Dora Mourtou ρώτησε πριν 8 έτη

Αγαπητέ κ. Κυρίτση

Σε παλιό κομπιούτερ, που από επιλογή δεν το συνδέω στο ίντερνετ, έχω multiboot system με παλιότερο το X.P και νεότερο to Windows Vista. (έχω άλλες μονάδες με νεότερα λογισμικά για εργασία με ίντερνετ). Το όλο σύστημα έχει δύο κεντρικούς τόμους (Partitions). Ο τόμος του Vista (C) με 42 G.B ελεύθερα γράφει σύστημα. Σε δεξί κλικ όχι διαμόρφωση, όχι διαγραφή διαμερίσματος. Δεν επιδέχεται διαμόρφωση. Έκανα συμπίεση και εξοικονόμησα σχεδόν 2 γίγα, αλλά έγινε ξεχωριστός αδιαμόρφωτος τόμος. Και στα δύο λειτουργικά συστήματα στη διαχείριση δίσκων φαίνονται και οι δύο τόμοι. Και ο τόμος του X.P (D), με 94 G.B δεσμευμένα και μόνο 153 ΜΒ ελεύθερα, ονομάζεται λογικός και περιέχει την εκκίνηση. Σε δεξί κλικ όχι διαμόρφωση, όχι διαγραφή λογικού δίσκου. Στο X.P δεν θέλω να πειράξω τίποτε. Είναι εκεί που δουλεύω σημαντικά πράγματα. Και έχει γεμίσει. Δεν έχω καθόλου χώρο. Τον χώρο του Vista δεν μπορώ να τον χρησιμοποιήσω στο X.P. Το ερώτημα είναι πώς να αφαιρέσω εντελώς τα Vista; Και να μείνει μόνο το X.P, το αρχικό. Και δεύτερο ερώτημα πώς να ενοποιηθούν τα δύο Partitions σε ένα κεντρικό;

3 Απαντήσεις

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Ποιο λειτουργικό είχες εγκαταστήσει 1ο; Αν είχες εγκαταστήσει πρώτα τα Vista και μετά τα XP, δεν θα μπορέσεις να τα διαγράψεις.

Dora Mourtou απάντησε πριν 8 έτη

Όχι, τα XP είναι περασμένα νωρίτερα και τα VISTA μεταγενέστερα. Και ο τόμος του X.P (D), με 94 G.B δεσμευμένα και μόνο 153 ΜΒ ελεύθερα, ονομάζεται λογικός και περιέχει την εκκίνηση. Σε δεξί κλικ δεν επιτρέπει διαμόρφωση, αλλά τώρα επιτρέπει διαγραφή λογικού δίσκου, που έτσι κι αλλιώς δεν θέλω ούτε να διαμορφώσω, ούτε να διαγράψω.

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Το περίεργο είναι ότι τα Vista είναι στο C: και τα XP στο D:. Επίσης αναφέρεις ότι τα Vista βρίσκονται στο Systerm άρα είναι το βασικό λειτουργικό. 
Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να δοκιμάσεις ότι αναφέρεται εδώ, απλά για να εξοικονομήσεις λίγο χώρο.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-vista/uninstall-windows-vista-on-a-multiboot-system
Εναλλακτικά μπορείς να κάνεις backup και να δοκιμάσεις ότι αναφέρεται εδώ.
http://www.cnet.com/forums/discussions/read-me-vista-tips-and-guides-238817/#2433848