Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΚατάργηση άδειας Windows 11 μετά από αναβάθμιση BIOS
Orestes P ρώτησε πριν 3 μήνες

Καλησπέρα.
Έβαλα να κάνω ενημέρωση BIOS σε σύστημα με ενεργοποιημένα Windows 11 από αγορασμένη άδεια OEM.
Δεν ξέρω τι από τα παρακάτω μπορεί να επηρέασε το σύστημα, αλλά:
Είχα κάνει και στο παρελθόν 2-3 φορές ενημέρωση, αλλά το άφησα μετά για αρκετά και είδα τώρα πως είχε 10-15 εκδόσεις νεότερες από αυτήν που είχα.
Μετά την ενημέρωση, εμφάνισε μήνυμα ότι χρειάζεται να γίνει reset και το TPM, το οποίο απέτρεπε την ενέργεια σε περίπτωση που έχει ο χρήστης κρυπτογράφηση στο δίσκο και δεν έχει εύκαιρο το κλειδί. Επέλεξα να κάνει, μιας και δεν με ενδιέφερε.
Μετά από όλη την διαδικασία, έπειτα από λίγη ώρα, μου ακυρώθηκε η άδεια των Windows 11, γιατί εντόπισε αλλαγές στο υλικό του συστήματος, κάτι που δεν έχω κάνει.
Αν και είχα συνδεδεμένο το προφίλ χρήστη με λογαριασμό Microsoft ενεργοποιημένο, δεν δέχεται πια την επανενεργοποίηση του λειτουργικού συστήματος, ούτε αν επιλέξω ότι και καλά έχω κάνει αλλαγές στο hardware.
Έχει κανείς υπόψιν για κάτι σχετικό; Μήπως είναι προβλεπόμενο μετά από κάποιο σύνολο ενημερώσεων του BIOS, το reset του TPM ή συνδυασμό και των δύο να χαλάει μια άδεια ΟΕΜ;
Ευχαριστώ.

3 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 μήνες

Οι άδειες OEM είναι για έναν υπολογιστή και ταυτοποιούνται από τον μοναδικό αριθμό του κάθε motherboard. Όπως έγραφε παλιότερα στα CD, είναι "For use on a new computer only". Επιπλέον η Microsoft επιτρέπει μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό αλλαγών στο hardware, που όπως λες δεν έχεις κάνει - οπωσδήποτε δε θα λειτουργήσει σε ένα διαφορετικό motherboard.  Αν η άδειά σου είναι κανονικά αγορασμένη με η για τον υπολογιστή σου, μπορείς να απευθυνθείς στο support της Microsoft. Για να διαπιστώσεις τον τύπο της άδειάς σου δες οδηγίες παρακάτω:

How to check product key type installed on Windows 11 or 10

To find out whether your Windows license is OEM, Retail, or Volume, use these steps:

  1. Open Start.
  2. Search for Command Prompt, right-click the top result, and select the Run as administrator option.
  3. Type the following command to determine the license type and press Enter: slmgr /dli
  • Quick tip: You can also use the same command syntax in PowerShell.

Windows 11 check license type
 

(Image credit: Mauro Huculak)

  1. Confirm the license type with the information available in the Windows Script Host dialog.

Once you complete these steps, you'll know the type of product key that you're using on Windows 10, which will also determine if you can transfer the license to another computer.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Καλησπέρα, δυστυχώς αυτό έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, ίσως να επικοινωνήσεις με το κατάστημα που έκανες αγορά το licence για να σου δώσουν ένα νέο. Διαφορετικά δεν νομίζω ότι θα βγάλεις άκρη.

 

Orestes P απάντησε πριν 3 μήνες

Καλησπέρα. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
 
Μου πρότειναν να δοκιμάσω χειροκίνητα να κάνω την επανενεργοποίηση με τις παρακάτω εντολές από κονσόλα του συστήματος με δικαιώματα διαχειριστή:
 
slmgr /upk
slmgr /cpky
slmgr /rearm
 
 
(Οι δύο πρώτες εντολές διαγράφουν κλειδιά από το μητρώο, ενώ η τελευταία επαναφέρει τις διαθέσιμες προσπάθειες ενεργοποίησης ή κάτι τέτοιο).
 
 
Για κάποιο λόγο το δέχτηκε και είναι πάλι ενεργοποιημένο το λειτουργικό σύστημα. Απ' ό,τι φαίνεται όμως, όντως θέλει προσοχή με την ενημέρωση BIOS. Είτε θέλει σταδιακά τις διαφορετικές εκδόσεις, είτε έχει περιορισμένο αριθμό ενημερώσεων μέχρι να κλειδώσει; Δεν μπόρεσα να καταλάβω.
 
Και πάλι ευχαριστώ.