Ilias Triantafillos ρώτησε πριν 6 μήνες

Καλησπέρα σας
Μια ερώτηση .
Aν ο υπολογιστής έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών πάνω στην μητρική με σύνδεση vga στο monitor και ταυτόχρονα κάρτα γραφικών συνδεδεμένη στην pci slot με σύνδεση hdmi στo monitor ο υπολογιστής ποια κάρτα γραφικών θα επιλέξει για να δείξει στην οθόνη;
 
 

11 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 μήνες

Καλησπέρα Ηλία, συνήθως όταν έχουμε ξεχωριστή κάρτα γραφικών η ενσωματωμένη απενεργοποιείται. Οπότε εικόνα θα έχεις στις οθόνες που θα είναι συνδεδεμένες στη ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Ilias Triantafillos απάντησε πριν 6 μήνες

Γιώργο καλημέρα
 
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση . Ο προβληματισμός μου προέκυψε όταν έβαλα καινούργια κάρτα γραφικών - σε αντικατάσταση της ενσωματωμένης- και πλέον η εμφάνιση των Office ή του explorer είναι τραγική και σκεφτόμουν την εναλλαγή των καρτών ανάλογα με την χρήση.

Vasilis Lam απάντησε πριν 6 μήνες

Δεν θα έπρεπε να έχει καμία διαφορά η εμφάνιση του office ή του explorer, τι ακριβώς έχει αλλάξει;

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 μήνες

Ναι δεν είναι λογικό να έχει διαφορετική εικόνα, εκτός και εάν έχει κάποιο πρόβλημα η κάρτα γραφικών ή το καλώδιο. 

 

Ilias Triantafillos απάντησε πριν 6 μήνες

Καταρχάς δεν υπάρχει πρόβλημα σε παιχνίδια ή σε video οπότε δεν μπορεί να φταιει το καλώδιο.
Δυστυχώς αντίστοιχο πρόβλημα είχα -έχω με καινούργιο laptop το οποίο εβαλα σε μόνιτορ με hdmi . Το παλιό laptop που έκανα σύνδεση με vga ήταν μια χαρά . Αναγκάστηκα και τώρα να παίξω με τις ρυθμίσεις του μόνιτορ για να το φέρω σε υποφερτά επίπεδα

Vasilis Lam απάντησε πριν 6 μήνες

Τι ανάλυση είναι η οθόνη σου; Είναι σωστή η ανάλυση στις ρυθμίσεις των windows;

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 6 μήνες

Δε μας λες ακριβώς τι είναι τόσο "τραγικό" με την εμφάνιση του Office ή του Explorer (να υποθέσω και των dialog-boxes, πχ το About ή το File Open στο Notepad?). Η εικόνα του HDMI πρέπει λογικά να είναι καλύτερη, τουλάχιστον πιο καθαρή (crisp) εφόσον είναι ψηφιακή. Τρία πράγματα μου έρχονται στο μυαλό:

