Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Αγορά ΥπολογιστήΜερικές Ερωτήσεις Σχετικά Με Σύνθεση Για Οικονομικό Gaming PC
Μάριος Κουκλοτίδης ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Να είστε πάντα καλά με υγεία και ευτυχία! Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με μια σύνθεση για οικονομικό υπολογιστή gaming που θέλω να χτίσω σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. Αρχικά θα παραθέσω τη σύνθεση με τα εξαρτήματα που σκέφτομαι να προμηθευτώ, εάν κι εφόσον καταφέρω να τα προμηθευτώ μιας και μερικά από αυτά εξαντλούνται πολύ γρήγορα στα περισσότερα καταστήματα, ή σε όσα υπάρχουν ακόμα, οι τιμές τους δεν αξίζουν. Η σύνθεση που θέλω να αγοράσω, ιδανικά, θα έχει ως εξής:

Κουτί: Fazn Enigma Midi Tower [Το έχω ήδη προμηθευτεί]
Τροφοδοτικό: Corsair CV550 (CP-9020210-EU) Non-Modular 80+ Bronze [Δεν το έχω προμηθευτεί]
Επεξεργαστής: AMD RYZEN 3 2200G Quad-Core 3.5 GHz Socket AM4 65W (YD2200C5FBBOX) (AMDRYZ3-2200G) [Δε τον έχω προμηθευτεί και δε ξέρω καν αν θα τον προλάβω, εξαντλείται γρήγορα]
Μητρική: MSI B450M-A PRO MAX Motherboard (AM4) (7C52-001R) 
Μνήμες RAM: Mushkin RedLine 16GB DDR4-3200MHz (MRA4U320LLLM8GX2) [Δεν τις έχω προμηθευτεί και μάλλον δε θα τις προλάβω]
Σκληρός SSD: Western Digital Blue 3D 2.5" 250 GB SATA III (WDS250G2B0A) [Τον έχω προμηθευτεί]
Σκληρός HDD: SEAGATE BARRACUDA HDD 2TB 3.5″ 256 MB Cache 7200 rpm SATA III (ST2000DM008)
Έξτρα Ανεμιστηράκι: Arctic P14 Pressure-Optimised 140mm Fan ACFAN00123A  [Το κουτί έχει δυο ενσωματωμένους ανεμιστήρες μπροστά, καθόλου πίσω, οπότε το θέλω για πίσω]
Κάρτα Γραφικών: Ενσωματωμένα γραφικά από τον επεξεργαστή

Οι ερωτήσεις που έχω είναι ως εξής:

