Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: ΕρωτήσειςΚάρτα γραφικών προβλήματα (πιθανόν)
wolfm33 ρώτησε πριν 3 έτη

Πριν από περίπου δυο χρονια έστησα ενα νεο pc για gaming -όχι μονος μου αλλά σε μαγαζί γιατι δυστυχώς τα χέρια μου δεν πολυπιάνουν- και για καρτα γραφικων εβαλα μια Gigabyte Rtx 2070 Windforce 8g. Μέχρι πριν απο λίγους μήνες όλα πηγαιναν ρολοι και δεν ειχα πολυασχοληθει με την καρτα ώσπου μια "ωραια" μερα ξαφνικα και χωρις καμια προειδοποιηση ακούστηκε ενας αρκετα δυνατος θορυβος -σαν γρυλισμα ( δεν ξερω πως αλλιως να τον περιγραψω) μέσα από το κουτι του υπολογιστη. Ο θορυβος διαρκουσε για 5 περιπου δευτερα , σταματουσε και μετα απο λιγο ξαναρχιζε και παλι το ιδιο. Σύντομα κατάλαβα οτι προερχοταν απο την καρτα γραφικων και οτι συνεβαινε οσο παιζονταν παιχνιδια και με τη καρτα να ειναι αρκετα θερμη - 82-83c. Αυτο συνεβη σε πολλα παιχνιδια οποτε δεν συσχετιζεται με καποιο παιχνιδι ειδικα. Το ενδιαφερον που παρατηρησα οταν επαιζα Αssassins Creed Odyssey ειναι οτι αν οι ρυθμισεις γραφικων ειναι σε ενα συγκεκριμενο σημειο ( το vram meter του παιχνιδου ειναι κοντα στο 3500/8192) τοτε ολα λειτουργουν αριστα και η θερμοκρασια της καρτας κατα τη διαρκεια του παιχνιδιου ειναι σε κανονικοτατα επιπεδα 55-65c και ο θορυβος δεν ακουγεται καθολου. Οταν ομως ανεβασω έστω και στο ελαχιστο τις ρυθμισεις γραφικων - μιλαμε για ελαχιστη ανοδο οχι τιποτα τρελα πραγματα- τοτε το πραγμα αλλαζει αμεσως και μεσα σε ενα λεπτο η θερμοκρασια της καρτας παει καρφι στα 81-83c ενω ο θορυβος κανει την εμφανιση του σχεδον αμεσως. Για να φανταστειτε εχω αναγκαστει να κατεβασω τα fps στα 50 για να εχω το κεφαλι μου ησυχο - Μολις το παω στα 60 τοτε συμβαινει αυτο που σας αναφερα παραπανω. Κατι παρομοιο συμβαινει και σε αλλα παιχνιδια οπου ξαφνικα αναγκαστηκα να "ανακαλυψω" το vsync και τους περιοριστες fps. 
Συγνωμη για το μακροσκελες κατεβατο αλλα και για την σχετικη ασαφεια αλλα πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τι συμβαινει. Ειναι δυνατον να ειναι αυτα τα ορια της καρτας και ο θορυβος να ειναι δειγμα υπερβολικης πιεσης; 

 

7 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα φίλε μου

Μπορείς να καταλάβεις αν ο θόρυβος προέρχεται από το σύστημα ψύξης της κάρτας; Θυμάσαι αν το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά από κάποιο update;

wolfm33 απάντησε πριν 3 έτη

Πρώτον, ευχαριστω για την αμεση ανταποκριση.
Τώρα οσον αφορα το θεμα , δυστυχως το προβλημα εχει καποιο καιρο και έτσι δυσκολα μπορώ να το συνδεσω με καποιο driver update. Παντως αυτη τη στιγμη εχω κατεβασμένους τους τελευταίους drivers και σιγουρα θυμάμαι οτι το προβλημα προυπηρχε και απο τους προηγουμενους. Οσο αφορα τον θορυβο και απο που προερχεται εδω τα πραγματα περιπλεκονται (ή και απλοποιουνται) - ανοιξα το πλαι του κουτιου για να ακουσω καλυτερα απο που προερχεται ο θορυβος και προς μεγαλη μου εκπληξη δεν μπορεσα να το πετύχω. Μάλιστα το παιχνιδι ( AC Odyssey) επαιζε χωρις προβλημα με τη θερμοκρασια στους 68-70c σταθερα παρολο που ανεβαζα τα graphics options σε επιπεδα που με κλειστο κουτι οδηγουσαν σε θερμοκρασιες 80c. Οσο για τον θορυβο δεν ακουστηκε σε κανενα σημειο. Φυσικά μόλις ξαναεκλεισα το κουτι και εκανα το ιδιο η θερμοκρασια ξαναπηγε σχεδον αμεσως στους 80+ βαθμους και ο θορυβος ξαναεμφανιστηκε.
   Ολο αυτο με κανει πλεον να υποψιαζομαι προβλημα που συσχετιζεται με το κουτι. Περιττο να πω οτι δεν εχω πειραξει τιποτα τους τελευταιους μηνες ώστε να εχω προκαλεσει εγω το προβλημα. Ειναι ίσως πιθανον το προβλημα να σχετιζεται με σκονη στο κουτί; Πάντως φανταζομαι οτι η λυση να χρησιμοποιω το pc με ανοιχτο το πλαι του κουτιου δεν παιζει για πολλαπλους λογους.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Μήπως δεν υπάρχει καλή ροή αέρα μέσα στο κουτί και γι αυτό όταν κλείνεις το καπάκι εμφανίζεται το πρόβλημα; Πως ακριβώς έχεις τοποθετήσει τους ανεμιστήρες του κουτιού; Είναι η μόνη λογική εξήγηση για αυτό που συμβαίνει με το καπάκι, εκτός αν απλά έτυχε. 

