Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Ερωτήσειςκολλάει το λαπτοπ μετά από μεταφορά
Βαγγέλης Βαλταδώρος ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα.
Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα με το λαπτοπ μου (https://www.e-shop.gr/laptop-dell-inspiron-5558-156-intel-core-i5-5200u-8gb-1tb-nvidia-gf-920m-2gb-linux-p-PER.903546, αγορασμένο το φθινόπωρο του 2015). Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο υπολογιστής είναι αρκετά γρήγορος στην καθημερινή μου χρήση (διαδίκτυο, κλήσεις, εργασίες σε office κλπ, ακόμα και ελαφρύ editing στο photoshop -δεν παίζω παιχνίδια-). Ανταποκρίνεται πολύ καλά ακόμα και με πολλαπλά προγράμματα και tabs στο chrome ανοιχτά ταυτόχρονα. Ωστόσο, υπάρχουν μέρες που ανοίγοντάς τον για κάποιον λόγο κολλάει ιδιαίτερα και τα ίδια πράγματα που ενώ άλλες μέρες τα κάνει γρήγορα, τώρα δυσκολεύεται ακόμα στο να τρέξει ένα πρόγραμμα.
Δεν μπορώ να εντοπίσω απόλυτα το πότε συμβαίνει αυτό. Νομίζω πάντως, πως μια περίπτωση που το παθαίνει είναι όταν το μεταφέρω σε διαφορετικό μέρος. Επίσης, άλλη μια περίπτωση που χω παρατηρήσει είναι όταν αλλάζω την τροφοδοσία (είτε όταν τοποθετώ την μπαταρία, είτε όταν την βγάζω και μένω με το τροφοδοτικό). Πάντως μετά από κάποιο διάστημα είτε ωρών είτε λίγο ημερών επανέρχεται.
Έχω δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να το αντιμετωπίσω. Είτε με επανεκκίνηση, είτε τερματίζοντας την λειτουργία και αφήνοντάς το κάποια ώρα, είτε αλλάζοντας τρόπο τροφοδοσίας, είτε κάνοντας τις ενημερώσεις των windows, ακόμα και αποσυνδέοντας και επανασυνδέοντας τα διάφορα μέρη (δίσκο, ram, κλπ). Δεν υπάρχει κάποιος που να μου λειτούργησε κάθε φορά. Πρόσφατα άνοιξα και καθάρισα το εσωτερικό του, ενώ επίσης πρόσθεσα έναν ssd (https://www.e-shop.gr/ssd-samsung-mz-76e250b-eu-860-evo-series-250gb-25-sata3-p-PER.306184), τοποθετώντας τον παλιό hdd στη θέση του dvd driver. Για περίπου ένα μήνα, λειτουργούσε σαν καινούργιο, αλλά τις τελευταίες μέρες επανήλθαν τα παλιά προβλήματα.
Αυτό κυρίως για το οποίο αναρωτιέμαι είναι αν το πρόβλημα προκύπτει από κάποιο συγκεκριμένο μέρος του υπολογιστή (πχ: ραμ) ή αν συμβαίνει από τον τρόπο χρήσης του από εμένα (πχ: η μεταφορά του σε άλλο μέρος σε κατάσταση αναμονής ή λειτουργίας). Επίσης, μπορεί να φταίει το ότι κοντεύει να συμπληρώσει 6ετία; Σκέφτηκα να αλλάξω και τη μνήμη ραμ (δίνει τη δυνατότητα), αλλά πριν αποφάσισα να ρωτήσω μήπως τελικά δεν είναι θέμα εξαρτήματος, αλλά κακής ή λάθος χρήσης μου.
Ελπίζω να έγινα κατατοπιστικός. Παρ' αυτά ευχαρίστως να εξηγήσω περισσότερο αν χρειάζεται.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Υγ: Αν το θέμα είναι η ραμ, θα με βοηθούσατε πολύ αν μου προτείνατε κάποια, καθώς δεν ξέρω ποιες από τις διαθέσιμες μπορούν να λειτουργήσουν στο συγκεκριμένο μηχάνημα.

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα Βαγγέλη

Μετά την προσθήκη του δίσκου έκανες format ή μεταφορά της εγκατάσταση; Αν έκανες μεταφορά, καλό είναι να δοκιμάσεις ένα format.

Επίσης, δοκίμασε να αφαιρέσεις εντελώς τον μηχανικό δίσκο. Το λέω γιατί αναφέρεις πως το πρόβλημα εμφανίζεται μετά από μεταφορά.

Αν είναι προσβάσιμη η CMOS μπαταρία της μητρικής, δοκίμασε να την αφαιρέσεις για να γίνει reset το BIOS. Επίσης, αν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο BIOS update, κάνε το εγκατάσταση.

Όταν εμφανίζονται τα κολλήματα. σίγουρα το laptop δεν έχει μπει σε εξοικονόμηση ενέργειας;

Βαγγέλης Βαλταδώρος απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Έχω κάνει format και έχω βάλει τα προγράμματα στον ssd και τα αρχεία (φωτογραφίες, έγγραφα, κλπ) στον hdd.
Έβγαλα την μπαταρία και την ξαναέβαλα. Δεν λειτούργησε. Κατέβασα όμως το τελευταίο update του bios και έφτιαξε. Ελπίζω να κρατήσει και να μην μου ξαναεμφανιστεί πρόβλημα.
Ως προς την αναβάθμιση της ram, αξίζει να την αναβαθμίσω τη δεδομένη στιγμή; Υπάρχει πιθανότητα αν δεν το κάνω τώρα στο επόμενο διάστημα να αποσυρθούν ή να ξεφύγει η τιμή πολύ και να μην μπορώ να το κάνω;
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
Καλή συνέχεια. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Tα 8GB RAM σε γενικές γραμμές είναι καλά για απλή χρήση. Αν σε ενδιαφέρει το πιο απαιτητικό multitasking, τότε μπορείς να πας σε 16GB.

Προς το παρόν οι τιμές στις DDR3 μνήμες είναι λογικές, και δεν νομίζω να ανέβουν ραγδαία σε σύντομο διάστημα.