Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Αγορά ΥπολογιστήΛιστα με γενιες cpu για ολα τα μοντελα intel αλλα και ryzen
alexandros pantelidis ρώτησε πριν 1 έτος

Προκειτε να αγοράσω PC. σχετικά με την cpu πως ξέρουμε πια είναι η τελευταία γενιά? βασικά ποια είναι η τελευταία γενιά I5 i7 i9 ?πως το καταλαβαίνουμε από τον κωδικό που γράφει εάν είναι 5ης 10ης 11ης γενιάς κλπ. ρωτάω επειδή από όσο ξέρω είναι καλύτερα πχ ι5 δέκατης γενιάς από ι7 τρίτης γενιάς... οι πωλητές στα καταστήματα συνήθως δεν γνωρίζουν ποιας γενιάς είναι ο επεξεργαστής η απλά λένε τελευταίας γενιάς για να ξεμπερδεύουν και να πουλήσουν αυτό που θέλουν η που είναι σε προσφορά.  ΓΕΝΙΚΑ μπορείτε να βάλετε σε μια ΛΙΣΤΑ  όλους τους επεξεργαστές Intel και ryzen με τις γενιές τους μέχρι σήμερα ώστε να ξέρουμε τι παίρνουμε όταν αγοράζει κάποιος PC και απλά αναγράφει έναν κωδικό για την cpu χωρίς βέβαια να ξέρεις ποιας γενιάς είναι η να λέει 7ης γενιάς και τελικά να είμαστε στην 9 η 11η γενιά για Intel η ryzen .... 
εν ολίγοις..  μια λίστα με όλους τους επεξεργαστές και τη γενιά τους μέχρι σήμερα που μπορεί να συναντήσουμε στην αγορά και για Intel alla Kai Gia ryzen εφόσον βέβαια είναι δυνατόν 
σας ευχαριστώ 

3 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Καλημέρα Αλέξανδρε και Καλή σου Χρονιά,
 
Η γεννιά του επεξεργαστή είναι το πρώτο ή τα δύο πρώτα ψηφία του μοντέλου, πχ o i5-9400 είναι Intel Core i5 ένατης γεννιάς, ο i5-10400F είναι δέκατης γεννιάς χωρίς ενσωματωμένα γραφικά (το F), ενώ ο i5-10400K είναι "ξεκλείδωτος" (για overclocking). Ομοίως για τους Ryzen, ο R5-5600 είναι Ryzen 5 5ης γεννιάς, ο R5-5600X έχει κάπως υψηλότερες επιδόσεις ενώ R5-5600G έχει ενσωματωμένα γραφικά. Ο χαρακτηρισμός i3/i5/i7/i9 ή R3/R5/R7/R9 αφορά την κατηγορία - όσο υψηλότερη τόσο ισχυρότερος ο επεξεργαστής (περισσότεροι πυρήνες/threads, περισσότερη cache και πιθανόν και συχνότητα). Τα τρία τελευταία ψηφία είναι το μοντέλο (εντός της κατηγορίας), πχ ο i5-10600 έχει μεγαλύτερη συχνότητα (3.3/4.8GHz έναντι 2.9/4.3GHz του i5-10400), αλλά οι διαφορές είναι μικρές, πολύ μικρότερες απ' ότι αν πας σε μεγαλύτερη κατηγορία.
 
Οι i3/R3 είναι οι "μικροί" (για Office Automation, internet και μη απαιτητικές εφαρμογές), οι i5/R5 ας πούμε μεσαίοι (για σχετικά απαιτητικές εφαρμογές, μεσαία workstations, ελαφρύ/μέτριο gaming) ενώ οι i7/R7 και i9/R9 οι ισχυρότεροι (για ισχυρά workstations και απαιτητικό gaming) - για servers υπάρχουν πιο ειδικοί επεξεργαστές όπως οι Xeon και EPYC.
 
Η τελευταία γεννιά για τους Intel είναι η 13η ενώ για τους Ryzen η 7η. Ωστόσο τα μοντέλα αυτά είναι ακόμα ακριβά και πολλοί θεωρούν ότι δεν αξίζει τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή, ιδιαίτερα αν λάβεις υπόψη ότι χρειάζονται και πολύ ακριβότερο συνοδευτικό hardware (νεότερα motherboards και μνήμες DDR5). H 12η γεννιά της Intel και η 5η της AMD (η 6η είναι για mobile devices) θεωρούνται κι αυτές "σύγχρονες" και έχουν επίσης υψηλές επιδόσεις, ενώ είναι από αρκετά έως πολύ προσιτές και χρειάζονται πολύ φθηνόρερα motherboards και μνήμες (DDR4). Δε θα συνιστούσα να πας σε παλιότερες γεννιές (10η/11η της Intel ή 3η/4η της AMD), εκτός κι αν τα βρεις "κοψοχρονιά" (αλλά συνήθως είτε δεν υπάρχουν στην αγορά ή διατίθενται από λίγα καταστήματα με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν σαν τρελλές - δεν αξίζει νομίζω), αποδεχόμενος όμως ότι πρόκειται για σχετικά παρωχημένα προϊόντα.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Γεια σου Αλέξανδρε, όπως σου ανέφεραν και παραπάνω, ο i3, 5, 7, 9 δεν έχει να κάνει με την γενιά, αλλά  με την κατηγορία. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους amd ryzen...συνεπώς εάν θες να δεις τους intel core, μπορείς να τους βρεις εδώ και αντίστοιχα τους ryzen εδώ.

alexandros pantelidis απάντησε πριν 1 έτος

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση!!!