Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΕρώτηση για μνήμες
Κώστας Κατσάνος ρώτησε πριν 10 έτη

Φίλε Cthulhu καλημέρα. Φίλος μου αγόρασε την G41M-Combo της Gigabyte και μου ζήτησε να του βρω μνήμες. Επειδή δεν μου είχε ξανατύχει μητρική που να δέχεται και DDR3 και DDR2 είπα να ρωτήσω, Τι είναι προτιμότερο;
Θέλω μια τεσσάρα και αργότερα προσθέτοντας και μια δεύτερη να εκμεταλλευτεί το dual channel. Είδα στο manual ότι για τις DDR3 παίζουμε στα 1066MHz και για τις DDR2 στα 800MHz [βασικά 1333 (oc) και 1066 (oc) αντίστοιχα για να είμαι ακριβής]
Κοίταξα και τα προτεινόμενα μοντέλα μνήμης για την mobo που δίνει η Gigabyte (QVL) και με μια γρήγορη αναζήτηση που έκανα, δεν βρήκα και πολλές επιλογές σε ελληνικά καταστήματα.
Τα φώτα σου γιατρέ και αν μπορούσες να μου προτείνεις και καμιά συγκεκριμένη μνημούλα θα ήμουν υπόχρεος!

4 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα Κώστα,

Οι μητρικές αυτού του τύπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν με DDR 2 και DDR3 ταυτόχρονα, πρέπει να χρησιμοποιήσεις ή τον ένα ή τον άλλο τύπο.

Επίσης η συχνότητα δεν έχει καμία σχέση με τη συμβατότητα. Οποιαδήποτε DDR 3 ή DDR 2 είναι συμβατή, απλά θα τρέχει στη συχνότητα που υποστηρίζει η μητρική.

Οπότε, αν η μνήμη που έχεις τώρα είναι DDR 2, πάλι DDR 2 θα πρέπει να βάλεις αν δεν θέλεις να την αντικαταστήσεις εντελώς.

Το να λειτουργήσει το Dual Channel με μια τυχαία μνήμη που θα προσθέσεις είναι μάλλον απίθανο και θέμα μεγάλης τύχης. Υπάρχει λόγος που πωλούνται οι RAM σε Dual Channel Kit.

Δες πάντως και αυτό το άρθρο, θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις τι μνήμες έχεις ήδη πάνω, και τι να επιλέξεις.

Κώστας Κατσάνος απάντησε πριν 10 έτη

Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση φίλε Cthulhu αλλά δεν ήμουν και εγώ αρκετά σαφής. Ασφαλώς δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μνήμες διαφορετικού τύπου ταυτόχρονα. Αυτήν την στιγμή η εν λόγω μητρική δεν φορά καμία μνήμη ούτε υπάρχει καμία στην "άκρη". Η ερώτησή μου αφορούσε στο τι να επιλέξουμε: DDR2 ή DDR3 όσον αφορά επιδόσεις ή οι διαφορές είναι πρακτικά αμελητέες στην πράξη.

Το ότι θα τρέχουν οι μνήμες στην συχνότητα που υποστηρίζει η μητρική γίνεται αυτόματα ή χρειάζεται να πειράξεις ρυθμίσεις στο BIOS ;

Edit: Όταν έλεγα να προσθέσουμε και μία δεύτερη μνήμη , δεν εννοούσα μια τυχαία αλλά μια ολόιδια μνήμη, που σε λίγο καιρό ίσως την βρίσκαμε κάπως φθηνότερα. Άρα η τύχη θα περιοριζόταν μόνο στο να υπάρχει κάπου για παραγγελία η ίδια ακριβώς μνημούλα και να μην έχει εξαντληθεί ! Αν υπήρχαν τα χρήματα τώρα για το Kit εννοείται ότι θα το επιλέγαμε!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Φυσικά και θα πάρεις DDR 3, οι DDR 2 είναι μια γενιά πίσω, και παραδόξως είναι πιο ακριβές από τις DDR 3 για την ίδια χωρητικότητα.

Κάθε μνήμη έχει μια αυτόματη συχνότητα στην οποία τρέχει, αλλά ποτέ δεν είναι η μέγιστη συχνότητα που αναγράφει, πχ 1833MHz. Θα χρειαστεί να κάνεις χειροκίνητες ρυθμίσεις στο BIOS, πρακτικά Overclock, για να λειτουργήσει στην αναγραφόμενη συχνότητα.

Όχι βέβαια πως η συχνότητα έχει τη μεγαλύτερη σημασία στη μνήμη. Δες εδώ.

Το Dual Channel DDR είναι απίστευτα ευαίσθητο. Υπάρχει περίπτωση να έχεις πρόβλημα ακόμη κι αν οι μνήμες δεν είναι από την ίδια παρτίδα του εργοστασίου, κάτι που προφανώς είναι αδύνατον να πετύχεις σε βάθος χρόνου.

Οι μνήμες στο Kit είναι δοκιμασμένες, ώστε εγγυημένα να λειτουργούν. Αν θέλεις Dual Channel χωρίς προβλήματα θα πάρεις Kit, δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις.

Κώστας Κατσάνος απάντησε πριν 10 έτη

Ευχαριστώ πολύ Cthulhu.Σαφέστατος και κατατοπιστικός!