  1. Όσον αφορά τους δυο σκληρούς δίσκους που θα βάλω, επειδή ξέρω πως η συσκευασία τους δεν διαθέτει καλώδια σύνδεσης με τη μητρική ή και το τροφοδοτικό αντίστοιχα, τι καλώδια πρέπει να προμηθευτώ εγώ, έστω για να υπάρχουν κι ας μη χρειαστούν; Εννοώ πως λέγονται τα καλώδια, τι τύπου πρέπει να είναι με βάση τους δίσκους που ανέφερα, πχ πόσα pins σύνδεση, ή αν πρέπει να είναι αρσενικό σε αρσενικό, ή κάτι αντίστοιχο;
  2. Οι μνήμες RAM που ανέφερα γνωρίζω από έμπιστη πηγή πως είναι αξιόπιστες, και η αλήθεια ήταν πως όσο υπήρχαν σε διαθεσιμότητα, ήταν πολύ δελεαστικές στα 70 ευρω περίπου 16GB, αλλά δυστυχώς πλέον έχουν εξαντληθεί στα περισσότερα καταστήματα. Σε περίπτωση που δεν καταφέρω να τις προλάβω, μπορείτε να μου προτείνετε κάποιες άλλες μνήμες RAM 16GB (Set των 2) που να μη ξεπερνάνε, ιδανικά τα 70-80 ευρώ;
  3. Ο Σκληρός HDD που προανέφερα υπάρχει διαθέσιμος σε διάφορες "version" ας πούμε. Ο πιο φθηνός και αυτός που με ενδιαφέρει είναι στα 2TB, στα 7200rpm με Cache Memory στα 256MB. Αυτό που μου φαίνεται παράξενο είναι πως ο ίδιος δίσκος με την ίδια χωριτικότητα, έρχεται κατά τουλάχιστον 10 ευρώ ακριβότερος με χαμηλότερα rpm ή και cache memory. Τι με συμφέρει εμένα και γιατί; Εννοώ, με συμφέρει να έχω υψηλό Cache Memory και rpm? Τι διαφορά θα είχαν οι σκληροί αυτοί; Δηλαδή, τι ακριβώς είναι το Cache Memory και σε τι χρησιμεύει η τιμή rpm?
  4. Όπως και οι περισσότερες μητρικές, αυτή που θα αγοράσω δεν θα έχει προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα Windows. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μπορέσω να της βάλω λειτουργικό σύστημα Windows 10 χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσω; Δε νομίζω να μπορέσω να χρησιμοποιήσω τα κλειδιά από τις εκδόσεις Windows 10 που χρησιμοποιώ στο τωρινό μου Desktop ή στο παλιό μου laptop, οπότε τι μου προτείνετε να κάνω;
  5. Εννοείται πως θα χρειαστώ να καλέσω τεχνικό, όταν μπορέσω να συγκεντρώσω όλα τα κομμάτια που προανέφερα, για να μου συναρμολογήσει τον υπολογιστή, να εγκαταστήσει λειτουργικό, drivers κλπ. Τι άλλο θα πρέπει εγώ να έχω προμηθευτεί για τη σύνθεση του υπολογιστή [πχ καλωδιάκια ή thermal paste ή κάτι τέτοιο] και τι είναι στην ευθύνη του τεχνικού να διαθέτει για να κάνει τη σύνθεση; 
  6. Πολλά άτομα υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις stock ψύκτρες των επεξεργαστών, αλλά να αγοράζουμε καινούργιες. Σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο, έχετε να μου προτείνετε κάποια ψύκτρα για τον επεξεργαστή που προανέφερα; Κι επίσης, εάν τυχόν δεν τον βρίσκω κάπου τον επεξεργαστή τον συγκεκριμένο, υπάρχει κάποιος άλλος της σειράς Ryzen με AM4 chipset και ενσωματωμένα γραφικά να μου προτείνετε;
  7. Σχετικά με τη σύνθεση που ανέφερα, υποθέτω πως δε θα έχουν θέμα συμβατότητας τα κομμάτια μεταξύ τους, σωστά;

Νομίζω πως για τώρα ήταν αυτές οι ερωτήσεις μου όλες. Εάν τυχόν θυμηθώ κάτι άλλο, θα το προσθέσω στα σχόλια. Συγγνώμη που βάζω τόσες ερωτήσεις μαζί αλλά επειδή κι εγώ δεν είμαι επαγγελματίας και δεν έχω σταθερό εισόδημα, ακόμα και μια τέτοια μικρή επένδυση χρειάζεται να πετύχει για μένα, οπότε πρέπει να είμαι όσο προσεκτικός γίνεται. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 

33 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Μάριε και Χριστός Ανέστη

1)Για τους δίσκους θα πάρεις καλώδια SATA 3. Τα καλώδια αυτά είναι αρσενικά και από τις δύο πλευρές.

2)Μπορείς να δεις αυτές τις μνήμες.

3)Αν κοιτάς τιμές Σκρουτζ, πολλές φορές έχει να κάνει με τη ζήτηση και από το που έγινε η εισαγωγή το προϊόν.

Η cache αποθηκεύει δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνά, οπότε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κάνει τον δίσκο ταχύτερο, καθώς δεν χρειάζεται να διαβάζει κάθε φορά αυτά τα δεδομένα.

