Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατανάλωση ρεύματος υπολογιστή;
John Papajohn ρώτησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα έχω απορία πόσο μπορεί να καταναλώνει σε ρεύμα και κατ επέκταση τι κόστος έχει ο υπολογιστής μου τον μήνα. Δουλεύω στον υπολογιστή περίπου 10 ώρες την ημέρα αλλά είναι ανοιχτός συνεχόμενα. Οπότε έβαλα τα δεδομένα σε μια σελίδα που βρήκα στο google και μου έβγαλε 32,4 ευρώ τον μήνα. Είναι κοντά στην πραγματικότητα αυτό το ποσό; Επίσης όταν ο υπολογιστής είναι ανοιχτός αλλά δεν γίνεται κάποια εργασία έχει σημαντική κατανάλωση ρεύματος; Ευχαριστώ

2 Απαντήσεις

Έλενα Σωτήρη Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα.
Αποκλείεται να πληρώνεις τόσα χρήματα μόνο από τον υπολογιστή. Ναι, όταν ο υπολογιστής είναι ανοιχτός χωρίς να κάνεις τίποτα, καταναλώνει λιγότερο ρεύμα.
Η κατανάλωση μετριέται σε κιλοβατώρες (KWh). Η ισχύς του μέσου υπολογιστή είναι στα 500W - και μιλάμε για τις μέγιστες δυνατότητες του τροφοδοτικού, στην πραγματικότητα ούτε τα μισά δεν καίει σε καθημερινή χρήση. Το πιθανότερο είναι η σελίδα στην οποία έβαλες τα στοιχεία να σου παρουσιάζει το μέγιστο δυνατό σενάριο.
Ας πούμε λοιπόν ότι καις 300W τις ώρες που το δουλεύεις. Eίναι υπερβολικό νούμερο, αλλά εξαρτάται φυσικά κι απ' το τροφοδοτικό σου. Δεν αναφέρεσαι σε extreme PC, οπότε θα υποθέσω ότι βρίσκεσαι κάπου στον μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι στις 10 ώρες θα έχεις κάψει το πολύ 3KWh, άρα επί 30, μέσα σε έναν μήνα μας κάνει 90KWh. Ξαναλέω, στην χειρότερη περίπτωση. Αν σ' αυτές τις ώρες κάνεις δουλειές γραφείου, δεν πλησιάζει καν στον μισό η κατανάλωση.
Το κόστος του ρεύματος από μια πρόχειρη αναζήτηση στη ΔΕΗ είναι στα 0.17694€ ανά κιλοβατώρα. Άρα με έναν πολλαπλασιασμό βγαίνει 15€. Τις ώρες που δεν κάνεις τίποτα η κατανάλωση είναι πολύ μικρή ή και μηδενική αν ο υπολογιστής μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας. Ας πούμε όμως ότι καις 100W όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, οπότε 24-10=14 ώρες επί 100 μας κάνει 1.4KWh τη μέρα. Στον μήνα βγαίνει 42KWh, και άρα 7,4€. 
Σύνολο δηλαδή 23€ σε πολύ ακραία περίπτωση. Στην πραγματικότητα θα είναι πολύ λιγότερο.

John Papajohn απάντησε πριν 6 έτη

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Αναλυτικότατη!