Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / Hardware"Κτίσιμο" Νέου Υπολογιστή για χρήση CAD
PASKALIS GOGOUDIS ρώτησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα,
Θέλω να φτιάξω έναν υπολογιστή για επαγγελματιική χρήση CAD, MOVIES, ANIMATIONS. Οχι GAMING. Το CAD χρησιμοποιεί τεχνολογία OPEN GL. Εχω ήδη, SSD της samsung που θα λειτουγεί ώς SYSTEM DISK στα 250 Gb, τροφοδοτικό στα 600W, πληκτρολόγια, ποντίκια, περιφεριακά ΟΚ. Θα χρειαστώ κατάλληλο motherboard( κατα προτίμηση με υποστήριξη USB3.1), cpu, κάρτα γραφικών( σκέφτομαι την PNY QUADRO K620), RAM ( 16 η 32ΜΒ), σκληρό δίσκο 1TB, κάποιο καλό κουτί ( με φίλτρα σκόνης, σωστή ροή αέρα, midi tower). Φυσικά και μία οθόνη 28" και πάνω κατα προτίμηση IPS. Σκέφτομαι να τρέξω windows 7, 64bit ( για σταθερότητα) εκτός αν προτείνεται τα 10. Τα προγράμματα τα έχω, και θα εγκατασταθούν στο νέο PC. To budget είναι απο 700-1000€ max. Επειτα απο αρκετό ψάξιμο για κτίσιμο ενός τέτοιου συστήματος και ειδικότερα απο τις απαιτήσεις της κάρτας γραφικών για CAD 3D MODELLING, κατέληξα στην quadro. Τα προγράμματα τρέχουν επι του παρόντος σε υπολογιστή ( Intel Core 2 Duo E4500,2.2Ghz, motherboard ASUSTEK PK5, 4Gb RAM DDR2, NVIDIA GeoForce 8600 GT, σε WINDOWS XP (SP3). Οπότε οτι σύγχρονο θα τρέχει σαφώς καλύτερα, ωστόσο χρειάζομαι κάτι "καλό" που θα είναι stable and robust! Ευχαριστώ και αναμένω τη προτασή σας! Πασκάλ.

12 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα Πασκάλ.
Απ' ότι καταλαβαίνω θέλεις μαζί και την οθόνη στο budget.
Δες αυτή την οθόνη στη σύνθεση των 900ων ευρώ στον οδηγό αγοράς υπολογιστή, με την Κ620, αυτή τη RAM και αυτό το κουτί. Βγαίνει 1029.79

PASKALIS GOGOUDIS απάντησε πριν 7 έτη

 Καλησπέρα Αγγελε,
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Η οθόνη δεν μου κάνει ( η χρήση ultra wide δεν "παίζει" καλά με τα CAD που ασχολούμαι.) Εχω βρεί κάποιες και θα δώ τι θα γίνει.
Οπότε θεωρείς πώς η συγκεκριμένη μητρική με τη quadro, και το RYZEN 5 είναι καλός συνδυασμός για να μου παρέχουν οτι καλύτερο μπορούν?. Επιδέχονται μελλοντική αναβάθμιση? Το ότι έχει μόνο 4 πυρήνες, δεν είναι αρνητικό για chrome και MSOFFICE ( Πολλαπλά παράθυρα, προγράμματα και σελίδες ταυτόχρονα ανοιχτά)?
Το κουτί επίσης έχει διάφορα αρνητικά σχόλια σχετικά με την ελλειπή ψύξη. Επίσης δεν με ενδιαφέρει να είναι εντελώς αθόρυβο. Αυτό που με ενδιαφέρει σε κουτί είναι να έχει διαχείρηση καλωδίων, να είναι έυκολα προσβάσιμο, να έχει καλή ροή αέρα και ιδανικά θετικό λόγο ανεμοπίεσης ( για να μην μαζεύει όλη τη σκόνη και τρίχωμα απο κατοικίδια!!!). Ποιά η αποψή σου για αυτό το κουτί "Sharkoon Sharkoon VS4-W Midi Tower" ? Επίσης μία ερώτηση που προκύπτει βλέποντας αυτά τα κουτιά. Εχουν τη θέση τροφοδοτικού στο κάτω μέρος. Ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού, φυσάει πρός τα έξω. Στη θεση που είναι ( κάτω) θεωρητικά τραβάει τον κρύο αέρα που βρίσκεται χαμηλά! Επίσης με ένα μπροστά να ρουφάει και δύο απο πίσω να εκτονώνουν, δημιουργείται αρνητική πίεση μέσα στο κουτί το οποίο σημαίνει πολύ σκόνη!
Συγνώμη για τις πολλαπλές ερωτήσεις, αλλα εαν μπορείς να δώσεις τα φώτα σου, θα το εκτιμούσα! Σε ευχαριστώ.