4)Αν η υπάρχουσα άδεια του desktop σου είναι retail (την αγόρασες εσύ), τότε μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Αν ήρθε με το PC, δεν μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις αλλού.

Τα Windows 10 μπορείς να τα εγκαταστήσεις χωρίς ενεργοποίηση, απλά θα εμφανίσουν ένα σχετικό μήνυμα κάτω δεξιά και θα απενεργοποιήσουν κάποιες επιλογές μορφοποίησης (πχ αλλαγή φόντου).

5)Η εργοστασιακή ψύκτρα έρχεται με προεγκατεστημένη πάστα. Όσο αφορά τα καλώδια, πέρα από αυτά των δίσκων, δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον.

6)Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό για έναν απλό χρήστη, εκτός αν θέλεις απλά καλύτερες θερμοκρασίες ή κάνεις πολύ απαιτητική χρήση.

7)Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα συμβατότητας στη σύνθεση σου.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα σας κι ευχαριστώ πολύ για την έγκαιρη και άμεση απάντηση. 

Ο υπερσύνδεσμος που έχετε δημιουργήσει για τις μνήμες RAM που θέλετε να μου προτείνετε με κατευθύνει σε σελίδα Not Found του E-Shop.

Όσον αφορά το Operating System, ξέρω σίγουρα ότι στο laptop είναι προεγκατεστημένο. Παρόλο που αυτό ίσχυε και στο Desktop που χρησιμοποιώ τώρα, θυμάμαι αμυδρά πως κάτι είχε γίνει, δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, και του πέρασα λειτουργικό μέσα από φλασάκι. Είχα βιαστεί, αν θυμάμαι καλά, να περάσω Windows 10 χειροκίνητα, όταν πρωτοέβγαινε, δίχως να περιμένω την αυτόματη αναβάθμιση που έδιναν τότε σε συγκεκριμένους χρόνους, και αυτό δε πήγε και πολύ καλά. Δυστυχώς δεν θυμάμαι λεπτομέρειες οπότε μου είναι αδύνατον να γνωρίζω εάν ακόμα χρησιμοποιείται το ίδιο κλειδί των Windows 7 που είχε προεγκατεστημένα ο υπολογιστής κατά την αγορά ή "άλλαξε" με αυτό που έκανα με τη βοήθεια φίλου.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα Μάριε

Διόρθωσα το link, καθώς εξαντλήθηκε το προϊόν που είχα στείλει.

Όσο αφορά τα Windows, μπορείς να μην τα ενεργοποιήσεις με τους περιορισμούς που ανέφερα παραπάνω ή να αγοράσεις μια οικονομική άδεια επό εδώ.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστώ πολύ θα τα ελέγξω άμεσα. Κάτι τελευταίο, υπάρχει κάποια πρόταση για άλλον επεξεργαστή Ryzen με ενσωματωμένα γραφικά σε περίπτωση που δεν προλάβω τον 2200? 

Και κάτι ακόμα. Για τις αγορές καλωδίων SATA III βρίσκω τρεις τύπους, με 7 pins, 13 pins και 22 pins στους ακροδέκτες. Πως θα ξέρω ποια είναι τα σωστά, εννοώ τι Pins πρέπει να έχει στον κάθε ακροδέκτη;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Στο ίδιο κόστος δεν υπάρχει κάτι. Μετά υπάρχει ο 3200G και ο 3400G. Το καλώδιο είναι στάνταρ και είναι αυτό. Λογικά είδες κάποιο καλώδιο που συνδυάζει στο ίδιο βύσμα και την τροφοδοσία.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστώ και πάλι για τις άμεσες και έγκυρες απαντήσεις. Κατάφερα να προμηθευτώ άδεια Windows 10 Pro για 2 υπολογιστές (αν και το site μου έστειλε μόνο ένα κλειδί), μέσω του deal που αναφέρατε στο link που μου στείλατε προηγουμένως. Έχω μερικές ερωτήσεις ακόμα: 

