Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Προγράμματα / Softwareθέλω να κάνω φορμάτ στον υπολογιστή μου αλλά δεν μπορώ
pgk mode ρώτησε πριν 8 έτη

καλησπέρα,
θέλω να κάνω φορμάτ στον υπολογιστή μου αλλά δεν μπορώ. και θα σας εξηγησω τι εννοώ
έχω το γνήσιο σιντι των xp, το βαζω μεσα στο drive αλλα δεν μπουταρει. γράφει όμως το μήνυμα"press any key to boot form cd". παταω, αλλα δεν γινεται κατι και προχωρα στην κανονικη εκκινηση. οι ρυθμισεις μεσα απο το bios θεωρω οτι ειναι σωστες. ως πρωτη προτεραιοτητα εχω το cd μα δοκιμασα και αλλες προεραιοτητες αλλα ματαια. σίγουρα το σιντι δεν έχει κάποιο πρόβλημα. έχω όμως πάρα πολύ καιρο να το χρησημοποιήσω το drive (1+ χρόνο) καθότι πλεόν χρησημοποιω τα usb. κάποτε όμως το χρειάστηκα και δεν μπορούσε να το διαβάσει, φαινόταν σαν να μην είχα βάλει σιντι. περνάει κάποιος καιρός και το ξαναχρησημοποίησα, το "διάβασε" αλλά μόλις πάτησα πανω να το ανοιξω κόλλησε το σύμπαν και ο μονος τροπος να ξεκολλησει ήταν να αφαιρεσω το δισκακι. επίσης είχε/έχει πρόβλημα με την εγγραφή δίσκου. προσπαθησα να γραψω ενα σιντι και ενω νομιζα οτι εκανε δουλεια τελικα οταν τελειωσε την εγγραφη δεν ειχε γραψει τιποτα, ηταν κενο ή τωρα που το σκέφτομαι μπορεί να μην ολοκληρωνε την εγγραφη αλλα και πάλι ήταν άδειο. πλέον όμως, διαβάζει κανονικά τα cd χωρίς κολλήματα κτλ αλλά δεν μπουτάρει. οσον αφορα τα καλωδια δεν υπάρχει καποιο προβλημα. επίσης πρόβλημα με drivers δεν υπάρχουν. δοκιμασα να αναβαθμίσω το λογισμικο firmware κτλ αλλα δεν άλλαξε κάτι. ειναι μεταχειρισμένο και το μοντέλο είναι αυτό lg-gh22np20.
αφού πλέον δεν μπορώ να το κάνω με σιντι η μόνη λύση είναι με το usb. αντέγραψα και μετέτρεψα το cd των xp σε μορφη iso και το "έκαψα" σε ένα στικάκι 4γιγα με το πρόγραμμα unetbootin. απέτυχε στην εκκίνηση και μου βγάζει το μήνυμα "disk read error press ctrl+alt+del to restart". δοκίμασα να γράψω και ένα με τα 7 αλλά είχα την ίδια αποτυχία με το ίδιο μήνυμα. μετά κατέβασα και άλλα προγραμμάτακια και δοκίμασα όπως: rufus, YUMI, ISO to USB, PowerISO, Novicorp WinToFlash Lite, Universal-USB-Installer. πάλι είχαν την ίδια ακριβώς αποτύχια. δικίμασα επίσης  και με άλλο στικάκι αλλά τίποτα. μετά σκέφτηκα να δοκιμάσω με linux. τις 2-3 πρώτες προσπάθειες είχαν την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα και το ίδιο μήνυμα. μετά ξαναδοκίμασα με το rufus και ως δια μαγειας λειτούργησε σωστα χωρις καποιο προβλημα και εισέβαλα στην πλατφορμα του λινουξ. δοκιμασα και αλλες διανομες και ηταν ολα μια χαρα. με τα windows ξαναδοκιμασα δεν ειχε αλλαξει τιποτα. παρατήρησα όμως μία διαφορά σε σύγκριση με λινουξ και windows, το συστημα αρχειων. οταν προσπαθούσα να καψω windows ως αυτόματη επιλογη μου εβγαζε ntfs σε αντιθεση με τα λινουξ οπου ηταν fat32. προσπάθησα να αλλαξω το συστημα σε fat32 αλλα δεν δεχοταν να κάψει το στικακι, όπως και σε fat. αλλαξα και το cluster size αλλα τίποτα.
πως μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα; υπόψην έχω μόνο ένα υπολογιστή και δυο usb. δεν θέλω να μου προτείνετε να αγοράσω εξωτερικό drive το έχω ήδη σκεφτεί και αυτό πιθανόν να είναι η τελευταία μου λύση. θέλω προς το παρόν να το λύσω με αυτά τα εργαλεία που έχω -- στην περίπτωση που το πρόβλημα δεν ειναι στο υλικό.
υγ: κάτι πολύ σημαντικό που δεν ανέφερα. ο σκληρός δίσκος "αργοπεθαίνει". σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Hard Disk Sentinel η επίδοση του είναι στα 100% ενώ η υγεία του παραμένει σταθερή στα 13% μετά από 2-3 χρόνια. αυτά!
ελπίζω να ήμουν αρκετά αναλυτική.
ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

