Aggelos S. ρώτησε πριν 5 έτη

Εχω από το 2012 ενα tower HP Elite 7300 (i7-2600 CPU @ 3.40GHz) το οποίο αναβάθμισα με SSD και 12GB RAM. Εχει onboard 2 DVI οι οποίες με κάλυπταν εδώ κ χρόνια για τις 2 οθόνες μου, καθώς η χρήση που κανω ειναι για δουλειες γραφείου και οχι για gaming. Συνεπώς για αυτά που κάνω, θεωρώ οτι το pc πετάει.
Πριν λίγο καιρό με Win10 μου εμφανιζοταν συνεχώς μήνυμα οτι η κάρτα γραφικων κράσαρε και οτι επανήλθε επιτυχώς. Αποφάσισα να του βάλω μια νεα καρτα γραφικών και αγόρασα μια Nvidia GeForce 210, 1GB της Gigabyte. Δυστυχώς οταν την κούμπωσα, ο υπολογιστής σταματησε στην splash screen της HP και δεν προχωραγε, οσες προσευχές κ αν έκανα. Την καρτα την δοκίμασα σε άλλο tower και είναι μια χαρά. Οπότε αναγκαστικά συνέχισα με τις onboard προκειμενου να μπορώ να το δουλευω.
Επειδή στην δουλειά χρησιμοποιώ linux, αποφάσισα να βάλω κ στο σπίτι και έτσι εγκατέστησα Ubuntu 16.04. Δυστυχώς και πάλι, οταν παίζω πχ HD βιντεο, μετά απο μερικά λεπτά η οθονη που παίζει το βιντεο κολλάει, εμφανίζει κάτι πράσινες οριζοντιες γραμμές και μερικά απο λίγα δευτερόλεπτα ξεκολλάει. Καταλαβα οτι το προβλημα συνεχίζει κ οτι κατι πρέπει να κανω. Επειδή φοβήθηκα οτι καποιο άλλο ειναι το πρόβλημα, δεν αγόρασα άλλη κάρτα γραφικών αλλά μου έδωσε ενας φίλος μια παλιά δικιά του Quadro FX 580 η οποία με το που την κούμπωσα, έπαιξε αέρα. Θεωρώ οτι δεν εχει να κάνει με το λειτουργικό, και έχω ακόμα τα ubuntu και δεν βρίσκω κάποιο λόγο να ξαναβάλω windows (εκτος απο το οτι το Netbeans έχει άθλια fonts για καποιο λογο στα ubuntu αλλά αυτό ειναι άλλη ιστορία).
Πιστεύω οτι οι παραπάνω κάρτες (GeForce 210, Quadro) έχουν κάποια διαφορά την οποία αδυνατώ να εντοπίσω έτσι ώστε να αγοράσω μια καινούρια συμβατή κάρτα. Η μόνη διαφορά που σκέφτηκα (και ισως να ειναι κ λαθος γιατι κ τις δυο στo ιδιο pci express slot τις κουμπώνω) ειναι οτι η GeForce 210 είναι σχετικά πρόσφατης κατασκευής και το pc του 2012 δεν την βλέπει για καποιο softwar-ικο λόγο του bios, του οποίου το version btw ειναι το latest. 
Επειδή την Quadro την έχω καιρό θέλω να την επιστρέψω. Θα ήθελα ιδανικά να βρώ μια κάρτα με παθητική ψύξη κατά προτίμηση, δεδομένου οτι δεν εχω ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς το fan της Quadro κανει περισσοτερο θόρυβο κ απο το τροφοδοτικό. Οσο για το κόστος, θεωρώ οτι τετοιες basic καρτες δυσκολα να κανουν πανω απο 40-50 ευρώ, αλλά αν δεν υπάρχει άλλη λύση θα σκασουμε κ παραπάνω, τι να κανουμε. 
Εχετε καποια πρόταση αγοράς για basic κάρτα που να ειναι συμβατή με pc 12ετιας ή κάποια ιδέα για το ποια μπορεί να είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στις κάρτες για να ψαξω να βρώ συμβατή?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα φίλε μου,
Οι ασυμβατότητες όσον αφορά τις PCI Express είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς το ίδιο το πρωτόκολλο προβλέπει απόλυτη προς τα πίσω συμβατότητα. Ρεαλιστικά, μπορείς να βάλεις 2080 Ti σε PCI-E 1.0 και θα λειτουργήσει, έστω με το περιορισμένο bandwidth.
Ούτε έχουμε ακούσει ποτέ για κάποια μητρική να θέλει πχ μόνο quadro κάρτες γραφικών και να μην παίρνει geforce.
Αυτό σημαίνει πως δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που να εγγυάται συμβατότητα για να το προσέξεις, ή ασυμβατότητα για να το αποφύγεις. Πρακτικά, είναι θέμα τύχης.
Πάντως, η σειρά 200 της Nvidia είναι σειρά του 2008, οπότε σίγουρα δεν ισχύει το να παραείναι καινούρια για τη μητρική του 2012. Το αντίθετο ισχύει, που όμως εξακολουθεί να μην έχει σημασία λόγω των προδιαγραφών του PCI Express.
Πιστεύω πως μια απλή 710 θα σε καλύψει.

Aggelos S. απάντησε πριν 5 έτη

Την αγορασα την msi GT710 και συμβαίνει παλι το ιδιο όπως κ με την GeForce210. Ξεκινάει το PC, μου δείχνει την splash screen της HP και κολλάει εκει. Γραφει να πατήσω το Esc για Setup αλλά οταν το πατάω δεν κανει τπτ. Οτι και να πατήσω δηλ δεν κανει τπτ. Εβαλα πάλι πάνω την Quadro και παίζει άψογα! Τι κανουμε τώρα οεο?

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Να έκανες μήπως μια ερώτηση στο hardware and upgrade forum της HP? Μπορεί κάποιος να είχε παρόμοια εμπειρία.