- Υπάρχει τρόπος να ελέγξω εάν το κλειδί που μου έστειλαν είναι επίσημο / έγκυρο, δίχως να το ενεργοποιήσω;
- Υποθέτοντας ότι το κλειδί είναι έγκυρο, εγώ τι προετοιμασία θα πρέπει να κάνω για να μπορέσει ο τεχνικός να μου εγκαταστήσει Windows 10 Pro στο καινούργιο σύστημα, εφόσον δεν υπάρχει προεγκατεστημένο λειτουργικό στη μητρική; Εννοώ, θα πρέπει να ετοιμάσω το λογισμικό σε κάποιο φλασάκι για να το κάνει boot από τα BIOS; Τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;
- Υπάρχει κάποιο δωρεάν software / εργαλείο, αξιόπιστο που να μπορεί να ελέγξει και να δώσει τιμές κατάστασης υγείας των σκληρών δίσκων, τόσο HDD όσο και SSD; Ρωτάω αφενός επειδή καλό θα ήταν να μπορώ να ξέρω πως να ελέγχω την κατάσταση υγείας τους για να μη την πατήσω όπως την πάτησα με τον πρώτο HDD που είχα, αλλά και αφεταίρου επειδή υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα κάποιος HDD να έχει εργοστασιακό ελάτωμα και να πέσει η υγεία του απότομα μέσα στις πρώτες εβδομάδες χρήσης. Η διάγνωση και η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία άλλωστε, και θεωρώ ισχύει και για τους υπολογιστές. 
- Εάν δεν μπορέσω σύντομα να προμηθευτώ ένα σετ από 2 RAM των 8 GB για να έχω σύνολο 16 GB, θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα εάν προμηθευτώ μονάχα ένα module των 16GB και αφήσω το δεύτερο slot της μητρικής κενό, με σκοπό να προστεθεί ένα identical 2ο module μεταγενέστερα; Εννοώ, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται όλα τα slots της μητρικής για RAM, ή δεν επηρεάζει κάπου αυτό;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα Μάριε

1)Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος. Καλό είναι να το ενεργοποιήσεις άμεσα, ώστε αν δεν λειτουργεί, να ζητήσεις νέο κλειδί. Αν το δοκιμάσεις μετά από καιρό, λογικό είναι να μην σε πιστέψει το κατάστημα σε περίπτωση που δεν λειτουργεί.

2)Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις περάσει τα Windows σε ένα στικάκι με το εργαλείο της Microsoft.

3)Όσο αφορά τον έλεγχο δίσκων, μπορείς να ρίξεις μια μαιτά στον οδηγό μας εδώ.

4)Το ιδανικό είναι να έχεις δύο μνήμες για να εκμεταλλεύεσαι το dual channel. Πέρα από αυτό, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ. 

Όσον αφορά τα Windows δεν έχω τρόπο να τα ενεργοποιήσω άμεσα για να ελέγξω το κλειδί καθώς δεν έχω συγκεντρώσει ακόμα τα κομμάτια για να τον συναρμολογήσω...Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να το χρησιμοποιήσω για να αναβαθμίσω το Desktop που έχω τώρα από Windows 10 Home σε Windows 10 Pro. Θεωρείτε θα μπορούσα να το κάνω αυτό; Επίσης, το κλειδί που μου έδωσαν, εφόσον είναι έγκυρο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί επάνω στην καινούργια μητρική για τον καινούργιο υπολογιστή μετά; Εννοώ υπάρχουν όντως κλειδιά / άδειες για 2 χρήσεις;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Γενικά, μπορείς να κάνεις αναβάθμιση από Home σε Pro.

Ωστόσο, τα OEM κλειδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε έναν υπολογιστή, οπότε μετά δεν θα μπροείς να τα μεταφέρεις στη νέα σύνθεση.

Αν η άδεια αναφέρει ότι είναι για παραπάνω από μια χρήσεις, τότε είναι volume license που σημαίνει ότι όντως μπορεί να ενεργοποιήσει πολλά PC.

