Νικόλαος Παπαγεωργίου ρώτησε πριν 6 μήνες

 Καλησπέρα. Για αγορά κάρτας γρφικών πρέπει να κοιτάξω αν ταιριάζει με την μητρική η τον επεξεργαστή η δεν πάιζει ρόλο?

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 6 μήνες

Όλες οι κάρτες γραφικών με σύνδεση PCI ταιριάζουν με όλους τους επεξεργαστές και μητρικές (με υποδοχή PCI φυσικά, αλλά όλες σχεδόν οι desktop μητρικές έχουν υποδοχή/ές PCI). Το πρότυπο PCI έχει versions, και τα εξαρτήματα είναι συμβατά ακόμα και μεταξύ διαφορετικών versions, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, το σύστημα θα λειτουργεί στην παλιότερη version, πχ κάρτα γραφικών PCIe 4.0 σε μητρική PCIe 3.0 θα λειτουργεί σε PCIe3.0. Οπότε, βλέπεις τα specs της μητρικής και των καρτών που σκέφτεσαι να αγοράσεις. Αν έχεις μητρική/επεξεργαστή PCIe3.0 το "ιδανικό" θα ήταν μια κάρτα επίσης με PCIe 3.0, αλλά επειδή αυτές οι κάρτες μπορεί να είναι αδύναμες ή να έχουν παλιότερα chips, μπορείς να βάλεις μια με PCIe 4.0, αποδεχόμενος όμως ότι θα έχεις ελαφρά χαμηλότερες επιδόσεις λόγω του PCIe 3.0 - μπορεί να είναι καλή επιλογή, ιδιαίτερα εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μελλοντική σύνθεση. Να σημειώσω ακόμα ότι μερικά high-end motherboards, επεξεργαστές και κάρτες υποστηρίζουν πλέον το πρότυπο PCIe 5.0. Το PCIe 4.0 πάντως είναι επαρκέστατο ακόμα και για απαιτητικό gaming.
 
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής πρέπει να έχουν παρόμοια επεξεργαστική ισχύ γιατί τα συστήματα είναι συνεργαζόμενα. Αν το ένα είναι πιο αργό, καθυστερεί και το άλλο το οποίο υπολειτουργεί (το "περιμένει"). Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται bottleneck, και μπορεί να έχεις CPU bottleneck (αργότερος επεξεργαστής) ή GPU bottleneck (αργότερη κάρτα γραφικών). Μπορείς να δεις συγκριτικά σε sites που έχουν κάποιο "FPS Calculator" ή "Game Calculator" ή "Bottleneck Calculator" όπως τα pc-builds.com, UserBenchmark.com, pcpartpicker.com κα.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 μήνες

Καλησπέρα Νικόλα, από τη στιγμή που η κάρτα γραφικών συνδέεται μέσω pci express με τη μητρική σου δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Το μόνο που πρέπει να σε απασχολεί είναι να υπάρχει μία "αναλογία" μεταξύ του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών έτσι ώστε να μην υπάρχει bottleneck. Πέρα από αυτά που αναφέρει παραπάνω ο Χρήστος Δρακάκης ένας εμπειρικός κανόνας είναι πως η κάρτα γραφικών σε ένα Gaming σύστημα θα πρέπει να κοστίζει γύρω στις 1,5 με 1,7 φορές όσο ο επεξεργαστής.