Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Αγορά ΥπολογιστήΕρώτηση περί συμβατότητας hardware σε build
Leonidas Molyvidis ρώτησε πριν 10 μήνες

Καλησπέρα θέλω να σας κάνω ορισμένες ερωτήσεις καθώς θέλω να κάνω για πρώτη φορά ένα pc build μόνος μου. Η πρώτη μου ερώτηση αφορά το θέμα συμβατότητας των pc parts που θέλω να βάλω και το budget μου θα είναι περίπου γύρω στα 1000 ευρώ. 
τα parts είναι: 

  1. Σκληρός Δίσκος: Western Digital Blue 2TB HDD  3.5" SATA III 7200rpm με 256MB Cache 

 
2. Τροφοδοτικό Υπολογιστή: Be Quiet System Power 10 650W  Full Wired 80 Plus Bronze
3. Ψύκτρα Επεξεργαστή για Socket : Be Quiet Pure Rock Slim 2  AM4/AM5/1200/115x
 
4. Κάρτα Γραφικών: Sapphire Radeon RX 6600 8GB GDDR6 Pulse 
 
5. Επεξεργαστής: AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz 6 Πυρήνων για Socket AM4 σε Κουτί
6. Ανεμιστηράκι: Be Quiet Pure Wings 2 Case Fan 120mm με Σύνδεση 4-Pin PWM
7. Ssd δίσκος: Samsung 980 SSD 500GB M.2 NVMe PCI Express 3.0
8. Μνήμες RAM : G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 RAM με 2 Modules (2x8GB) και Ταχύτητα 3200 για Desktop
 9. Μητρική : MSI B450M-A Pro Max Motherboard Micro ATX με AMD AM4 Socket
Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε αν όλα αυτά τα parts είναι απολύτως συμβατά και δεν θα έχω κάποιο θέμα; Θα ήθελα ακόμη να μου πείτε εάν η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών συνδέεται σωστά στην μητρική που διάλεξα διότι, ενώ η μητρική έχει PCI EXPERESS 3.0 X 16 , η κάρτα γραφικών ζητάει PCI EXPRESS 4.0 X 8 σε διάφορα foroum που το έψαξα όλα λένε ότι συνδέεται κανονικά και δεν θα έχω κανένα θέμα εκτός από το γεγονός ότι θα έχω μια μικρή απώλεια απόδοσης της κάρτας γραφικών της τάξεως περίπου 2% με 5% , ισχύει αυτό;
Μια άλλη ερώτηση που θέλω να σας κάνω είναι η εξής, έχω καταλήξει σε 2 κουτιά και θέλω να μου πείτε την γνώμη σας πάνω στο θέμα  , δηλαδή αν είναι εντάξει από θέμα χωριτηκοτητας και αυτό που με ενδιαφέρει κυρίως είναι αν έχουν καλό cable managment και αν έχουν κάλο air flow , ποιο θεωρείτε εσείς καλύτερο από αυτά τα 2 ; ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Ένας ακόμη λόγος που επέλεξα αυτά τα δυο είναι ότι διάβασα στα σχόλια ότι έρχονται με δυο προ εγκατεστημενους ανεμιστήρες.
 
το 1 είναι το : Supercase Pioneer PI07A Midi Tower Κουτί Υπολογιστή Μαύρο
και το 2 είναι: MSI MAG Vampiric 100R Gaming Midi Tower Κουτί Υπολογιστή με Πλαϊνό Παράθυρο και RGB Φωτισμό Μαύρο
Επιπλέον θα ήθελα να ρωτήσω το εξής , έχω ένα παλιό monitor samsung syncmaster T200 60hz έχει υποδοχή vga με έναν adaptor θα συνδέεται κανονικά η κάρτα γραφικών στο display port ή στο hdm και θα λειτουργεί κανονικά και θα παίζει παιχνίδια στα 60 fps ; Σκοπεύω σύντομα να την αλλάξω με μια AOC 24G2SU/BK VA Gaming Monitor 23.8" FHD 1920x1080 165Hz με Χρόνο Απόκρισης 4ms GTG, πείτε μου και γι' αυτή την γνώμη σας ή ποια θα μου προτείνατε εσείς μέχρι 200 ευρώ ;
Επίσης μπορείτε να μου προτείνετε κάποια ηχεία που να είναι καλά γι' αυτό το σύστημα με περίπου 50 ευρώ; Εγώ βρήκα για παράδειγμα τα Logitech Z313 Ηχεία Υπολογιστή 2.1 με Ισχύ 25W σε Μαύρο Χρώμα
Θα ήθελα να μου επίσης να μου πείτε αν το τροφοδοτικό αυτό καλύπτει τα watt που απαιτούνται για όλα τα κομμάτια και συστήματα που θα βάλω , το έχω βάλει σε διάφορα pcu calculators και μου έβγαζαν ότι το σύστημα μου χρειάζεται 550 με 600 watt , μήπως πρέπει να πάω σε παραπάνω watt;
Τελος θα ήθελα να μου πείτε εάν αυτό το σύστημα είναι κάλο για gaming σε full HD 1080P ανάλυση και πόσα fps θα πιάνω με ultra και high/ very high settings στα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν το 2023 μέχρι σήμερα και που θα κυκλοφορησουν το επόμενο έτος;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις απλά όπως σας είπα εξ αρχής είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο και θέλω να είμαι σίγουρος.
 

