Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΛειτουργία Ηχείων από τον Υπολογιστή
Χρήστος Δρακάκης ρώτησε πριν 5 έτη

Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι δυνατή η οδήγηση (μικρών) stereo παθητικών ηχείων (χωρίς κάποια ενισχυτική βαθμίδα) κατευθείαν από την κάρτα ήχου του υπολογιστή.
Έχω ένα ζευγάρι ηχείων (ιδιοκατασκευή) από πολύυυυυ παλιά, και θέλω να τα κρατήσω. Όμως, η ένταση του ήχου είναι πολύ χαμηλή, γιατί όπως φαίνεται το output από το on-board Realtek ALC887 τσιπάκι (από την έξοδο mini-jack) αρκεί μόνο για ακουστικά. Πήγα στον Equalizer στα audio settings και ανέβασα όλα τα sliders στο τέρμα, και μόνο έτσι έχω μια ένταση ήχου που να ακούγεται σχετικά αξιοπρεπώς, αλλά και πάλι δεν είναι δυνατά, ενώ φοβάμαι οτι χρησιμοποιώ το σύστημα στα όρια, και βέβαια αυτό δεν είναι και η σωστή χρήση του equalizer.
Είχα μια παλιά μικρή και φθηνή Soundblaster, η οποία μπορούσε άνετα να οδηγήσει ηχεία, καθώς είχε επάνω της τελεστικούς ενισχυτές, και με κάλυπτε. Την χρησιμοποίησα σε παλιούς υπολογιστές, αλλά τώρα δε γίνεται να την τοποθετήσω σε κανέναν υπολογιστή, εφόσον είχε interface... ISA! Την τοποθέτησα σε μηχάνημα με EISA, αλλά αυτά έχουν καταργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ερώτηση πρώτη, είναι δυνατόν το on-board τσιπάκι να βγάλει περισσότερη ένταση (πχ με κάποια settings ή άλλο driver)?
Ερώτηση δεύτερη, είδα κάρτες ήχου στα e-shop και plaisio, με κόστος περί τα 30€, αλλά δεν είδα πουθενά αυτήν την πληροφορία, απλώς αναφέρεται οτι έχουν εξόδους ακουστικών και line-out, και αυτό βέβαια δε φαίνεται να αρκεί. Έχετε να μου προτείνετε κάποιο σχετικό προϊόν?
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο ενισχυτάκι (kit), αλλά θα ήθελα να το αποφύγω (θέλει καλώδια, τροφοδοσία κλπ).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

1 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Χρήστο,
Απ' όσο γνωρίζουμε, καμία κάρτα ήχου δεν είναι σχεδιασμένη για να οδηγεί παθητικά ηχεία, απλά δεν είναι ο στόχος τους. Και δεν είναι κάτι που γράφουν επίσης στα χαρακτηριστικά τους. Δεν αποκλείουμε πως κάποια κάρτα ήχου ίσως λειτουργήσει, αλλά δεν έχουμε τρόπο να το επιβεβαιώσουμε στα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, για να σου προτείνουμε κάποιο.