Aggeliki Androutsopoulou ρώτησε πριν 1 έτος

Γεια σας! Μου ήρθε μήνυμα το Σάββατο  στο κινητό μου από τη Γαλλία, από την εταιρεία μεταφοράς δεμάτων Ups ότι έχω ένα δέμα να παραλάβω και ότι το δέμα μου είναι καθ'οδόν. Η εταιρεία αυτή έχει αντιπροσώπους στην Ελλάδα. Μου είπαν να πληρώσω τα τελωνειακά τέλη στην ιστοσελίδα τους για την ανακατεύθυνση του πακέτου. Δεν μου είπαν πόσα λεφτά να πληρώσω. Ένα μήνυμα μου είχε έρθει στο κινητό και από τη Σρι Λάνκα και πάλι μου ζητούσαν να πληρώσω στην ιστοσελίδα τους για ένα δέμα 3ευρώ.Εγώ τα αγνόησα και το μήνυμα από τη Σρι Λάνκα το έσβησα,αφού δεν έχω παραγγείλει κανένα δέμα σε αυτές τις δύο εταιρείες.Πήγα στην ιστοσελίδα της  DHL  στην Ελλάδα,που είναι η εταιρεία στη Σρι Λάνκα και είδα ότι κυκλοφορεί απάτη με την επωνυμία της DHL,είτε με e-mail,είτε με SMS και αν κανείς έχει λάβει ένα τέτοιο μήνυμα να τους το στείλει σε συνημμένο και θα το σταματήσουν.Εγώ δεν θα κάνω τέτοια διαδικασία,απλως δεν απαντάω στο μήνυμα και το σβήνω.Το είπα στη μητέρα μου και θεώρησε ότι έχουν υποκλαπεί τα στοιχεία της χρεωστικής  κάρτας μου και την ακυρώσαμε,γιατι ίσως θα μπορούσαν να μου τραβήξουν λεφτά, δεν ξέρω. Με την κάρτα πληρώνω το Duolingo,το Bitdefender για το κινητό μου και έκανα κάποιες πληρωμές λίγων ευρώ στο Google Play με εφαρμογές ,αλλά τώρα τις έχω ακυρώσει όλες.Πώς αυτοί ήξεραν το κινητό μου;Είναι απάτη όπως κάποιοι παίρνουν τηλέφωνο και μιλάνε αγγλικά ότι δήθεν είναι από τη Microsoft και λένε ότι έχεις κάποιον ιό στον υπολογιστή σου με στόχο τελικά το λογαριασμό σου στην τράπεζα; Οι περισσότερες πληρωμές για εφαρμογές έγιναν από το κινητό ,που είχα εγκαταστήσει σουίτα προστασίας και δεν πήγα σε άγνωστες ιστοσελίδες.

11 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλημέρα φίλε μου! Το πιο πιθανό είναι πως ο στόχος τους δεν ήσουν συγκεκριμένα εσύ. Απλά στέλνουν το μήνυμα σε τυχαίους αριθμούς και όποιον την πατήσει. Το ίδιο γίνεται και με μηνύματα από τα "ΕΛΤΑ". Αν δεν πάτησες τον σύνδεσμο και δεν έδωσες κάποιο στοιχείο, δεν κινδυνεύεις. 

Aggeliki Androutsopoulou απάντησε πριν 1 έτος

Δεν θυμάμαι αν σε όλες τις πληρωμές εφαρμογών είχα στο κινητό μου σουίτα προστασίας,αλλά έβαλα κάποια φορά.Η θεία μου που την πήραμε τηλέφωνο και της είπαμε γι'αυτό το θέμα μου είπε ότι της έχουν έρθει κι αυτής μηνύματα και απλώς δεν απαντάεικαι τα σβήνει.Παντως δεν πήγα σε άγνωστες ιστοσελίδες.

Aggeliki Androutsopoulou απάντησε πριν 1 έτος

Πάτησα το σύνδεσμογια να δω πού οδηγεί,αλλά δεν έδωσα στοιχεία.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Μερικές φορές μπορείς να μολυνθείς πατώντας έναν σύνδεσμο, οπότε καλό είναι να κάνεις έναν έλεγχο στη συσκευή σου με κάποιο antivirus. 

Aggeliki Androutsopoulou απάντησε πριν 1 έτος

Της μητέρας μου γιατί δεν της ήρθε τέτοιο μήνυμα;

Aggeliki Androutsopoulou απάντησε πριν 1 έτος

Έχουμε την ίδια κάρτα simαπο την cosmote και στα κινητά μας έχουμε cosmokarta.

Deleted User απάντησε πριν 1 έτος

Αγγελική ,όσα σου είπε ο Γιώργος είναι ολόσωστα !! Ανησυχείτε χωρίς λόγο κι εσύ αλλά κι η μητέρα σου.  Το οτι ήρθε sms σε κάποιον συγγενή σου ,απλά είναι τύχη.
Δεν υποκλάπηκε κανένα στοιχείο κάρτας ,ούτε τίποτα ,κι ήταν λάθος σου να κάνεις κλικ στο σύνδεσμο.Από τη στιγμή που πρόσεξες πως ο αποστολέας ήταν άλλος άσχετος ,αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό.
 
Γι αυτό τώρα που έκανες κλικ , κάνε έλεγχο για ιούς στο κινητό σου.  Για σιγουριά ,μπορείς να σώσεις πρώτα τα αρχεία σου και να κάνεις επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.
 
Κι εγώ έλαβα 2 απατεωνίστικα sms υποτίθεται από τα ΕΛΤΑ Το 2ο ήταν όπως εσένα ,να πληρώσω 3 ευρώ μαζί με τάχα κάποιο κωδικό αποστολής . Αλλη φορά μπορεί να είναι υποτιθέμενα από τη ΔΕΗ ,ΑΑΔΕ κι ό,τι μπορείς να φανταστείς.
 
 

Aggeliki Androutsopoulou απάντησε πριν 12 μήνες

Το Σάββατο 20/5/2023 έλαβα κι άλλο απατεωνίστικο μήνυμα από τα ΕΛΤΑ.Μπορώ να κάνω κάτι για να μη μου έρχονται αυτά τα μηνύματα;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 12 μήνες

Δεν μπορείς να κάνεις κάτι, αφού στέλνονται συνέχεια σε τυχαίους αριθμούς. Ακόμα και να μπλοκάρεις τον αριθμό, πιθανότατα θα σου έρθει μετά από άλλον. Απλά αγνόησέ τα. 

Deleted User απάντησε πριν 12 μήνες

Και σε μένα το ίδιο γίνεται. Όπως καταλαβαίνεις δεν είσαι η μόνη.  Και να υπήρχε τρόπος για αυτό που λες ,εγώ δε θα το πρότεινα ,επειδή μετά μπορεί να τα έφτιαχνες χειρότερα.
 
Δε θέλω δημόσια να πω το λόγο. Άς τους να στέλνουν ,εσύ σβήνε τα.
 
Και να σε ήξερα προσωπικά ,αυτό θα σου έλεγα να κάνεις.

Deleted User απάντησε πριν 12 μήνες

Εγώ για μένα ,δε θα κάνω κάτι όπως λέω πιό πάνω.  Τώρα εσύ αν παρ 'όλα αυτά θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις με εφαρμογές σαν αυτή εδώ.
 
https://tinyurl.com/2e6tz7t3
 
(Από το Google play store)
Δες πρώτα τις εικόνες στην περιγραφή.