21 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Καλημέρα Λεωνίδα! Τα εξαρτήματα είναι συμβατά μεταξύ τους και δεν θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα.

Όσο αφορά τις PCI, διάβασες σωστά. Τα πρότυπα είναι συμβατά προς τα πίσω, απλά θα έχει την ταχύτητα του πιο παλιού προτύπου. Η διαφορά δεν θα είναι πολύ μεγάλη.

Το τροφοδοτικό σου είναι υπεραρκετό, εκτός αν σκοπεύεις να το κρατήσεις και μετά από κάποια πολύ απαιτητική αναβάθμιση.

Τα κουτία ανήκουν στην χαμηκή κατηγορία κόστους, οπότε μην περιμένεις κάτι ιδιαίτερο από ποιότητα υλικών. Και τα δύο χωράν τη ψύκτρα σου και είναι αρκετά τίμια για το κόστος τους. Προσωπικά, θα πήγαινα στο MSI.

Επειδή θα γίνει μετατροπή από αναλογικό σε ψηφιακό σήμα, χρειάζεται ειδικός converter και όχι απλός αντάπτορα. Αλλά ναι, θα παίξει κανονικά.

Όσο αφορά την οθόνη, έχεις κάποια συγκεκριμένη απαίτηση σε χαρακτηριστικά ή μέγεθος;

Όσο αφορά τα ηχεία, σε αυτό το κόστος τα μοντέλα της Logitech και της Edifier είναι από τις λίγες επώνυμες επιλογές σε 2.1 ήχο.

Η σύνθεση σου είναι αρκετά καλή για 1080p gaming. Δεν μπορώ να σου δώσω ένα νούμερο σε FPS, καθώς κάθε παιχνίδι δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις. Υπάρχουν video benchmarks για να δεις τι επιδόσεις να περιμένεις περίπου σε συγκεκριμένους τίτλους παιχνιδιών.

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο. Για την Οθόνη αυτό που με ενδιαφέρει είναι κανονικά να έχει καλό χρόνο Απόκρισης 1ms κατά προτίμηση, ξέρω ότι αυτή που έγραψα ότι θα πάρω έχει 4ms Gtg να έχει 144 τουλάχιστον hz αυτή που βρήκα έχει 165 και να έχει freesync και αν γίνεται να είναι g sync compatible μέσα στο site της Aoc λέει ότι είναι από μέγεθος να ειναι 24 ίντσες περίπου και full HD resolution.
Αυτός ο ειδικός converter, για να λειτουργεί η gpu με την παλιά μου οθόνη πως λέγεται και πόσο κάνει? Έχεις να μου προτείνεις κάποιον καλό κι αξιόπιστο? 

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Cabletime AV586 Μετατροπέας DisplayPort male σε VGA female

Turbo-X Καλώδιο Η/Υ DP to VGA Male - Female

Techly IADAP DP-COMBOF2 - DisplayPort 1.2 to HDMI/DVI/VGA Προσαρμογέας

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ 1080P HDMI ΑΠΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ VGA - UGREEN YSS017

Με αυτούς τους μετατροπείς η κάρτα γραφικών θα συνδεθεί κανονικά με την οθόνη? Θα ανάβει και θα έχω κανονική εικόνα? Και θα παίζει κανονικά Games?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Βλέπωντας τις διαθέσιμες επιλογές για οθόνη με αυτά τα χαρακτηριστικά, η AOC που επέλεξες είναι όντως η καλύτερη επιλογη.

Όσο αφορά τους μετατροπείς, οι τρεις πρώτοι θα σε καλύψουν. Για τον τέταρτο δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν μπορώ να τον βρω.

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Ευχαριστώ πολύ. 