Τα συγκεκριμένα καταστήματα γενικά πουλάνε volume licenses και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε κάποιο κλειδί να έχει εξαντληθεί ο αριθμός τον ενεργοποιήσεων. Γι αυτό είναι καλό να κάνεις την ενεργοποίηση αμέσως, ώστε να δεν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Η προσφορά υπάρχει πάντα διαθέσιμη, οπότε δεν υπάρχει λόγος να τα αγοράσεις τα κλειδιά από πριν.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα, δυστυχώς αντιμετωπίζω προβλήματα με την ενεργοποίηση της άδειας που έχω αγοράσει, και δυστυχώς η ομάδα του service από το site δεν απαντάει συχνά. Αναγκάστηκα να στείλω δεύτερο email καθώς δεν έβγαλα άκρη με το πρώτο. Δεν ξέρω τι ακριβώς πηγαίνει λάθος αλλά θα παραθέσω και σε σας το πως πήγε η διαδικασία, μήπως έχετε κάποια ιδέα.

Όταν πήγα να κάνω Change Product Key για να κάνω την αναβάθμιση από Windows 10 Home σε Pro, λαμβάνω το σφάλμα «The product key you entered didn't work. Check the product key and try again, or enter a different one. (0xc004f050).» Έστειλα συνεπώς άμεσα email στη σελίδα που έκανα την αγορά της άδειας μαζί με screenshot για να αποδείξω τα λεγόμενά μου. 

Ως απάντηση, μου πρότειναν να αποσυνδεθώ από το internet, να κάνω Change Product Key χρησιμοποιώντας ένα "generic key" που μου έδωσαν, κι όταν τελειώσει η διαδικασία του upgrade, να κάνω restart τον υπολογιστή, να συνδεθώ στο internet και να χρησιμοποιήσω το κλειδί που αγόρασα για να ενεργοποιήσω την άδεια Windows 10 Pro. Την πρώτη φορά που το προσπάθησα, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία προετοιμασίας αναβάθμισης, είχε κολλήσει στο 0% και μετά από κανα 20λεπτο μου έδωσε το εξής σφάλμα «We can't upgrade your edition of Windows. Try upgrading your edition of Windows again. (0x80010105)» Έστειλα αμέσως απάντηση σε εκείνους με καινούργιο screenshot αλλά δεν έχω λάβει απάντηση. 

Προσπαθώ μόνος μου μια δεύτερη φορά, τη διαδικασία που μου πρότειναν, και αυτή τη φορά η προετοιμασία αναβάθμισης φτάνει στο 88%, αλλά μετά μου βγάζει σφάλμα «Something interrupted our troubleshooting. Make sure you're connected to the internet, wait a few minutes, and try again. (0x80070005)». Εκείνη την ώρα συνειδητοποιώ ταυτόχρονα ότι η δική μου άδεια Windows 10 Home είχε "καταργηθεί" καθώς τα Windows δηλώνονταν μη ενεργοποιημένα. Ευτυχώς, ένα απλό κλικ στο troubleshoot επανέφερε την άδειά μου. 

Την τέταρτη φορά που προσπάθησα να κάνω τη διαδικασία που μου είπαν, τα Windows δεν δέχθηκαν καν το generic key που μου είχαν δώσει από τη σελίδα. «The product key you entered didn't work. Check the product key and try again, or enter a different one. (0xc004f050).»

