Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΕρώτηση σχετικά με περικοπή φωτογραφίας
Αλέξανδρος Ρούσσης ρώτησε πριν 6 έτη

Γεια σας,
Έμαθα οτι αν γίνει περικοπή μια φωτογραφία πχ. των 10 megapixeln σε 5 megapixel δεν χάνεται η ποιότητα αλλά πώς μπορώ να καταλάβω όταν κάνω περικοπή πόσα megapixel κόπηκε;
Σας ευχαριστώ

5 Απαντήσεις

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα Αλέξανδρε. Η περικοπή δεν έχει να κάνει με την ποιότητα. Το ότι θα κόψεις γύρω γύρω μια φωτογραφία, σαφώς σημαίνει ότι η ποιότητά της θα μείνει ίδια, εφόσον δεν γίνει resize. Ωστόσο, δεν υφίσταται αυτό που λες, δηλαδή το να δεις πόσα megapixel κόπηκαν. Αν δεν ξέρεις την αρχική ανάλυση, δεν μπορείς. Αλλά γιατί να θέλει κανείς να δει πόσα pixel κόπηκαν;

Αλέξανδρος Ρούσσης απάντησε πριν 6 έτη

Νόμιζα ότι όταν γίνεται περικοπή γίνεται zoom οπότε υπάρχουν λιγότερα pixel και θυμάμαι κάπου είχα διαβάσει στο pcsteps για τα megapixel ότι είναι χρήσιμα στην περίπτωση αυτή δηλαδή ότι δεν υπάρχει απώλεια στην ποιότητα όταν γίνεται 50% resize.Επίσης είναι η περικοπή με το resize το ίδιο;Αυτό που θέλω να μάθω είναι μέχρι πόσο μπορώ να περικόψω πχ. μια φωτογραφία των 8mp(3840x2160) ώστε να μην έχω απώλεια στην ποιότητα.

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 6 έτη

Η περικοπή δεν έχει σχέση με το resize. Στην περικοπή είναι σαν να κόβεις τα περιθώρια με ψαλίδι. Οπότε μπορείς να κόψεις όσο θέλεις, δεν θα χαλάσει η ποιότητα. Θα χάσεις απλώς κομμάτι από γύρω-γύρω.

Αλέξανδρος Ρούσσης απάντησε πριν 6 έτη

Δοκίμασα στο κινητό με το photoshop express να κάνω περικοπή σχεδόν όλη την εικόνα και να κρατήσω ένα μικρό μέρος και όταν κάνω αποθήκευση και μετά βλέπω τη φωτογραφία είναι πιο θολή αποτι ήταν ολόκληρη.Επίσης όταν κάνω διπλό πάτημα στην οθόνη κάνει περίπου το διπλάσιο zoom στη φωτογραφία και φαίνεται καθαρά αλλά όταν ζουμάρω περισσότερο χαλάει η ποιότητα και όταν τραβάω με 23 megapixel γίνεται περισσότερο zoom χωρίς να υπάρχει απώλεια στην ποιότητα.Φαντάζομαι έκανα λάθος την ερώτηση μάλλον ήθελα να πω για το zoom.Συγνώμη!

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 6 έτη

Το zoom χαλάει την ποιότητα, δεν υπάρχει τρόπος να μην τη χαλάσει - αν και γίνονται κάποια πειράματα με τεχνητή νοημοσύνη τον τελευταίο καιρό και φαίνεται να έχουν καλά αποτελέσματα. Θα παρουσιάσουμε σύντομα σχετικό οδηγό.
Κατά τ' άλλα, το ότι δεν βλέπεις να χαλάει η ποιότητα κατά το zoom οφείλεται στο ότι δεν έχεις την εικόνα στο 100% της ανάλυσής της κατά την προβολή.