Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΚΛΩΝΟΠΟΙΣΗ ΔΙΣΚΟΥ M2 NVme 1 ΤΒ σε Μ2 NVme 500 GB – Inaccesible boot device
alex geo ρώτησε πριν 1 έτος

καλημερα
εστησα προσφατα ενα νεο PC με MoBo GIGABYTE GAMING X REV1.1 Z690 ΜΕ DDR5 με ενα M2 NVme 1 TB. Μετα την εγκατασταση Win 11 και λοιπων προγραμματων θελησα να κανω εναν κλωνο του δισκου με το OS με το EaseUS partition maste 16 που ουτως η αλλως εχω ξαναχρησιμοποιησει και οταν ειχα τα 8.1 και τα 10. Αγορασα ενα ιδιο δισκο στα 500GB και ενα ICY BOX IB-1807MT-C31. Τοποθετησα το δισκο στο ICYBOX και με το EASEUS δημιουργησα ενα κλωνο  του OS . Ο δισκος διαμορφωμενος απο το προγραμμα σε GPT και με το partition για το bootαρισμα.
Με το που τελειωνει η διαδικασια μου βγαζει την επισυναπτομενη οθονη. Αν καταλαβα καλα - παρα το οτι παλιοτερα επρεπε να βγει η αρχικος δισκος για να μπει στο σλοτ ο κλωνος ωστε να μπουταρει- δινει δυνατοτηα να μην κανω αυτο αλλα απλα να αλλαξω την boot sequence. 1.Καταλαβα καλα ή εδω κανω το σημαντικο λαθος? - θα γινει σαφες παρακατω-
Αλλαζω την Boot Sequence και προσπαθω να μπω στα Windows 11 απο τον USB κλωνο.
Τζιφος!!  BSOD : inaccessible boot device και restart.
Πρεπει να βγει ο αρχικος M2 - πραγμα σχετικα δυσκολο για μενα που δεν εχω ιδιαιτερη εμπειρια μιας και ειναι η πρωτη φορα που εχω M2 δισκο- ? ή μηπως κατι πηγε στραβα στην δημιουργια του κλωνου αν και στο EASEUS δεν ανεφερε σφαλμα.
Υπαρχει αλλος τροπος να τσεκαρω αν ο κλωνος ειναι οκ?
Διαβασα οτι υπαρχει δυνατοτητα επισκευης της εναρξης ομως το φοβαμαι δεν εχω σχετικη ευχερεια και πρεπει παλι να βγουν ολοι οι δισκοι μαζι και ο αρχικος με το OS. τι ειναι το καλυτερο να κανω με την μικροτερη βαβουρα.
Ευχαριστω εν των προτερων
και συγνωμη για το μακροσκελες και πιθανα χαζο θεμα που εχω...
επισυναπτομενες εικονες λινκ:
https://we.tl/t-mE8rfBGxPq
και παλι ευχαριστω
 
 
 

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα φίλε μου! Απ' όσο ξέρω, δεν μπορεί να γίνει boot της εγκατάστασης των Windows από USB. Συγκεκριμένα, γίνεται αλλά απαιτεί ειδική διαδικασία για να περάσεις τα Windows στον δίκο. Λογικά γι αυτό αντιμετωπίζεις το πρόβλημα. Δοκίμασε με έναν εσωτερικό SATA δίσκο. 

