρέπει να δοθεί προσοχή. Το τροφοδοτικό τοποθετείται στον πάτο και ίσως, λένε κάποιοι, να μη φτάνουν τα καλώδια παντού (επειδή είναι Mid-Tower;).

Καλού κακού, αν έχετε την καλοσύνη, δώστε μου μια πρόταση για ψύκτρες και κουτί. Υπενθυμίζω, συνολικό budget το πολύ 350€ για όλο το σύστημα.
 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Το optical drive είναι προαιρετικό για τη λειτουργία του υπολογιστή. Παίρνεις μόνο αν το χρειάζεσαι. Δεν έχεις ήδη από τον τωρινό σου υπολογιστή;

Η μητρική που προτείναμε είναι Micro ATX, οπότε χωράει κανονικά στο κουτί σου.
Το κουτί είναι προσωπική επιλογή, οπότε επέλεξε όποιο σου αρέσει. Απλά κοίτα να δέχεται Micro ATX μητρική. Το Cougar φαίνεται καλή επιλογή.

Πλέον σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές τα τροφοδοτικά τοποθετούνται κάτω. Οπότε, συνήθως  έχουν και το αντίστοιχο μέγεθος καλωδίων. Ωστόσο, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το μέγεθος καλωδίων κάθε τροφοδοτικού.

Ο επεξεργαστής έρχεται με δική του ψύκτρα. Δεν υπάρχει λόγος να την αντικαταστήσεις, αν δεν σε ενδιαφέρει το overclock και δεν ψάχνεις κάποια πιο αθόρυβη. Αν θες να την αντικαταστήσεις, δες αυτή.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 4 έτη

Πολύ καλώς. Θα χρησιμοποιήσω το ήδη υπάρχων optical drive, τον σκληρό SSD, ίσως και το κουτί. Τα υπόλοιπα θα τα αντικαταστήσω. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μια τελευταία φορά, για τις επίκαιρες, σοβαρές, φιλικές και ταχύτατες απαντήσεις. Έκανα τη σωστή επιλογή που εμπιστεύτηκα εσάς, και όχι κάποιον έμπορα από τους τόσους που κυκλοφορούν και νομίζουν ότι ξέρουν από υπολογιστές.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια Μάριε. Είμαστε στη διάθεση σου για οποιαδήποτε απορία σου δημιουργηθεί.