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Και μια τελευταία ερώτηση. 
Σε μια μελλοντική αναβάθμιση με αυτό το σύστημα που περιέγραψα πως θα στήσω, σκέφτομαι να αντικαταστήσει την RX 6600 με την Rtx 4060. Είναι αυτή μια καλή επιλογή? Τι διαφορά θα έχω? Θα είναι πολύ πιο ισχυρό το σύστημα και θα είναι εντάξει με τον ryzen 5 3600 θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξω και τον επεξεργαστή για να μην έχω bottleneck? Η μητρική που παρήγγειλα ηmsi b450 a pro max θα συνδέεται με την Rtx 4060? Και 650 watt θα είναι αρκετά με αυτή τη κάρτα? 

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Και μια τελευταία ερώτηση. 
Σε μια μελλοντική αναβάθμιση με αυτό το σύστημα που περιέγραψα πως θα στήσω, σκέφτομαι να αντικαταστήσει την RX 6600 με την Rtx 4060. Είναι αυτή μια καλή επιλογή? Τι διαφορά θα έχω? Θα είναι πολύ πιο ισχυρό το σύστημα και θα είναι εντάξει με τον ryzen 5 3600 θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξω και τον επεξεργαστή για να μην έχω bottleneck? Η μητρική που παρήγγειλα ηmsi b450 a pro max θα συνδέεται με την Rtx 4060? Και 650 watt θα είναι αρκετά με αυτή τη κάρτα? 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Δεν μπορώ να σου απαντήσω τώρα αν θα είναι καλή επιλογή στο μέλλον, καθώς δεν ξέρουμε τι τιμές θα υπάρχουν τότε στην αγορά και ποιες νέες κάρτες να έχουν κυκλοφορήσει.

Η κάρτα θα παίζει κανονικά, απλά σίγουρα θα έχεις κάποιο bottleneck (εξαρτάται και από την ανάλυση που θα παίζεις). Το τροφοδοτικό σου είναι αρκετό.

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Επανέρχομαι με μια ακόμη κρίσιμη ερώτηση. Φοβάμαι ότι δυστυχώς ενώ είχα αποφασίσει να αγοράσω το κουτί που μου είχατε προτείνει, μιας και μου είχατε πει ότι θα χωράει όλα τα pc parts που έχω διαλέξει δυστυχώς μάλλον δεν μπορώ να το πάρω διότι το MSI MAG Vampiric 100R Gaming Midi Tower Κουτί Υπολογιστή με Πλαϊνό Παράθυρο και RGB Φωτισμό Μαύρο δεν χωράει το τροφοδοτικό μου το Be Quiet System Power 10 650W  Full Wired 80 Plus Bronze χωρίς να πρέπει να βγάλω το κλουβί με τους σκληρούς δίσκους.Στο επίσημο site της Be quiet λέει ότι τροφοδοτικό είναι Dimensions (L x W x H)  140 x 150 x 86 και στο site της Msi γράφει ότι αυτό το κουτί για το PSU Length διαθέτει χώρο  270 mm / 10.63 inches χωρίς όμως δίσκο σκληρού 3,5". Το αναφέρει και στο Σκρούτζ στην περιγραφή του κουτιού Μήκος PSU: έως 270 mm (χωρίς δίσκο σκληρού 3,5"). Εγώ τώρα όμως χρειάζομαι σκληρό 3,5". Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν θα χωράει το κουτί το τροφοδοτικό μου και αν θα μπορώ να βάλω και σκληρό δίσκο 3,5"; Το μέγεθος ενός σκληρού HDD WESTERN DIGITAL WD20EZBX 2TB BLUE 3.5'' SATA3 είναι: Διαστάσεις: 147mm x 101.6mm x 26.1mm. Το βρήκα στο site του e-shop.gr. Και αν θα χωράει θα μπορεί να γίνει cable managment ή λόγω στενότητας χώρου θα δημιουργούνται μεγάλες θερμοκρασίες και θα μειωθεί η διάρκεια ζωής κάποιων hardware με αποτέλεσμα να καούν ανα πάσα στιγμή από ένα σημείο και μετά;

 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Από τη στιγμή που το κουτί είναι atx, θα έπρεπε να δέχεται atx τροφοδοτικό χωρίς τέτοια προβλήματα. Αυτό είναι το νόημα των προτύπων. Που είδες το τροφοδοτικο δεν χωράει; Στη σελίδα του κατασκευαστή βλέπω μόνο το μέγιστο μέγεθος τροφοδοτικού 270 mm.