  • Αν εννοείς ότι τα χρώματα, η αντίθεση ή το gamma δεν είναι σωστά, αυτό είναι θέμα ρυθμίσεων. Πρώτα δες στο site του κατασκευαστή της οθόνης μήπως υπάρχει κάποιο Color Profile, και αν ναι δοκίμασε να το εγκαταστήσεις. Εναλλακτικά Color Profiles υπάρχουν στο internet, μπορείς να το ψάξεις. Επιπλέον ρυθμίσεις μπορεί να υπάρχουν και στο software της κάρτας γραφικών (συνήθως το ονομάζουν driver,  αν και δεν είναι απλά "driver", είναι συνοδευτικό software). Ύστερα δες μήπως βοηθάει και το "Calibrate display color" των Windows. Ακόμα μπορείς να κοιτάξεις μήπως η οθόνη σου έχει "modes" (Standard, Game, Comfortable, Custom, Night, Warm κλπ, ή όπως αλλιώς τα ονομάζουν), μπορεί να επηρεάζουν κι αυτά.
  • Αν εννοείς το scaling, πχ περίεργα fonts, ασαφείς γραμμές στα παράθυρα, προβλήματα με παραμορφωμένα εικονίδια στα buttons ή στην toolbar κλπ δες τα scaling settings: πας Settings->System->Display->Scale and layout, όπου μπορείς να ορίσεις το ποσοστό του scaling, και πιο κάτω μπορείς να παίξεις με τα "Advanced scaling settings". Η πιο καθαρή εικόνα είναι για scaling 100% (λογικό, εφόσον είναι 1:1 - δε γίνεται scaling), αλλά μπορεί να είναι κουραστικό, ιδιαίτερα αν έχεις μια σχετικά υψηλή ανάλυση σε μια κάπως μικρή οθόνη (πολλά ppi - pixels-per-inch), οπότε μπορείς να δοκιμάσεις μεγαλύτερο scaling.
  • Αν έχεις προβλήματα με τα fonts (πολύ έντονα, αχνά, jaggy ή με κάποια μπλε και κόκκινα pixels τριγύρω τους), μπορείς να το διορθώσεις με το Cleartype adjustment (στο Search box των Settings ψάχνεις Cleartype).

Ilias Triantafillos απάντησε πριν 6 μήνες

Καλήμερα σας
η ανάλυση της οθόνης είναι 1920Χ1080 την οποία προτείνουν και τα windows.
Το <<τραγικό>> με το Office είναι τα dialog-boxes τα οποία έδειχναν έντονα και φωτεινά παρόλο που η φωτεινότητα είναι στο 50%
Στο scaling έχω βάλει 125% και το Clear type δεν βοήθησε πάρα πολύ.
Αυτό που βοήθησε ήταν η οξύτητα από τις ρυθμίσεις της οθόνης οπού κατέβηκα στο 10 όταν το max είναι το 50

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 6 μήνες

Επομένως μιλάς για τα χρώματα και το contrast. Ισχύουν αυτά που είπα παραπάνω, Color Profile για το monitor, modes του monitor, και εφαρμογή/driver για τα ενσωματωμένα γραφικά (υπάρχουν και για Intel και για AMD), οπότε δες τι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν από εκεί. Ένα ακόμα που μπορείς να δεις είναι μήπως το monitor αλλάζει mode ανάλογα με την εφαρμογή, πχ Game mode αν τρέχεις κάποιο παιχνίδι (DirectX) και Standard mode για τα υπόλοιπα. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε mode. Και βέβαια προσεκτική ρύθμιση luminosity/contrast για την οθόνη - κάποιες έχουν και μια περίεργη ρύθμιση "blackness", δες μήπως αυτό έχει κάποια ακραία τιμή. Το scaling αφορά το μέγεθος των fonts και των dialog-boxes (ρύθμιση διαφορετική του 100% μπορεί να προκαλεί παραμορφώσεις ή blurring/pixelation), ενώ η ρύθμιση του Cleartype αφορά μόνο τα fonts (έντονα, αχνά, smoothing κλπ) προκειμένου να έχεις ένα ευανάγνωστο και όμορφο κείμενο.

Ilias Triantafillos απάντησε πριν 6 μήνες

Όσο αφορά το Blackness η οθόνη έχει μια ρύθμιση Black level
Όσο αφορά το game mode αυτό είναι on η off (το εχω off)
Υπάρχει ρύθμιση picture mode με επιλογές: χρηστή,eco,cinema,sport,game,expert1,expert2
Πάντως Χρήστο ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και θα ψάξω το ίδιο και για το μόνιτορ της δουλειάς που έχω το laptop

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 μήνες

Κάνε δοκιμές και με άλλο monitor εάν είναι εφικτό ή δοκίμασε και την οθόνη σε άλλο σύστημα για να βεβαιωθείς.