k 7 ρώτησε πριν 2 έτη

Όταν μια κάρτα γραφικών λέει Gigabyte GeForce GTX 1650 4GB GDDR5 το ddr5 σημαίνει ότι θέλει και motherboard ddr5?  Πχ . Η b450 A pro max την δέχεται? Ευχαριστώ 

2 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα, όχι δεν έχει να κάνει με την συμβατότητα της μητρικής..το ddr5 αφορά τη μνήμη της κάρτας γραφικών..γενικά δεν θα έχεις πρόβλημα με τη συμβατότητα κάρτας γραφικών και μητρικής..

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Ο τύπος μνήμης που αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας κάρτας γραφικών αναφέρεται στη μνήμη ram που βρίσκεται πάνω στη κάρτα, όχι στη μνήμη του motherboard. Ο τύπος μνήμης της κάρτας επηρεάζει και τις αποδόσεις, πχ μια κάρτα με DDR6 αναμένεται να έχει καλύτερες επιδόσεις από μια με DDR5 με το ίδιο chipset, αν και δεν γνωρίζω αν για μια κάρτα χαμηλομεσαίας-μεσαίας κατηγορίας, όπως την GTX 1650, αυτό κάνει κάποια σημαντική διαφορά. Παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες, όπως ο επεξεργαστής, η συχνότητα, τα CUDA κλπ. Και βέβαια κοιτάς και χαρακτηριστικά όπως τα connectors και φυσικά την τιμή.
Όσον αφορά τη σύνδεση με το motherboard, το PCI είναι γενικά συμβατό ακόμα και μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων. Στην περίπτωσή σου, τόσο οι κάρτες με GTX 1650 όσο και τα motherboards με B450 χρησιμποποιούν το PCIe 3.0 interface, οπότε δεν έχεις και το πρόβλημα μη πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων του ενός μέρους λόγω διαφορετικών versions του PCI - πχ μια κάρτα με PCIe 4.0 δε θα λειτουργούσε στο μέγιστο των δυνατοτήτων της σε ένα board με PCIe 3.0.