Ακόμα περιμένω απάντηση από εκείνους σχετικά με το τι να κάνω. Μήπως εσείς έχετε κάποια ιδέα; 

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Ζητώ συγγνώμη. Απ' ότι φαίνεται τα Windows 10 μου αποφάσισαν από μόνα τους να γυρίσουν σε μη activated Windows 10 Enterprise και εφόσον έβαλα το κλειδί που αγόρασα, ενεργοποιήθηκαν σε Windows 10 Pro. Την δεύτερη άδεια που μπορώ να χρησιμοποιήσω με το ίδιο κλειδί, υπάρχει χρονικό όριο για να το χρησιμοποιήσω ή είναι απεριόριστο; Ρωτάω επειδή δεν ξέρω πότε θα συγκεντρώσω τα κομμάτια και συναρμολογίσω τον καινούργιο υπολογιστή. Ευχαριστώ και πάλι για την υπομονή σας!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα και πάλι Μάριε

Οι άδειες κανονικά δεν λήγουν. Ωστόσο, επειδή οι συγκεκριμένες άδειες είνια volume licenses και μπορεί τις στείλουν σε παραπάνω από έναν χρήστες, υπάρχει περίπτωση να εξαντληθεί ο μέγιστος αριθμός ενεργοποιήσεων.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Ναι ευχαριστώ πολύ! Μια τελευταία ερώτηση (ξέρω ότι σας ζάλισα σε αυτό το post και ρώτησα 32 πράγματα): Όσον αφορά BIOS updates, drivers και τέτοια που θα χρειαστεί η καινούργια μητρική, αυτά θα τα βρει / εγκαταστήσει ο τεχνικός που θα κάνει τη συναρμολόγηση, ή μήπως καλό θα ήταν να τα έχω εγώ κάπου έτοιμα; Κι αν είναι έτσι από που μπορώ να τα βρω;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Το BIOS update μπορεί να στο κάνει ο τεχνικός. Αν απαιτείται από τον επεξεργαστή, θα το κάνει σίγουρα ο τεχνικός, καθώς δεν θα δουλέψει αλλιώς ο υπολογιστής.

Όσο αφορά τους drivers, συνήθως κατεβαίνουν αυτόματα μέσω των ενημερώσεων των Windows. Μόνο τον driver γραφικών ίσως χρειαστεί να κάνεις εγκατάσταση χειροκίνητα.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Μπήκα στη σελίδα της MSI (https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-A-PRO-MAX#down-bios) και κατέβασα ό,τι έχει σε αυτή τη λίστα, νομίζω είναι τα πιο πρόσφατα BIOS τους και τα πιο πρόσφατα Drivers που θα χρειαστεί η μητρική. Να τα περάσω σε ένα USB Drive για να τα χρησιμοποιήσει ο τεχνικός, ή θέλει κάποιο άλλο μέσο / διαδικασία;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Μόνο το BIOS μπορείς να περάσεις σε ένα στικάκι, αν και πιθανότατα δεν χρειάζεται, καθώς θα το κάνεις και μόνος του. Όσο αφορά τους drivers, όπως είπα και παραπάνω, κατεβαίνουν αυτόματα από τα Windows.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Όσον αφορά το Hardware, εν τέλει, κατέληξα στο να αγοράσω μόλις μπορέσω έναν AMD Ryzen 3 3200G, θα τον πάρω σε tray, και θα του πάρω και μια ψύκτρα Be Quiet Pure Rock Slim 2 και θεωρώ θα είναι εντάξει από θέμα θερμοκρασιών. 

Κάτι ακόμα, το κουτί που έχω αγοράσει έχει 2 προεγκατεστοιμένα ανεμιστηράκια μπροστά, και κανένα πίσω, αλλά έχει υποδοχή για ένα πίσω ανεμιστηράκι. Η αγορά που έκανα, ένα Arctic F14 αν θυμάμαι καλά, δυστυχώς το αγόρασα σε λάθος μέγεθος (140mm) και το γύρισα πίσω. Τι ανεμιστηράκια για κουτί, στα 120mm θα προτείνατε; Τι specs μας ενδιαφέρουν όταν αναζητάμε ανεμιστήρες; Τι είδος διασύνδεσης πρέπει να προσέχω να έχει, σύμφωνα με τη μητρική που αγόρασα (MSI B450-A Pro Max);

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Η μητρική σου έχει 4-pin θύρες, οπότε μπορείς να πάρεις PWM ανεμιστήρα για να μπορείς να ρυθμίζεις την ταχύτητα του.