3 Απαντήσεις

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Ήσουν όντως. Δεν θα σου προτείνω καν να βάλεις εξωτερικό cd γιατί το πιο πιθανό είναι να μην δουλέψει. Τα xp δεν κάνουν για usb boot, για αυτό άδικα παιδεύεσαι. Δοκίμασε μήπως τα καταφέρεις με το usb tool της Microsoft
https://www.microsoft.com/en-us/download/windows-usb-dvd-download-tool
Αν δεν δουλέψει, το μόνο που θα μπορούσα να σου προτείνω είναι να δανειστείς ένα εσωτερικό cd/dvd player από κάποιον φίλο σου. Ακόμα και έτσι, στα χάλια που έχει ο σκληρός, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρεις μια σωστή εγκατάσταση.

pgk mode απάντησε πριν 8 έτη

Δεν ξέρω αν γενικά τα xp δεν κάνουν για usb boot αλλά ξέρω ότι σε μερικές περιπτώσεις γίνεται γιατί έχω δει, δεν ξέρω όμως με ποιο πρόγραμμα το έχουν κάνει. Οσον αφορά για το εργαλείο της Microsoft το γνώριζω αλλά δεν ασχολήθηκα και πολύ γιατί μου έβγαζε κάποια σφάλματα που τελικά μόλις διάβασα την απάντηση σου, ασχολήθηκα περισσότερο και έπρεπε να εγκαταστήσω κάποιες άλλες εφαρμογές που απαιτούσε για xp. Τελικά δούλεψε σαν πρόγραμμα αλλά από τη μία μου βγάζει μήνυμα ότι το iso δεν ειναι έγκυρο , ξανακάνω μετατροπή, το δέχεται κάνει την εγγραφή, φτάνει μέχρι το τέλος και μου βγάζει σφάλμα. Πλέον δεν ασχολούμαι άλλο, βαρέθηκα.
Θα ήθελα όμως να ρωτήσω και κάτι άλλο.
Σε περίπτωση που τελικά καταφέρω να κάνω φορμάτ -- ενώ είχα κι εγώ υπόψιν μου ότι μπορεί να μην γίνει σωστά η εγκατάσταση -- μπορεί κάπου να σκαλώσει λογω του κατεστραμένου δίσκου με αποτέλεσμα να μην μπορώ τελικά να εισβάλλω στα windows. Θα μπορώ όμως εγώ μετά να χρησημοποιοήσω το live usb linux αφου θα το έχω ηδη φτιάξει κι ας μην λειτουργεί ο δίσκος; Το ρωτάω αυτό γιατί δεν θέλω να πιεστώ να αγοράσω δίσκο καθότι η προς το παρόν δουλειά που κάνω είναι μόνο internet περισσότερο.
Ευχαριστώ πολύ!

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Λογικά δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα, και τώρα μπορείς σε υπολογιστή ενός φίλου σου, να φτιάξεις το Live usb και να το χρησιμοποιείς.