Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΘόρυβος στο τροφοδοτικό
Christos Gourzoulidis ρώτησε πριν 9 έτη

Καλησπέρα Άγγελε, πρόσφατα ( πριν 2-3 ημέρες περίπου ) όταν άνοιξα τον υπολογιστή, παρατήρησα έναν έντονο θόρυβο. Άνοιξα το κουτί και είδα ότι προέρχεται από το τροφοδοτικό. Σκέφτηκα πως μπορεί να είναι από σκόνη σε κάποιο ανεμιστηράκι του τροφοδοτικού και να χρειάζεται καθάρισμα.

Να το αποσυνδέσω από την πρίζα, να το ανοίξω και να το καθαρίσω ή να μην το επιχειρήσω; Αν το βγάλω από το κουτί και το καθαρίσω εξωτερικά θα βοηθήσει;

Επίσης, όταν κλείσω τον υπολογιστή ( shut down ) και τον ξαναανοίξω το τροφοδοτικό παύει να κάνει αυτόν τον θόρυβο και λειτουργεί ομαλά.

Τι μπορεί να είναι και τι μπορώ να κάνω;

Σε ευχαριστώ πολύ.

7 Απαντήσεις

nk2990 απάντησε πριν 9 έτη

Γεια σου φιλε.
Πιθανον να σου εχει χαλασει το ανεμιστηρακι η να θελει και καθαρισμα, εξαρταται ποσο καιρο το εχεις και αν το εχεις καθαρισει ποτε.
Το θεμα ειναι εχεις γνωσεις στο να το ανοιξης να το καθαρισης η να αλλαξης ανεμιστηρα χωρις να προκληθει ζημια.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 9 έτη

Ποτέ και για κανένα λόγο δεν ανοίγουμε τροφοδοτικό αν δεν είμαστε επαγγελματίες ηλεκτρονικοί, είναι επικίνδυνο.

Το καλύτερο είναι, Χρήστο, να αγοράσεις ένα φυσερό και να καθαρίσεις με αυτό το τροφοδοτικό, και θα σου χρησιμέψει γενικά στο καθαρισμό του υπολογιστή.

Christos Gourzoulidis απάντησε πριν 9 έτη

Με το θέμα του ότι αν κλείσω τον υπολογιστή και τον ξανα-ανοίξω τι παίζει?

Εκτός αυτού, το κουτί το καθαρίζω 1 φορά στους 3 μήνες με φυσερό. Το τροφοδοτικό μόνο εξωτερικά ( από την πίσω πλευρά του κουτιού όπου έχει και το άνοιγμα ) , για αυτό μου φαίνεται περίεργο πως μπορεί να μάζεψε σκόνη και να κάνει αυτόν τον θόρυβο.

Τελικώς, να το φυσήξω πάλι εξωτερικά από όλες τις τρύπες βγάζοντας το από το κουτί ή έτσι όπως είναι μέσα στο κουτί;

Υ.Γ: Άγγελε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το καταστρέψω το τροφοδοτικό εάν το ανοίξω και προσεχτικά καθαρίσω τα ανεμιστηράκια ή προτείνεις μακρυά από το άνοιγμα του; Το λέω αυτό σε περίπτωση που δεν φτιάξει ο θόρυβος με το εξωτερικό καθάρισμα του τροφοδοτικού.

Σας ευχαριστώ.

nk2990 απάντησε πριν 9 έτη

Αν δεν φτιαξει ο θορυβος με το καθαρισμα μαλλον εισαι για αλλαγη ανεμιστηρα.Αν εχεις καποιον με γνωσεις να σε βοηθησει εχειν καλως αλλιως μονος σου αν δεν ξερεις αστο καλυτερα.
Μπορει ο ανεμιστηρας να μην εχει τιποτα και με το φυσημα που εχει γινει να ακουμπαει καποιο καλωδιο ελαχιστα στον ανεμιστηρα,η ο θορυβος που λες να ειναι καποιος βομβος απο τον μετασχηματιστη του τροφοδοτικου.

