p4n0s86 ρώτησε πριν 6 έτη
Καλησπέρα, πρόσφατα είχα μια συζήτηση με τον Άγγελο στο άρθρο για τις RAM σχετικά με το overclocking τους. Αφού μου είπε αρχαίο το cpu λοιπόν 😛 αποφάσισα να τον πειράξω κι αυτόν λίγο (μόνο το Multiplier) και να πάρω σύντομα και την Evo 212 που μου πρότεινε. Έχω μερικές ερωτήσεις:
(να πω ότι μιλάμε για τον i5-760 τον οποίο τον πήγα σε 2 βήματα μέχρι τα 3.2GHz σταθερά, χωρίς κανένα πρόβλημα).

 1. Στο BIOS by default έχει Multiplier 20 και Bus Speed 144 = 2.88GHz που είναι stock. Κάνοντας OC τις RAM στα 1600MHz όμως, αυτομάτως μου αλλάζει σε 18 x 160 = 2.88GHz χωρίς να ασχοληθώ καν με το cpu, το ίδιο δηλαδή, αλλά έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνει την θερμοκρασία του κατά 5C-7C σε idle (περίπου 43C – αν και λογικά θα λυθεί με την ψήκτρα).
 2. Όπως αναφέρει και η Intel στο site ο επεξεργαστής δεν είναι Hyper-Threading, όμως το Speccy (φωτό 1) μου γράφει “Hyperthreading: Supported, Disabled”!? Είναι απλά λάθος ένδειξη του λογισμικού, ή κάτι μας κρύβουν; 😛
 3. Ένα δεύτερο που μου έχει κάνει εντύπωση (από άγνοια) είναι σε ένα άλλο λογισμικό παρόμοιο του Speccy, το νέο CAM της NZXT, μου αναφέρει ως Voltage: -1V (φωτό 2). Αυτό είναι φυσιολογικό; Αν όχι, είναι κι αυτό λάθος ένδειξη του προγράμματος; Στο site αναφέρεται “VID Voltage Range: 0.6500V-1.4000V” αλλά δεν νομίζω ότι εννοεί μείον, αλλά εως 1.4V.
 4. Και τέλος, ο cpu έχει Turbo Boost Technology με Max Frequency: 3.33GHz. Στο BIOS το Multiplier μου αναφέρει ως Warning ότι το Max είναι 22 δηλαδή μπορεί να πάει θεωρητικά μέχρι 3.50GHz (22×160). α) Το Turbo Boost το έχω Enabled, είναι καλύτερα να το απενεργοποιήσω; β) Να τολμήσω να τον πάω μέχρι τα όρια του;

Ευχαριστώ και συγνώμη αν κούρασα. Σίγουρα πολύ σύντομα θα αγοράσω την CM 212 Evo για να κατεβάσω τις θερμοκρασίες ξανά στους 35C, μέχρι να καταφέρω να κάνω το επόμενο βήμα σε νέο σύστημα. Έχω δει μια ελαφρά, αλλά αισθητή διαφορά με τα overclocking RAM και CPU και στα παιχνίδια, αλλά κυρίως σε streaming και παράλληλη εγγραφή σε 720p.

12 Απαντήσεις

p4n0s86 απάντησε πριν 6 έτη

Ξέχασα τις φωτό:


Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 6 έτη

 1. Δεν ξέρω ποια είναι η ερώτηση σου
 2. Σου γράφει με διαφορετικό τρόπο ότι είναι κλειδωμένο το hypertreading λόγω του επεξεργαστή που δεν υποστηρίζει hyperthrading
 3. Oι λάθος αναγνώσεις του αισθητήρα ή οι μετρήσεις με αποκλίσεις, είναι φυσιολογικές, κάνε χρήση ή του bios ή της εφαρμογής της μητρικής.
 4. α) Δεν υπάρχει λόγος να το απενεργοποιήσεις β)Εξαρτάται από το υλικό σου και την σύνθεση του υπολογιστή σου αν θα δουλέψει.

p4n0s86 απάντησε πριν 6 έτη

1. Η ερώτηση μου είναι για ποιον λόγο αλλάζει Multiplier και Bus Speed αυτόματα ορίζοντας στην ουσία το ίδιο αποτέλεσμα, ανεβάζοντας όμως την θερμοκρασία του CPU.
3. Άρα δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στο -1V που δείχνει.
4. Το υλικό του υπολογιστή μου είναι:

MOBO: Gigabyte P55-UD3L
RAM: Corsair 2x4GB Dual Channel OC στα 1600MHz
GPU: MSI R9 270 Gaming 2G
PSU: CoolerMaster G550M 80Plus
CPU COOLING: CoolerMaster Hyper TX3 Evo (σύντομα θα μπει η 212 Evo)
FANS: 4 των 120mm (2 μπροστά που βάζουν, 1 πίσω και 1 πάνω που βγάζουν)

Δεν νομίζω να ξέχασα κάτι..