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

https://www.msi.com/PC-Case/MAG-VAMPIRIC-100R
 
Μέσα γράφει

  1. CPU Cooler Length: 160mm
  2. GPU Length: 300mm
  3. PSU Length: up to 270mm (without 3.5” HDD tray)

ΣΤΟ overwie όμως όχι στα specifications και τα ίδια λέει και στην περιγράφει στο Σκρουτζ για το ίδιο κουτί. 

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

MAG VAMPIRIC 100R
PRODUCT SPEC

Product Name
MAG VAMPIRIC 100R

Support MB Form Factor
ATX / M-ATX / Mini-ITX

Dimension (W) x (D) x (H)
205 x 390 x 457 mm / 8.07 x 15.35 x 17.99 inches

I/O Ports
1 x USB 3.2 Gen 1 Type A / 2 x USB 2.0 / HD Audio / Mic

Driver Bays
2 x 2.5" + 2 x 3.5" (1 x compatible with 2.5")

VGA Card Support
Max 300 mm / 11.81 inch

CPU Cooler Support
Max 160 mm / 6.3 inch

Power Supply
Standard ATX, max to 270 mm( without 3.5" HDD tray installed )

Cooling Layout
Front Max: 3 x 120 mm or 2 x 140 mm(1 x 120 mm Fan included)
Top: Max: 2 x 120 mm
Rear: 1 x 120 mm(1 x 120 mm ARGB Fan included)

Radiator Layout
Front: up to 240 mm / Rear: up to 120 mm

 
Επίσης πάλι στο overwie στο site της MSI γράφει προς το τέλος αυτά. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Στο manual δεν αναφέρει ποιο είναι το μέγιστο μέγεθος τροφοδοτικό για να μπει και το tray των δίσκων. Ωστόσο, αφού πρόκειται για atx κουτί, δεν θα έχει θέμα με ένα απλό atx τροφοδοτικό. Δεν είναι ότι επέλεξες κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο τροφοδοτικό.

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Που είναι αυτό το manual? Αυτό λέω κι εγώ, ότι δε υπάρχει λογική στο να μην χωράει. Παρόλα αυτά είναι ενα ρίσκο. Εσύ πιστεύεις ότι θα χωράει και το τροφοδοτικό και το  tray των δίσκων και τα καλώδια του τροφοδοτικού θα κουμπώνουν όλα σωστά χωρίς να υπάρχει θέμα θερμοκρασιών? Ρωταω αν είναι να προχωρήσω σε παραγγελία. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Θα το βρεις εδώ. Εγώ πιστεύω πως ναι, καθώς τα atx τροφοδοτικά έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις. Θα ήταν χαζό να έχουν φτιάξει atx κουτί που δεν χωράει atx τροφοδοτικό. Όσο αφορά τις θερμοκρασίες, με σωστή ρύθμιση των ανεμιστήρων, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Οκ και εγώ το ίδιο πιστεύω. Θα το παραγγείλω λοιπόν. Σε ευχαριστώ. 

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Καλημέρα. Η Οθόνη που θέλω να αγοράσω, η AOC AOC 24G2SU/BK VA Gaming Monitor 23.8" FHD 1920x1080 165Hz με Χρόνο Απόκρισης 4ms GTG έχει υποδοχή DisplayPort 1.2 και έρχεται; Ι με ένα τετοι καλώδιο ενώ η κάρτα γραφικών που θα πάρω η Rx 6600 έχει θύρα σύνδεσης Displayport 1.4a. Μπορεί το καλώδιο displayport 1.2 του Monitor να συνδεθεί κανονικά  στη θύρα displayport 1.4a της κάρτας γραφικών μου? Και θα λειτουργεί κανονικά?
Επίσης μπορώ να αγοράσω εν; καλώδιο displayport 1.4 και να συνδέσω τη μία άκρη στη θύρα 1.4α της κάρτα γραφικών και την άλλη άκρη στη θύρα 1.2 displayport του μόνιτορ και θα είναι και πάλι το ίδιο? Τι μου προτείνεται? 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανονικά ότι καλώδιο θες, τα πρότυπα είναι συμβατά μεταξύ τους. Ωστόσο, δεν έχει νόημα να πας σε κατι παραπάνω από 1.2, καθώς αυτό υποστηρίζει η οθόνη. 

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Κατάλαβα. Το ίδιο ισχύει και για HDMI θύρες και καλώδια όσο αφορά gpu και μόνιτορ? 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 10 μήνες

Ναι το ίδιο ισχύει, πάντα θα έχεις τις επιδόσεις του παλιότερου προτύπου μεταξύ οθόνης και κάρτας γραφικών.

Leonidas Molyvidis απάντησε πριν 10 μήνες

Οκ ευχαριστω