wolfm33 απάντησε πριν 3 έτη

Για να ειμαι ειλικρινης η δοκιμη που εκανα με το πλαγιο πλαισιο ανοικτο ηταν αρκετα συντομη - ισως πρεπει να την ξανακανω και να εχει μεγαλυτερη διαρκεια. 
Αυτο που με παραξενευει περισσοτερο ειναι οτι το προβλημα φαινεται να ξεκινα με αποτομο τροπο υστερα απο ενα νοητο σημειο αυξησης των ρυθμισεων. Για παραδειγμα οταν παιζω το AC Odyssey με τα fps στα 50 ρυθμισμενα απο τα graphics options τοτε ολα φαινεται να πηγαινουν ρολοι με θερμοκρασιες στο 55-60c και κανενα προβλημα. Αμα ομως τολμησω απλως να το παω στα 60 fps χωρις να πειραξω τιποτα αλλο τοτε σχεδον αμεσως αρχιζει μια αλληλουχια γεγονοτων - η καρτα ακουγεται να ζοριζεται αμεσα κατι που εχει ως αποτελεσμα να αυξανεται και η ταχυτητα των fans (παρεπιπτοντως εχω ηδη κανει custom fan control μεσω msi afterburner χωρις να δω καμια αλλαγη  -φυσικα δεν εχω κανει κανενα overclock) και η θερμοκρασια παει μεσα σε ενα λεπτο απο 60 στα 80+ και συντομα θα ακουστει και ο περιβοητος θορυβος ο οποιος ειναι εν τελει και αυτο που με προβληματιζει κυριως αφου οπως εχω διαβασει σε διαφορα sites το να εχεις 80+ στην gpu δεν ειναι και κατι απαραιτητα καταστροφικο οταν εισαι σε περιβαλλον gaming.
Εντελει , αμα το προβλημα ειναι η σκονη στο κουτι δεν θα επρεπε το προβλημα να εμφανιζοταν πιο σταδιακα - απο την αρχη και οχι ξαφνικα-. Οταν ειμαι σε περιβαλλον windows η καρτα ειναι στους 30c κατι που μου φαινεται κανονικο. 

Οσο για το κουτι αυτο ειναι ενα Cougar Mx310 Atx. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν είναι πρόβλημα της κάρτας και να πρέπει να τη στείλεις στο service.

Ωστόσο, καλό είναι να δοκιμάσεις μια επαναφορά των Windows ή format για να βεβαιωθείς πως προακλεί το πρόβλημα ο driver.

Είναι πολύ σπάνιο, αλλά έχω ακούσει περιπτώσεις που ο driver προκαλούσε προβλήματα με θερμοκρασίες λόγω μη σωστής διαχείρισης της ψύξης.

wolfm33 απάντησε πριν 3 έτη

Λοιπον , αφου φορτωσα το παιχνιδι και η θερμοκρασια πηγε παλι αμεσως στους 80+ και αρχισε ο θορυβος εκανα αμεσως quit και αφαιρεσα ξανα το πλαινο πανελ του κουτιου. Το αποτελεσμα ηταν αναμφισβητητο αφου η θερμοκρασια δεν ανεβηκε ποτε πανω απο τους 70c και μαλιστα ανεβασα και περισσοτερο τα graphics options σε επιπεδα πολυ μεγαλυτερα απο τα προηγουμενα και η θερμοκρασια της gpu δεν πηγε ποτε πανω απο 70 (τις περισσοτερες φορες ηταν κοντα στο 68). Αυτο κρατησε πανω απο μια ωρα αρα δεν μπορει να ειναι συμπτωση.
Φανταζομαι το να παιζω με ανοιχτο το πλαινο πανελ ειναι κακη ιδεα , ετσι δεν ειναι ;
Αφου λοιπον μαλλον θα πρεπει να καθαρισω το εσωτερικο του κουτιου προτεινεται να αγορασω καποιο απο αυτα τα κουτακια πεπιεσμενου αερα που πουλανε στα μαγαζια ή να καταφυγω σε ποιο παραδοσιακα μεσα;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα το να λειτουργείς τον υπολογιστή με ανοιχτό καπάκι. Απλά θα μαζεύει πολύ εύκολο σκόνη και θα θέλει καθάρισμα.

Ποιο κουτί διαθέτεις και πως έχεις τοποθετήσεις τους ανεμιστήρες;

Το spray πεπιεσμένου αέρα είναι πολύ βολικό για καθαρισμό και θα σε βοηθήσει να κάνεις τη δουλειά γρήγορα. Εγώ χρησιμοποιώ ένα πιστολάκι που διαθέτει ρύθμιση για κρύο αέρα. Σε καμία περίπτωση μη ρίξεις ζεστό αέρα.