PASKALIS GOGOUDIS απάντησε πριν 7 έτη

 Ποια ή αποψή σου για τις μητρικές MSI B350M Mortar,η MSI B350 PC MATE? Απο μητρικές δεν γνωρίζω καθόλου!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχολείσαι με τη μητρική. Από τη στιγμή που δεν σκοπεύεις να κάνεις SLI ή Crossfire, οποιαδήποτε μητρική AM4 με τέσσερις θύρες RAM σου κάνει.
Αν το bugdet σου επέτρεπε μεγαλύτερο επεξεργαστή, θα ήταν καλή επιλογή για το CAD. Όχι όμως για Chrome και MS Office, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεσαι περισσότερους πυρήνες για αυτά τα προγράμματα. Μπορείς να βάλεις οποιονδήποτε Ryzen, δεν έχεις κανένα περιορισμό.
Σε ένα κουτί πρέπει να υπάρχει πάντοτε ροή αέρα, και ιδανικά όσοι ανεμιστήρες εισάγουν αέρα στο κουτί, τόσοι να τον εξάγουν, συνήθως από μπροστά χαμηλά προς τα πίσω υψηλά. Το τροφοδοτικό δεν μετράει, γιατί τον αέρα που τραβάει από την κάτω μεριά τον εξάγει από την πίσω μεριά, είναι μόνο για την ψύξη του τροφοδοτικού. Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν να σου δημιουργήσει αρνητική πίεση
Δεν φαίνεται τίποτα σπουδαίο το Sharkoon που αναφέρεις, ένα απλό κουτί είναι. Άμα σου αρέσει, βάλε αυτό. Γενικά εκτός από κάτι πολύ φτηνιάρικα κουτιά των 20-30 ευρώ, τα περισσότερα κουτιά είναι καλά, είναι περισσότερο θέμα προσωπικού γούστου.

PASKALIS GOGOUDIS απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα! 
Σε ευχαριστώ για την απάντηση! Μία τελευταία ερώτηση και τέλος ( για τώρα :) :) ). SLI η Crossfire! Εχω διαβάσει πώς είναι τεχνλογία που σου επιτρέπει να έχεις δύο οθόνες ( και δύο κάρτες γραφικών σωστά?) Αυτο σημαίνει να έχεις δύο ( η και τρείς) οθόνες να δείχνουν την ίδια εικόνα( split) η να έχουν διαφορετικά θέματα? ( πχ. στη μία οθόνη ναυπάρχουν όλα τα μενού και στην άλλη να υπάρχει μόνο το workdisplay window - μιλάω για CAD τώρα)? Τέλος, βρήκα την οθόνη BENQ GW2765HT 27'' LED WQHD BLACK ( η πιο εικονομική που υποστηρίζει ανάλυση 2560χ1440. Εχεις άποψη για αυτή? Για προγράμματα ADOBE ( After Effects, photoshop) και CAD? Σε ευχαριστώ και πάλι!

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Οποιαδήποτε σύγχρονη κάρτα γραφικών υποστηρίζει δύο οθόνες, ενώ πολλές κάρτες γραφικών υποστηρίζουν τρία ή και τέσσερα Monitor. Το SLI και το Crossfire δεν έχουν καμία σχέση με την υποστήριξη οθονών, είναι αποκλειστικά για υψηλότερη απόδοση κυρίως στα παιχνίδια. Για επαγγελματικό υπολογιστή δεν το συνιστούμε με κανένα τρόπο.
Όσες οθόνες και αν έχεις, θεωρούνται ως ένα μεγάλο desktop. Αν το CAD πρόγραμμα που έχεις επιτρέπει floating menu που να μπορείς να τα μετακινήσεις, μπορείς να τα τοποθετήσεις σε όποια οθόνη θέλεις.
Καλή οθόνη φαίνεται η BenQ που αναφέρεις. Αν και δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σημαντική για εσένα η χρωματική πιστότητα, στην οποία περίπτωση θα ήταν καλύτερα ενδεχομένως να πάρεις μια EIZO, που είναι οι κατεξοχήν επαγγελματικές οθόνες για γραφίστες, αν και σε αρκετά ακριβότερες τιμές.

PASKALIS GOGOUDIS απάντησε πριν 7 έτη

Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια! Με τις πληροφορίες που έδωσες, νομίζω πώς κατέληξα σε σύστημα :)! Οσο για την οθόνη, επειδή κάνω πολλά φωτογραφικά, κλείνω πρός IPS με όσο γίνεται καλύτερη sRGB πιστότητα! Καλή συνέχεια!

