Pa Li ρώτησε πριν 6 έτη

Γεια σας.
Ο υπολογιστής ενός φίλου, λειτουργούσε κανονικά. Εδώ και λίγες μέρες ξεκινά κανονικά, φτάνει μέχρι την οθόνη καλωσορίσματος των Windows 10 και μετά η οθόνη μαυρίζει. Το μόνο που φαίνεται στη μαύρη οθόνη είναι ο δείκτης του ποντικιού. Κουνώντας το ποντίκι βλέπεις μέσα στη μαύρη οθόνη και το δείκτη να κινείται ανάλογα, αλλά αν κάνεις για παράδειγμα δεξί κλικ δε βλέπεις το μενού συντόμευσης.
Τι μπορεί να συμβαίνει;
Θα μπορούσα να δοκιμάσω επανεγκατάσταση των Win10 χωρίς format ή επιδιόρθωση των Windows; Αν ναι, πως μπορώ να δω τι έκδοση των 10 είναι εγκατεστημένη, γιατί ο φίλος μου δε γνωρίζει. Boot με Linux αλλά ποιο αρχείο θα μου έδινε την πληροφορία αυτή;
Ευχαριστώ πολύ.

4 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, πολύ πιθανό να έχει εγκατασταθεί κάποιο malware και αυτό να δημιουργεί το πρόβλημα. Δοκίμασε να εγκαταστήσεις ένα malware scanner σε ένα στικάκι και με αυτό να κάνεις έλεγχο του συστήματος σου κατά το boot.
https://www.pcsteps.gr/139454-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%82-rescue-cd-usb/

Pa Li απάντησε πριν 6 έτη

Ευχαριστώ για την απόκριση.
Δοκίμασα boot με τα iso των BitDefender και Karspersky. Το πρώτο δεν έδειξε τίποτα (δεν μπόρεσε να ανοίξει κάποια αρχεία) ενώ το δεύτερο βρήκε ένα αρχείο μολυσμένο (setup κάποιου προγράμματος στο φάκελο Λήψεις).
Το πρόβλημα δε λύθηκε.
Έβγαλα τον σκληρό και τον σύνδεσα στο δικό μου PC. Έγινε ένα chkdsk κατά την εκκίνηση, τον σάρωσα με Malwarebytes και το BitDefender Free. Το  πρώτο βρήκε μολυσμένο επίσης ένα setup αρχείο στο φάκελο Λήψεις ενώ το BitDefender τσάκωσε κάποια αρχεία από το φάκελο ProgramData \ Avira (υποθέτω infected αρχεία από παλιές σαρώσεις).
Πάλι τίποτα.
Δοκίμασα και boot σε ασφαλή λειτουργία. Μπαίνει κανονικά μόνο που δείχνει συνεχώς απασχολημένο και ουσιαστικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Πατάς Alt-Ctrl-Del εμφανίζει τις επιλογές, επιλέγεις Διαχείριση Εργασιών αλλά το παράθυρο δεν εμφανίζεται ποτέ.
Κάτι ακόμα που παρατήρησα όταν μαυρίζει η οθόνη στην κανονική λειτουργία, πατώντας το κουμπί κλεισίματος του υπολογιστή για να τον τερματίσω, το μαύρισμα φεύγει, εμφανίζεται η οθόνη με το γαλάζιο φόντο και την ένδειξη Τερματισμός Λειτουργίας.
Για να μη μακρυγορώ άλλο είμαι προετοιμασμένος για format. Απλά επανέρχομαι για να ρωτήσω μήπως υπάρχει δυνατότητα επανεγκατάστασης των Windows 10 χωρίς να πειραχτούν τα προγράμματα και τα data (κάτι σαν φρεσκάρισμα εγκατάστασης, στα XP υπήρχε η δυνατότητα αυτή).
Ευχαριστώ πολύ.

Pa Li απάντησε πριν 6 έτη

Υ.Γ. Υπάρχει περίπτωση να φταίει κάτι στον driver της κάρτας γραφικών;

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 6 έτη

Κοίτα, να κρατήσεις τα αρχεία σου μπορείς, τα προγράμματα όμως όχι..αυτό είναι και το νόημα ενός format. Εάν ήταν πρόβλημα της κάρτας γραφικών πιστεύω ότι δεν θα είχες καθόλου εικόνα..