alex geo απάντησε πριν 1 έτος

Ευχαριστω για την απαντηση κατ αρχη.
Ξαναβαζω τα ερωτηματα πιο ξεκαθαρα
1. για να μπουταρει ο targetM2 -εξω απο το ICYBOX- πρεπει να φυγει ο αρχικος Μ2 με το OS και να μπει o target στο ιδιο σλοτ ? να επισημανω οτι το BIOS/UEFI το βλεπει το λειτουγικο που ειναι στον M2/ICYBOX. Μετα την εκκινηση εμφανιζεται η BSOD Inaccesible device.
2. Τον κλωνο τον εφτιαξα για ωρα αναγκης αλλα θελω να ξερω αν ειναι λειτουργικος για εκεινη την τελικα αναποφευκτη στιγμη, υπαρχει ενελλακτικος τροπος να διαπιστωσω αν αυτο ισχυει -τσεκαρισμα αρχειων με καποιο τροπο κλπ-  ?. Ωστε σε αρνητικη απαντηση αναγκαστικα να μπω στο ρισκο να κανω χειρουργειο σε PC 2 μηνων.
3. εξετασα και την λυση του backup αλλα περαν του οτι πιανει συνεχως αυξανομενο χωρο , δεν εχεις το αρχικο backup οπου ολα δουλευουν "ρολοϊ" αλλα μεταγενεστερα, επιπλεον δε, εχεις το ρισκο να μην σου πετυχει το restore για καποιο λογο οταν το χρειαστεις -που θα το χρειαστεις καποια στιγμη- και να πρεπει να στηνεις PC απο την αρχη ( Windows -ρυθμισεις-προγραμματα κ.οκ. ).
4. Για δε την περιπτωση να φορτωνω Windows απο USB stick σαν Live PC  σαφως ειναι κατι που δεν με ενδιαφερει. Ειχα παλιοτερα καποιες διανομες Linux ( Ubuntu, Mint κπ) σε στικ για λογους περιεργειας και μονο.
Ευχαριστω για το χρονο σας
Μαλλον δεν γλυτωνω  το "χειρουργειο ρουτινας"  με τοπικη ναρκωση, για να κανω και χιουμορ.
Χαιρετω
Α.
 
 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Συνήθως όχι, αν και δεν αποκλείεται μερικές φορά να δημιουργηθεί θέμα με τον boot manager αν και οι δύο δίσκοι είναι συνδεδεμένοι. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις βγαίνει μήνυμα για επιδιόρθωση, όχι το σφάλμα που εμφανίζεται σε σένα.

 

Πέρα από το να δεις ότι όντως κάτι είναι γραμμένο στον δίσκο, δεν μπορείς να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Αν κάνεις live boot μια έκδοση Linux, ίσως μπορέσεις να κοιτάξεις μέσα στα αρχεία.

 

Εγώ δεν έχω καταλάβει με σιγουριά που έχεις κάνει τον κλώνο. Στον τίτλο αναφέρεσαι σε ένα M2 ενώ στο κείμενο αναφαίρεσαι σε USB.

alex geo απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπερα,
Οπως ανεφερα επειδη δεν ηθελα να "χειρουργησω"  καινουργιο mobo με ανοιγμα των heatsink  για να βαλω τον M2 nvme κανονικα, ωστε να κανω κλωνο τα Windows , αγορασα μαζι με το δισκο ενα  USB ICYBOX enclosure και εκανα τη διαδικασια μεσω USB. Η συνεχεια γνωστη...
Εν τω μεταξυ εκανα εναν αλλο κλωνο σε SSD παλι μεσω Docking Station ICYBOX με το AOMEI BACKUPPER αυτη την φορα, αλλα βαζοντας τον SSD μεσα στο κουτι κανονικα,  με τον Μ2 με τα μητρικα WINDOWS μεσα , φορτωνει απο τον ssd Windows και με βγαζει κατευθειαν σε διαδικασια επισκευης . Την σταματησα γιατι φοβαμαι μην προσπαθοντας να τσεκαρω/κανω τον κλωνο να δουλεψει,  χαλασω την αρχικη εγκατασταση.
Δεν γλυτωνω τον ανασκολοπισμο.
Ευχαριστω για το ενδιαφερον και την βοηθεια.
Α.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Το πιο πιθανό είναι πως η διαδικασία με το enclosure προκάλεσαι το πρόβλημα. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά με δεδομένο ότι το BOOS από USB διαχειρίζεται διαφορετικά, μάλλον αυτό είναι το θέμα. Η επιδιόρθωση από μόνη της συνήθως δεν είναι επικίνδυνη. Δες μήπως στο BIOS μπορείς να απενεργοποιήσεις εντελώς στο slot για τον M2 χωρίς να τον αφαιρέσεις.