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 6 έτη

 1. Φαντάζομαι ότι έγινε για να το συγχρονίσει με την νέα συχνότητα της RAM, αλλά είμαι καθόλου σίγουρος ότι εξαιτίας αυτού ανέβηκε η θερμοκρασία. Άμα έχεις αλλάξει πουθενά τα voltage υπάρχει και από εκεί μια πιθανότητα να ανεβεί η θερμοκρασία.
 2.  Το ξέχασες
 3. Όχι
 4. Το υλικό στο ανέφερα απλά γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πως μπορεί να ανταποκριθεί το κάθε σύστημα στο overclocking, δεν μου λέει κάτι που γράφεις τα χαρακτηριστικά του, θα πρέπει να έχω το ίδιο για να το δοκιμάσω

Δες το 2.

p4n0s86 απάντησε πριν 6 έτη

1. Δεν έχω πειράξει τίποτα από Voltage, Profiler1 βάζω στις μνήμες για να πάνε στα 1600MHz και αυτόματα αλλάζει Multiplier και Bus Speed. Έχω κάνει δοκιμή με Load Default Settings, μου το είπε ο Άγγελος σ’ εκείνο το θέμα γιατί του είχε φανεί περίεργο και η θερμοκρασία αυξάνεται από αυτή την αλλαγή, το έχω επιβεβαιώσει.
2. Δεν το ξέχασα, απλά μου εξήγησες ότι δεν είναι Hyper-Threading και μου το δείχνει με αυτόν τον τρόπο, τι άλλο να δω;
4. Εδώ σ’ έχασα εντελώς, η απάντηση ποια είναι, στο αν είναι safe να τον πάω στα 3,50GHz ότι δεν θα το μάθουμε ποτέ επειδή προφανώς δεν μπορείς να έχεις το σύστημα αυτοπροσώπως για να το δοκιμάσεις;

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 6 έτη

1.Ρίξε μια ματιά μήπως κάνοντας oc την μνήμη, ανέβηκαν αυτόματα και τα voltages.
2.Ας αγνοήσουμε τελείως την τελευταία απάντηση μου.
4.Στο overclock πας βήμα βήμα και κάθε βήμα μπορεί να  είναι διαφορετικό για κάθε σύστημα. Οπότε αν θέλεις να μάθεις αν είναι safe θα πρέπει να το δοκιμάσεις στο σύστημα σου, προφανώς.

p4n0s86 απάντησε πριν 6 έτη

1. Αν ανεβαίνουν τα voltages αυτόματα, τι να κάνω, να τα βάζω χειροκίνητα όπως είναι by default? Μήπως όμως δεν πρέπει, γιατί αλλάζει γενικώς το profile του cpu (multiplier και bus speed)? Ίσως για τον λόγο που ανέφερες, ότι προσαρμόζεται στις νέες ταχύτητες των μνημών.

2. Ας υποθέσουμε ότι τον πάω σταθερά μέχρι 3,50GHz με το max του multiplier που είναι 22. Θα ήταν καλή ιδέα μετά να ασχοληθώ και με το bus speed και να δοκιμάσω πάνω από 160? 😛

p4n0s86 απάντησε πριν 6 έτη

*για το No4 η 2η απάντηση

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 6 έτη

1.Αν ανεβαίνουν αυτόματα, δεν θα τα πείραζα, από την στιγμή που αλλάζει το FSB γίνεται overclock όλο το σύστημα.
2.Ούτε εδώ μπορώ να σου απαντήσω κάτι συγκεκριμένο. Απλά να γνωρίζεις, ότι μετά από κάθε βήμα που κάνεις, θα πρέπει να δοκιμάζεις το σύστημα σου για αρκετές μέρες πριν προχωρήσεις στο επόμενο. Το ότι δεν σου πέταξε κάποια bluescreen μετά από λίγες ώρες, δεν λέει απολύτως τίποτα.

p4n0s86 απάντησε πριν 6 έτη

Το ξέρω ότι πρέπει να το δοκιμάζω αρκετά, απλά λέω μήπως είμαι “άπληστος” και θέλω να ανεβάσω αρκετά ένα cpu που υποτίθεται κυκλοφόρησε κλειδωμένος στα 2,88GHz και είναι πλέον 5ετίας. Αυτό που ρωτάω στην ουσία, αν μπορεί να απαντηθεί έστω και θεωρητικά, είναι από ποιο σημείο θα αρχίσω να προκαλώ την τύχη μου;

Ή μήπως όσο αλλάζω απλά multiplier και bus speed, αν γίνει κάτι, το επαναφέρω με clear cmos και ούτε γάτα ούτε ζημιά; Αν δεν μπορεί να απαντηθεί ok, απλά θα το αφήσω ως έχει, το πολύ να το πειράξω ελάχιστα ακόμη…

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 6 έτη

To 1o πρόβλημα που θα σου βγάλει, είναι bluescreen πιθανότατα, όποτε από αυτό το σημείο και μετά προσέχεις παραπάνω.

p4n0s86 απάντησε πριν 6 έτη

Ok ευχαριστώ για τον χρόνο.