PASKALIS GOGOUDIS απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα Αγγελε,
Σχετικά με την οθόνη( μέχρι €400)! Επειτα απο πολύ διάβασμα...και εκ των υστέρων ψάξιμο, καταλαβαίνω τελικά για τις εφαρμογές που θέλω ( κυρίως CAD) το σημαντικό είναι contrast και ppi, πιο πολύ απο χρωματική ακεραιότητα ( που έχουν οι IPS). Ψάχνοντας για αναλύσεις 2560Χ1440 και πάνω σε 27-28-29" δεν μπόρεσα να βρώ κάποιο panel με μεγαλύτερη αντίθεση απο 1000:1. Μόνο ένα παλαιό της viewsonic 27" το οποίο δεν υπάρχει πλέον! Οπότε έχω καταλήξει σε δύο οθόνες και θα ήθελα τη γνώμη σου. Υπενθυμίζω πώς λειτουργώ κυρίως CAD, και σε δεύτερη φάση φωτογραφία, μουσικά βίντεο και animation. Δεν είμαι γραφίστας ( οπότε δεν με ενδιαφέρει τόση πολύ η πιστότητα χρωμάτων για να πάρω τελικά IPS.). Οταν δουλεύει κανεις CAD συνήθως είναι "καρφωμένος" ευθεία στην οθόνη οπότε η γωνία προβολής δεν είναι τόσο σημαντική! Οι οθόνες που κοιτάζω είναι Samsung U28D590D 28 με ανάλυση 3840Χ2160, 1000:1 και 157 ppi, με 1ms TN panel ( τιμη €383). Εχω διαβάσει πολύ καλές κριτικές. Επίσης έχει display port και HDMI 2.0. Η δεύετερη είναι BENQ GW2765HT 27'' LED WQHD BLACK, με ανάλυση 2560Χ1440, 1000:1 και 100ppi, IPS panel στα 4ms ( τιμή €399). Κλείνω πρός την SAMSUNG για την καλύτερη UHD ανάλυση και 50% καλύτερο ppi! Συμφωνείς? Η αποψή σου θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα! Ευχαριστώ.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

To PPI είναι άχρηστο σαν χαρακτηριστικό, γιατί εξαρτάται καθαρά από τον αριθμό των Pixel σε σχέση με τη διαγώνιο της οθόνης. Όλες οι οθόνες 28 ιντσών με ανάλυση UHD θα έχουν ακριβώς το ίδιο PPI. Είναι απλή φυσική.
Αν το PPI είχε σημασία, αυτή, που είναι 24ων ιντσών και έχει ανάλυση UHD θα έχει σαφώς υψηλότερο (περίπου 180, απ' όσο διαβάζω). Όμως το να χάσεις 3-4 ίντσες για μεγαλύτερο PPI δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, σίγουρα μια μεγαλύτερη οθόνη θα σου δώσει μεγαλύτερη άνεση στη δουλειά.
Επίσης το Contrast σε όλες πρακτικά τις οθόνες LED 1000:1 είναι, οτιδήποτε μεγαλύτερο είναι πλασματικό.
Μόνο οι OLED οθόνες έχουν αντικειμενικά καλύτερο contrast, που χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετική τεχνολογία. Αλλά ήδη στις τηλεοράσεις είναι πανάκριβη αυτή η τεχνολογία, και δεν γνωρίζω κανένα monitor στην Ελλάδα που να την αξιοποιεί.
Αυτών λεγομένων, η Samsung είναι αρκετά καλή επιλογή, θα σε καλύψει.

PASKALIS GOGOUDIS απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα! Σε ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση! Το PPI καταλαβαίνω τι είναι και στις συγκεκριμένες οθόνες που αναφέρω και είναι και οι δύο 28", έχουν διαφορά στο ppi. Η samsung έχει περρισότερα. Οπότε φαντάζομαι και καλύτερη ευκρίνεια! 
Pixels per Inch, δεν είναι κάτι σαν πυκνότητα σε μία επιφάνεια? Εαν κάνω λάθος και δεν έχει σχέση με την ευκρίνεια, θα ήθελα να μάθω, καθώς απ'οτι έχω αντιληφθεί, είναι σημαντικός παράγοντας σύγκρισης σε δύο panel ιδίων διαγωνίων!
Ευχαριστώ
π.

PASKALIS GOGOUDIS απάντησε πριν 7 έτη

ΥΓ. Συμφωνώ για τη SAMSUNG. Τελικα είναι πολύ καλή περίπτωση αν και για TN panel! Ρ'ωτησα και κάποιους άλλους συναδέλφους μηχανικούς που έχουν άποψη και γνώση σχετικά με τα οθόνες, και όπως κι εγώ παλαιότερα υποστηρίζουν τις IPS. Τελικά ωστόσο, σίγουρα θα ήταν τέλεια να βρίσκαμε μία οθόνη σε UHD, IPS με contrast 5000:1, σε 30" και να στοιχίζει 350€ ( και η φάση είναι οτι τέτοια οθόνη δεν υπάρχει ακόμη και με αυξημένο budget!!!!) :) :) . Καλή συνέχεια

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 7 έτη

Η διαφορά στο PPI είναι εξ' αιτίας της διαφορετικής ανάλυσης. Με την ίδια ανάλυση θα είχαν το ίδιο PPI.