ExGo Z απάντησε πριν 9 έτη

Σε καμία περίπτωση δεν σκαλίζουμε το τροφοδοτικό.Ακόμη και εκτός πρίζας να είναι, και να το ανοίξεις την άλλη μέρα έχει υπολείμματα ηλεκτρισμού που αν δεν προσέξεις έστω και λίγο θα σε στείλουν στον άλλο κόσμο.(ή μπορεί και να μη σε στείλει αμέσως αλλά δεν χρειάζεται να πάθεις για να μάθεις σε τέτοια περίπτωση)
Και με το φυσερό πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στις αποστάσεις που το χρισημοποιείς για το καθάρισμα του τροφοδοτικού.(όχι πάρα πολύ κοντά δηλαδή γιατί μπορεί να χαλάσεις τα μικροκυκλώματα που έχει και μετά να σου βγάζει προβλήματα)

Αφού λες ότι στο κάνει παροδικά (όταν κάνεις shut down, boot up δεν κάνει θόρυβο) τότε άστο ήσυχο για καμιά μέρα ακόμη και αν δεν στρώσει το πας σε τεχνικό να δεις τι συμβαίνει.
Εμένα το δικό μου κάνει ένα διαδοχικό και συνεχόμενο "τζιζ" (όχι πολύ δυνατό αλλά όχι και πολύ σιγανό) από τότε που παρέλαβα το pc μου.
Θα μου το κάνει 1-2 φορές στους δύο μήνες αλλά μετά πάυει να το κάνει.(αλλά αν το κάνει και δεν φορώ ακουστικά είναι κάπως μαρτύριο)
Όχι ότι έχει άμεση σχέση με το πρόβλημα σου αυτό αλλά κάνε υπομονή μια μέρα μήπως και το δικό σου πρόβλημα είναι παρωδικό σαν και μένα και πήγαινε το σε τεχνικό αν επιμένει.
Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση μην πάρεις το ρίσκο να το ανοίξεις.

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό.
Κάνε ένα τέστ με τον θόρυβο και έτσι όπως έχεις στο κουτί το τροφοδοτικό πίεσε το με κατεύθυνση τον πάτο (ή πάνω, ανάλογα την θέση που βρίσκεται) του κουτιού ενώ τρέχει το σύστημα σου έτσι ώστε να ξεσκαρτάρεις την περίπτωση που το κουτί σου δεν το κρατάει καλά και δημιουργεί κραδασμούς.
Παρότι ακούγεται αστείο, κάντο διότι είχα σχετικό πρόβλημα παλαιότερα και με το τρόπο αυτό το κατάλαβα.

Christos Gourzoulidis απάντησε πριν 9 έτη

Σε ευχαριστώ πολύ ExGo για την απάντηση σου :)

Το θέμα είναι ότι είναι λίγο σπαστικό να περιμένεις να ανοίξει ο υπολογιστής και έπειτα να τον κλείσεις και να τον ξανα-ανοίξεις. Δεν ξέρω κιόλας αν αυτό δημιουργήσει και πρόβλημα διότι δουλεύει όπως πριν χωρίς κανένα θόρυβο μετά το 2ο boot.

Θα το φυσήξω εξωτερικά το τροφοδοτικό προσεχτικά όπως κάνω πάντα και θα δοκιμάσω και αυτό που είπες, δεν χάνω τίποτα :P

Πειραματίζομαι γενικά με τα κουτιά αλλά η αλήθεια είναι ότι τροφοδοτικό δεν άνοιξα ποτέ και σίγουρα δεν πρόκειται να ανοίξω.

Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τον θόρυβο, θα το πάω σε τεχνικό να δω τι παίζει.

Και πάλι ευχαριστώ.

ExGo Z απάντησε πριν 9 έτη

Τίποτα φίλε μου.
Χαίρομαι που βοήθησα, και καλή τύχη. ;)