Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΘόρυβος από ανεμιστηράκι επεξεργαστή
Dimitris B ρώτησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα, έχω κάνει ένα build (την συναρμολόγηση την έχει κάνει επαγγελματίας) με amd ryzen 5 3600x, μητρική gigabyte B350 και το  wraith spire ανεμιστηράκι που έρχεται μαζί με τον επεξεργαστή. Με το που ανοίγω τον υπολογιστή το ανεμιστηράκι δίνει φουλ γκάζια και κατά την διάρκεια χρήσης όταν πατάω να γίνει έστω και μία απλή διεργασία γκαζώνει απότομα και είναι πολύ εκνευριστικό (δηλ. δεν κρατάει σταθερά rpm ουτε λεπτό). Το πρόβλημα είναι από την μητρική, τον επεξεργαστή ή το ανεμιστηράκι; Δηλ. τι πρέπει να αλλάξω για να σταματήσει; Προς το παρόν το έχω βάλει σε silent mode μέσω bios και έχει ηρεμήσει λίγο αλλά δεν ξέρω άμα αυτό είναι υγιές για τον υπολογιστή.

4 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλημέρα Δημήτρη

Το BIOS της συγκεκριμένης μητρικής δεν σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις χειροκίνητα τη λειτουργία του ανεμιστήρα; Σε ποια θύρα της μητρικής είναι συνδεδεμένος;

Dimitris B απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα,
Μου δίνει την δυνατότητα να το ρυθμίσω αλλά δεν το δοκίμασα γιατί δεν ξέρω με τι γνώμονα να το κάνω. Είναι συνδεδεμένος στην θύρα CPU_FAN.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Σε γενικές γραμμές αυξάνεις τις στροφές όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία. Ωστόσο, παίζει ρόλο τι θερμοκρασίες αναπτύσσει γενικά η σύνθεση σου. Αν έχει ανεβασμένες θερμοκρασίες ακόμα και σε ελαφριά χρήση, ανέβασε υψηλές στροφές από αρκετά πριν. 

Dimitris B απάντησε πριν 4 έτη

Το πείραξα λίγο και δεν κάνει αυτά τα ανεβοκατεβάσματα τόσο έντονα. Απ'ότι έψαξα έχει να κάνει με μια τεχνική του επεξεργαστή που λέγεται race to idle που πρεσάρει σε υψηλές συχνότητες για να κάνει μια διεργασία όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην καταναλώνεται πολύ ενέργεια. Έτσι αυξάνει θερμοκρασία απότομα και ξαναπέφτει απ'ότι κατάλαβα...Άμα ρυθμιστεί σωστά το fan curve ακούγεται κομπλέ αλλά θέλει δοκιμές.
Ευχαριστώ για την βοήθεια