ohthelights ρώτησε πριν 7 έτη

Γεια σας,
Οπως δηλωνει και ο τιτλος το λαπτοπ μου samsung RF711 SP1 που εχω 6 χρονια εχει αρχισει τις τελευταιες μερες και κλεινει απο μονο του. Την τριτη φορα εκλεισε μιση ωρα αφοτου το ξανανοιξα. Πριν 2-3 βδομαδες το ειχα παει σε τεχνικο για αναβαθμιση ram και καθαρισμο. Τα πηρα με τη σειρα να ελεγξω ο,τι μπορω.
Ελεγξα το τροφοδοτικο μηπως αποκολληθηκε αλλα την τριτη φορα ειχε καλη επαφη και υπηρχε η πρασινη σημανση πως ειναι σε ρευμα.
Ετρεξα να δω μηπως υπηρχε καποιο προβλημα με τη ram αλλα το διαγνωστικο των windows δεν εδειξε προβληματα στη μνημη.
Καποιες φορες απο τοτε που το αναβαθμισα οι cpu και motherboard ανεβαζουν θερμοκρασια οπως δειχουν και οι εικονες και σε λιγα δευτερολεπτα ξανακατεβαινουν. μπορει να γινει 3-4 φορες αυτο. Εχω ομως ανεμιστηρα στη βαση και το ιδιο το λαπτοπ ειναι σχετικα κρυο (ιδιαιτερα σε σχεση με πριν τον καθαρισμο). Ιδιαιτερα η motherboard με νεα καρτελα πχ imgur για να ανεβασω φωτο φτανει στους 83οC. Tην τελευταια φορα που εκλεισε ομως δεν εκανε κατι ιδιαιτερο.
οι σκληροι δειχνουν μια χαρα (και στο crystaldisk). ετρεξα και malwerbytes δεν εβγαλε τιποτα.
https://imgur.com/a/Bwz78
https://imgur.com/a/KxY57
επειδη δεν γνωριζω πολλα, τι αλλο χρειαζεται να εξετασω?
Ευχαριστω :)

4 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα,
Μήπως υπάρχει κάποιο μοτίβο στο πότε κλείνει; Πχ όταν βλέπεις βίντεο ή όταν παίζεις παιχνίδια; Γιατί σε κάτι τέτοια περίπτωση μπορεί να ευθύνονταν οι drivers Της κάρτας γραφικών.
Αρχικά θα σου πρότεινα να κάνεις format για να βεβαιωθούμε ότι δεν ευθύνεται κάποιος ελαττωματικός driver. Θα μπορούσες επίσης να δοκιμάσεις και μαι έκδοση Linux.
Επίσης, όταν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή, να έχεις ανοιχτή τη διαχείριση εργασιών. Έτσι θα παρατηρήσεις, αν την στιγμή που κλείνει ο υπολογιστής, κάποιο μέρος του υλικού λειτουργεί στο 100%. 
Τέλος, πιθανό πρόβλημα είναι η θερμοκρασία, αλλά απ' ότι λες δεν υπάρχει θέμα εκεί. 

ohthelights απάντησε πριν 7 έτη

hey
ευχαριστω για την απαντηση
δεν υπηρχε καποιο μοτιβο, μου φαινεται. την τελευταια φορα μονο 5 καρτελες firefox ειχα ανοικτες.
θα αποφυγω το format για την ωρα αν και μετα απο 6 χρονια χρειαζεται καποια στιγμη. δεν εχω ιδεα απο linux :/
ακολουθω τη συμβουλη σου για διαχειρηση εργασιων (συνηθως την εχω ανοικτη για να βλεπω το firefox να μου ρουφα το αιμα)
οσον αφορα την καρτα γραφικων απεφευγα εδω και καιρο καποιες ενημερωσεις που εβγαλε η nvidia geforce μου φαινεται ειχα διαβασει οτι εκανε ασταθες το συστημα, θα το ξανακοιταξω.
ακομα δεν εχει ξανακλεισει :)

ohthelights απάντησε πριν 7 έτη

Βρηκα τι προκαλει 100% cpu usage, ειναι ο firefox οταν επιλεγω και ανοιγει στο instagram ενα απο τα ποστ. Αρα ειναι θεμα drivers καρτας γραφικων?μια απο τις φορες που εκλεισε το ειχα κανει επαναλαμβανομενα σε ποστ.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 7 έτη

Στο δικό μου λαπτοπ γινόταν το ίδιο με τον chrome. Ανέβαινε η cpu στο 100% χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία. Μετά από format με την ίδια χρήση δεν υπάρχει πρόβλημα.
Οπότε σου προτείνω να κάνεις format, γιατί μετά από τόσα χρόνια και η registry θα έχει πολλές εγγραφές και διαγραφές και θα έχεις και πολλά άχρηστα πράγματα στο background.
90% είναι θέμα driver, αλλά όχι απαραίτητα της κάρτας γραφικών. Το πρόβλημα σου μπορεί να το λύση και μια επιδιόρθωση των windows:
https://www.pcsteps.gr/1291-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B8%CF%89%CF%83%CE%B7-windows-7-8-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-format/