Filippos Skarlatakis ρώτησε πριν 2 έτη

Στην επιχείρηση υπάρχει ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών με:

  • 1 server που λειτουργεί ως βάση δεδομένων
  • 5 υπολογιστές(κόμβοι) που χρησιμοποιούνται για λογιστικές εργασίες
  • Υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο με 2 γραμμές τηλεφώνου και 3 συσκευές χρήσης και 1 που μάλλον είναι για το τηλεφωνικό κέντρο (όπου όταν η μία γραμμή είναι κατειλημμένη χτυπάει πηγαίνει στην άλλη).

Χρειάζεται να κάνω κάποιες αναβαθμίσεις καθώς ο server είναι πολύ παλιός και οι 2/5 υπολογιστές των χρηστών είναι και εκείνοι παλιοί. Διευκρινίζω πως τα αρχεία δεν είναι τόσο μεγάλα σε μέγεθος αλλά είναι πολύτιμα για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. 
back-up και remote work

  • πιθανές λύσεις και απορίες:

 NAS server της synology  με στόχο να έχω και το cloud της .

  1. Μου δημιουργείται η απορία του εάν με τον τρόπο αυτό - του cloud - θα μπορώ να έχω απομακρυσμένη εργασία καθώς θα έχω πρόσβαση στα αρχεία της επιχείρησης και εάν θα μπορώ να αποθηκεύω στο cloud τυχόν εργασία που θα κάνω απομακρυσμένα .​​​​​​​

Aναβάθμηση του server και του switch και καλωδιώσεων .
      2. Θα μπορώ αναβαθμίζοντας τον σέρβερ και το δίκτυο να κάνω μια αξιόπιστη λύση vpn με πχ συνδρομές openvpn , hamachi χωρίς να έχω κολλήματα κατά την εργασία δεδομένου ότι θα εργάζονται ταυτόχρονα στο δίκτυο 3 και 1-2 απομακρυασμένα.
αγορά cloud συνδρομής 
     3. Αποφυγή της αναβάθμισης server, με την cloud συνδρομή ουσιαστικά όλοι οι χρήστες έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του cloud server
 

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Ίσως κάνετε μια παρανόηση, ένα NAS (Network Attached Storage) δεν είναι server, είναι όπως δηλώνει και το όνομά του, απλώς... storage, δλδ αποθηκευτικός χώρος, προσβάσιμος από το τοπικό δίκτυο (και το cloud). Εντάξει, κατά κάποιον τρόπο είναι server, εφόσον παρέχει πρόσβαση στα περιεχόμενά του, αλλά δε μπορεί να τρέξει εφαρμογές όπως Mail Server, Database Server (Oracle, MS-SQL, MySQL κλπ), Web ή/και Application Server (Apache, WildFly, EAP κλπ). Ενδεχομένως μόνο αν ρητά αναγράφεται στα specs του, αλλά δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου, και το θεωρώ πολύ απίθανο.

Επομένως αν με τον όρο "βάση δεδομένων" εννοείτε κάποιο σύστημα DB σαν αυτά που ανέφερα παραπάνω (στην οποία συνδέονται οι clients, δλδ απλές εφαρμογες Client/Server), το NAS δεν είναι λύση, χρειάζεται κανονικό λειτουργικό (πχ Linux ή κατά προτίμηση Windows), επίσης κατά προτίμηση σε DNS setup (κεντρική διαχείριση χρηστών), όχι Workgroups. Επιπλέον, με την αντικατάσταση του παλιού server με NAS οι λογαριασμοί χρηστών δε θα ισχύουν και θα πρέπει να επαναδημιουργηθούν στο NAS, με όποιες δυνατότητες παρέχει. Νομίζω δε χρειάζεται να διευκρινίσω πως αν έχετε έναν Server δε χρειάζεται και NAS, καθώς παρέχει τη δυνατότητα file sharing ούτως ή άλλως.

Άλλωστε σε προηγούμενη ερώτησή σας είχατε κάνει λόγο για "τοπικό δίκτυο όπου είναι εγκατεστημένα τα προγράμματα", αλλά δε διευκρινίσατε αν τα προγράμματα τρέχουν τοπικά ή στον server, όπως και αν τα δεδομένα τους αποθηκεύονται σε μια database ή ως απλά files (.doc, .xls κλπ ή κάποιο custom format), κάνει διαφορά. Θα ήθελα να ρωτήσω, η εκεί προτεινόμενη λύση, δλδ αγορά Static IP, ενδεχομένως και domain name (για δημιουργία VPN), και στη συνέχεια είτε α) εκτέλεση των εφαρμογών τοπικά (στα μηχανήματα των χρηστών, στα γραφεία της επιχείτησης ή απομακρυσμένα) με πρόσβαση στα αρχεία στον server ή β) εκτέλεση των εφαρμογών στον Server και εμφάνιση στα μηχανήματα των χρηστών με Remote Desktop Connection, απορρίπτεται? Και οι δύο εκδοχές?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα και από εμένα

Δεν είμαστε σίγουρη αν το Synology cloud επιτρέπει να επεξεργαστεί κανείς τα αρχεία απευθείας εκεί.

Προσωπικά θα πρότεινα ένα τρίτο cloud. Το Dropbox είναι αρκετά φιλικό στην επεξεργασία αρχείων.

Θεωρητικά γίνεται αυτό που θέλεις με το VPN, αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει στην πράξη. Αφού πάντως δεν πρόκειται για πολύ μεγάλα αρχεία, δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης.

Εφόσον έχεις σαν σενάριο την αποφυγή αναβάθμισης server, τότε ποιο είναι το πρόβλημά σου με το ότι ο server είναι παλιός? Είναι θέμα αξιοπιστίας ή έχει καθυστερήσεις?