Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΛειτουργία NoteBook μόνο με εξωτερικό σκληρό δίσκο
Δημήτριος Δημητρίου ρώτησε πριν 5 έτη

Γεια σας, έχω ένα NoteBook SONY VAIO PCG-4V1M και ο σκληρός δίσκος βγήκε off.
Τον έβγαλα τελείως.
Ερώτηση, γίνεται να δουλέψει μόνο με εξωτερικό σκληρό δίσκο και λειτουργικό linux lite? Αν ναι, πως γίνεται? Αν όχι, υπάρχει κάποιος τρόπος να λειτουργήσει χωρίς να αγοράσω καινούργιο εσωτερικό σκληρό δίσκο? Ευχαριστώ 

10 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Δημήτρη
Παρότι είναι δυνατό να εγκαταστήσεις Linux σε φορητό μέσο αποθήκευσης, δεν κατάφερα να βρω σχετικό οδηγό για τα Lite.
Μπορείς να πάρεις μια σχετική ιδέα από αυτόν τον οδηγό για Ubuntu. Προσωπικά, το έχω δοκιμάσει σε στικάκι, αλλά λογικά θα λειτουργήσει το ίδιο και με εξωτερικό δίσκο. 

Δημήτριος Δημητρίου απάντησε πριν 5 έτη

Καλημέρα, δοκίμασα με πολλές εκδόσεις Λίνουξ, σε όλες μου κάνει το ίδιο πράγμα.
Πριν γράψω εδώ διάβασα πολλούς ελληνικούς οδηγούς και έκανα και διάφορα δικά μου πειράματα με σκληρό εξωτερικό δίσκο (μπούταρα π.χ. 100 γίγα στο Etcher ! :D )
Ανοίγει το NoteBook,εφόσον το μπούταρα με στικάκι και με αυτό στην θύρα usb, μπαίνει στην αρχική οθόνη της κάθε έκδοσης λίνουξ που εγκατέστησα ξεχωριστά,  και μετά έως εκεί.  Δεν υπάρχει κάποιο αποθηκευτικό μέσο για να περάσει τους οδηγούς και τις αναβαθμίσεις της κάθε έκδοσης Λίνουξ.
Με το που το κλείνω και το ανοίγω χωρίς το boot στικάκι μου βγάζει system error και κάτι τέτοια διάφορα. Αυτά 
Υ.Γ. Δεν ξέρω αγγλικά, ευχαριστώ για την απάντηση :)

Deleted User απάντησε πριν 5 έτη

https://www.google.com/amp/s/www.dionysopoulos.me/portable-ubuntu-on-usb-hdd/amp/
Καλημέρα ,από άλλο υπολογιστή(πχ σε ιντερνετ καφε) κάνε αναζήτηση στο google .
Γράψε dionysopoulos +επικόλληση το παραπάνω λινκ .Πάτα για αναζήτηση. Θα σου βγάλει διάφορα αποτελέσματα. Θα βρεις πιο αντιστοιχεί με το λινκ που έβαλα και θα πατήσεις στο "Μετάφραση αυτής της σελίδας".
Για το μεταφρασμένο κείμενο ,πας κάπου στην επιφάνεια εργασίας--->δεξί κλικ "Δημιουργία"--->Έγγραφο κειμένου .Τα αντιγράφεις όλα εκεί ,και περνάς το αποθηκευμένο αρχείο .txt στο κινητό σου για να βλέπεις από εκεί τί θα κάνεις.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Είσαι σίγουρος ότι δεν έκανες κάποιο λάθος στη διαδικασία; Μπορείς να μας στείλεις τα βήματα του οδηγού που ακολούθησες για να δούμε αν το πρόβλημα είναι εκεί; 

Δημήτριος Δημητρίου απάντησε πριν 5 έτη

Δεν έχω κάνει λάθος, διότι ακολούθησα την ίδια διαδικασία και στον Desktop και εγκατέστησα τα linux mint. Αφού πριν εγκατέστησα και δοκίμασα τα Ubuntu kai Lubuntu, τελικά κατέληξα στο mint.  Στο notebook είχα από παλιά το lubuntu και win 7 και το είχα παρατήσει, μέχρι που το άνοιξα για να δω αν λειτουργεί και μου έβγαζε στην εκκίνηση system failed. Έτσι αποφάσισα να εγκαταστήσω πάλι κάποιο πιο ελαφρύ λειτουργικό και διαπίστωσα ότι φταίει ο δίσκος. Ο οδηγός που χρησιμοποίησα ήταν του pcsteps κυρίως αλλά σε συνδυασμό και με άλλους οδηγούς του διαδικτύου, διότι κανείς δεν είναι ολοκληρωμένος για αρχάριους. Αυτά περιληπτικά... 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Είναι πιθανό κατά το boot ο υπολογιστής να αντιμετωπίζει διαφορετικά τους εξωτερικούς σκληρούς από τα φλασάκια. 
Η μόνη λύση που σκέφτομαι είναι να μπουτάρεις από φλασάκι και να έχεις το σύστημα εγκατεστημένο σε εξωτερικό σκληρό.
Αυτό είναι πιθανό να λειτουργήσει, αν και θα πρέπει να τα έχεις και τα δύο συνεχώς συνδεδεμένα.

Δημήτριος Δημητρίου απάντησε πριν 5 έτη

Και εγώ  αυτό σκέφτηκα βαδίζοντας με την λογική, αλλά δεν ήξερα αν γίνεται, γιαυτό αποφάσισα να ρωτήσω. Πως γίνεται αυτό? (Να εγκαταστήσω το σύστημα σε εξωτερικό σκληρό)

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Κάνεις κανονικά εγκατάσταση στον δίσκο. Το μόνο διαφορετικό που χρειάζεται είναι να επιλέξεις σαν εγκατάσταση του φορτωτή εκκίνησης το φλασάκι.
https://imgur.com/a/BlcnJnc

Δημήτριος Δημητρίου απάντησε πριν 5 έτη

Δεν ξέρω πως να το κάνω αυτό. Εν πάση περιπτώση ευχαριστώ για τον χρόνο σου

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Δεν είναι κάτι δύσκολο. Κάνεις κανονική εγκατάσταση του λειτουργικού, επιλέγοντας όλα τα partition να εγκατασταθούν στον δίσκο και το partition της εικόνας στο στικάκι.