Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΕρώτηση για τα τροφοδοτικά
Μιχάλης Μεν. ρώτησε πριν 10 έτη

Γεια σου Άγγελε. Έχω μια ερώτηση για τα τροφοδοτικά : αν βάλω τροφοδοτικό λιγότερων watt σε έναν υπολογιστή που τα εξαρτήματά του χρειάζονται περισσότερα τι γίνεται και τι θα γίνει αν κάνω το αντίθετο; και πως μπορώ να βρω τι τροφοδοτικό έχω και πόσα watt καίει ο υπολογιστής μου (χωρίς να τον ανοίξω αν γίνετε).

2 Απαντήσεις

Μιχάλης Μεν. απάντησε πριν 10 έτη

Και γιατί μερικά τροφοδοτικά ίδιων watt έχουν διαφορετικές τιμές, δηλαδή σε τι άλλο διαφέρουν;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Αν βάλεις μικρότερο τροφοδοτικό από αυτό που χρειάζεται ο υπολογιστής είναι πολύ πιθανό να κάψεις το σκληρό σου δίσκο, είναι από τα πρώτα πράγματα που χτυπάνε αν το τροφοδοτικό είναι μικρό.

Όσο μεγαλύτερο τροφοδοτικό και να βάλεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ακόμα και 1500Watt αν βάλεις. Ο υπολογιστής θα χρησιμοποιήσει όσα χρειάζεται, και απλά θα έχεις πληρώσει πολλά χρήματα για ένα τροφοδοτικό που θα αξιοποιείς ένα μικρό μέρος του.

Τι τροφοδοτικό έχεις είναι αδύνατον να ξέρεις χωρίς να ανοίξεις τον υπολογιστή και να δεις τι γράφει επάνω. Εκτός κι αν στο τιμολόγιο όταν αγόρασες τον υπολογιστή αναφέρουν εκεί το πόσα Watt ήταν.

Για το πόσα Watt χρειάζεται ο υπολογιστής σου μπορείς να το υπολογίσεις με αυτό το εργαλείο.

Τα τροφοδοτικά διαφέρουν στην ποιότητα των υλικών εσωτερικά (πυκνωτές, πηνία κλπ) καθώς επίσης και στην αποδοτικότητα.

Τα τροφοδοτικά 80plus εγγυώνται πως τουλάχιστον το 80% της ενέργειας που καταναλώνεται είναι ηλεκτρική ενέργεια που πηγαίνει στον υπολογιστή, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό χάνεται ως θερμότητα.

Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες του 80plus (bronze, silver, gold κλπ) με ακόμα καλύτερες αποδοτικότητες, μέχρι και πάνω από 90%.