Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΙός(?) που μου γεμίζει τη RAM.
Raphael Dalakouras ρώτησε πριν 10 έτη

Καλησπέρα και πρώτα απ' όλα συγχαρητήρια για το οργανωμένο σας site!

Εδώ και δύο μέρες το laptop που χρησιμοποιώ έχει μολυνθεί από κάποιο είδος ιού. Αρχικά απλώς χαμήλωσε η επίδοση, αλλά σταδιακά άρχισαν να μην αποκρίνονται βασικές λειτουργίες του υπολογιστή, όπως ο πίνακας ελέγχου και η εξερεύνηση των windows, φτάνοντας σε σημείο να βλέπω μόνο μια μαύρη οθόνη, από την οποία δεν ξεκολλούσε ούτε με crl+alt+del.  Αρχικά πρόσεξα πως ο επεξεργαστής έτρεχε σε πολύ υψηλά επίπεδα (70-90%)  ενώ ο υπολογιστής είχε μόλις ανοίξει, και δεν υπήρχε κάποιο πρόγραμμα ανοιχτό. Έπειτα είδα και τη χρήση της RAM, η οποία ξεκινούσε από 1,5 και έφτανε μέχρι και τα 2,5 GB. Ξεκίνησα λοιπόν να σβήσω το MSE (που δεν φαινόταν να έχει αντιληφθεί τίποτα για τον ιό) και εγκατέστησα το Norton. Έκανα scan και βρήκε 2-3 adwares, τα οποία όπως έγραφε δεν απειλούν τον υπολογιστή σε μεγάλο βαθμό. Τα έβαλα σε "καραντίνα" και κατέβασα το malwarebytes anti-malware για να δω μήπως αυτό μπορούσε να βρει κάτι. Αφού έκανα scan και τελείωσε βρήκε 67 κακόβουλα προγράμματα, τα οποία απομόνωσα και έσβησα.

Αυτή τη στιγμή τρέχω ακόμα ένα (αυτή τη φορά αναλυτικό) scan, μήπως ξέφυγε κάτι, για σιγουριά. Προς το παρών έχει ψάξει 333.500 αντικείμενα και δεν βρήκε κάτι. Το θέμα, όμως, είναι πως βλέπω ακόμα μεγάλη χρήση της RAM χωρίς λόγο. Τώρα, έχω ανοιχτό μόνο τον opera, το malwarebytes και το norton και φαίνεται πως χρησιμοποιούνται 2GB από τη RAM, νούμερο που δεν προκύπτει από την πρόσθεση των επιμέρους διεργασιών  στο Task manager.

Συγκριτικά με έναν υπολογιστή που τρέχει steam, skype έναν browser με 5-6 καρτέλες συν λογισμικά drivers και antivirus, και καταλαμβάνεται 1,8GB RAM, φαίνεται πως ο δικός μου έχει πρόβλημα. Χρησιμοποιώντας τη λογική μου μπορώ να καταλήξω στο συμπέρασμα πως το κακόβουλο πρόγραμμα "ξεγελάει" το σύστημα για να νομίζει πως καταλαμβάνεται πολύ μνήμη, πράγμα που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει, με σκοπό να ρίξει την απόδοση του. Τι κάνω, όμως, όταν κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να εντοπίσει τον ιό για να τον σβήσει; Πριν καταφύγω στο format ή στην επαναφορά συστήματος, τι άλλο μπορώ να κάνω;

Υ.Γ. Έχει επηρεαστεί και ο Πίνακας ελέγχου, οπότε δεν μπορώ να απεγκαταστήσω κανένα πρόγραμμα, αν δεν το κάνω χειροκίνητα.

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Από τη στιγμή που είναι μολυσμένο το σύστημα, ακόμα κι αν εγκαταστήσεις νέο antivirus, ο ιός μπορεί να φροντίσει να το σαμποτάρει κατά την εγκατάσταση.

Η καλύτερη μέθοδος είναι να ελέγξεις το σύστημα σε περιβάλλον εκτός Windows, με κάποιο Boot CD

Δες την περίπτωση 4 σε αυτό το άρθρο: Τι να κάνετε αν ο υπολογιστής σας μολυνθεί από ιό: 5 περιπτώσεις

Επίσης, εξαιρετικά ισχυρό στην αφαίρεση ιών είναι το hitman pro

Raphael Dalakouras απάντησε πριν 10 έτη

Σε ευχαριστώ, Άγγελε, για τις συμβουλές. Σε safe mode το έτρεξα, αλλά δεν με άφηνε πάλι να πειράξω προγράμματα, οπότε δεν ασχολήθηκα.

Πάντως δείχνει να τρέχει αρκετά καλά από τη στιγμή που έγραψα το άρθρο, οπότε ίσως και να κατάφερα να το απομονώσω, τελικά. Θα δοκιμάσω και το Hitman Pro, για παν ενδεχόμενο. Αν μου ξανακάνει νερά από Δευτέρα θα του κάνω ένα format και θα ησυχάσω :)

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Έγινε, Ραφαήλ. Θα κοιτάξω να γράψω και έναν πιο αναλυτικό οδηγό για έλεγχο ιών εκτός Windows με boot CD ή USB, που είναι πάντα χρήσιμος σε αυτές τις περιπτώσεις.