Όσο αφορά τα χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα, όσο υψηλότερες στροφές έχει, τόσο καλύτερη ψύξη προσφέρει. Ωστόσο, υψηλότερες στροφές σημαίνει και μεγαλύτερος θόρυβος.

Οπότε, επιλέγεις βάσει των αναγκών σου και του πόσου καλή μόνωση έχει το κουτί. Εμείς, γενικά προτείνουμε τη Noctua ως κατασκευαστή.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστώ, πράγματι η Noctua μοιάζει αρκετά αξιόπιστη σαν κατασκευαστής.

Παρατήρησα επίσης πως η μητρική που αγόρασα δεν διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ με Wi-Fi. Υπάρχουν εξωτερικοί δέκτες Wi-Fi για τους υπολογιστές, σε στυλ USB ας πούμε; Αν ναι, τι θα προτείνατε; Γενικά δεν ασχολούμαι με competitive/online gaming οπότε η σύνδεση με Wi-Fi θα με. εξυπηρετούσε πιο πολύ απ' ότι αυστηρά με Ethernet, λόγω περιορισμένου χώρου (η επιλογή του Ethernet με αναγκάζει να αλλάξω αρκετά τη διαρρύθμιση του δωματίου). 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Υπάρχουν USB ασύρματες κάρτες δικτύου που θα σε καλύψουν. Για να προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη, πρέπει να μας πεις το budget σου.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Δεν γνωρίζω τι είδους budget θα χρειαζόταν για μια κάρτα Wi-Fi που να είναι value for money. Η σύνθεση έχει ήδη ξεφύγει από το αρχικό μου budget (400€) στα 530€, λόγω διαθεσιμοτήτων, κι εφόσον η κάρτα είναι εξωτερική (δεν απαιτείται να εγκατασταθεί επάνω στην πλακέτα άρα δεν επηρεάζει την αμεσότητα της λειτουργίας της), είναι μια μελλοντική αγορά. Ιδανικά θα ήθελα να μη ξεφεύγει από τα 30 - 50 ευρώ. Επαναλαμβάνω ότι δε γνωρίζω σε τι τιμές κυμαίνονται οι εξωτερικές κάρτες Wi-Fi. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτήν.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Ωραία, ευχαριστώ πολύ. 

Όσον αφορά το hardware, τι διαφορές έχουν:  α) Οι Ryzen 3 2200G και 3 3200G, και β) οι ψύκτρες Be Quiet! Pure Rock Slim και Be Quiet! Pure Rock Slim 2;

Εάν η Slim 2 ψύκτρα είναι σημαντικά καλύτερη/βελτιωμένη, θα ήθελα να το ξέρω για να ακυρώσω την παραγγελία της πρώτης και να ψάξω το δεύτερο μοντέλο της. 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Ο 3200G είνα νεότερη γενιά και είναι ισχυρότερος σαν επεξεργαστής. Τα ενσωματωμένα γραφικά τους είναι τα ίδια.

Οι δύο ψύκτρες δεν έχουν κάποια μεγάλη διαφορά μεταξύ του. Η Slim 2 είναι λίγο μεγαλύτερη και λογικά έχει λίγο καλύτερο airl flow. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος, καθώς ο κατασκεαστής δεν δίνει συγκεκριμένη τιμή.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστώ, οπότε για μια ανακεφαλαίωση:

Από hardware, με το καλό θα έχω συγκεντρώσει τα εξής:

- Κουτί: Fazn Enigma
- Ανεμιστυράκι Κουτιού Για Πίσω: Noctua NF-P12 Redux - 1300RPM PWM Fan 120mm
- Τροφοδοτικό: Corsair CV550
- Επεξεργαστής: AMD Ryzen 3 3200G (Tray)
- Ψύκτρα Επεξεργαστή: Be Quiet! Pure Rock Slim
- Μητρική: MSI B450-A Pro Max
- Μνήμες Ram: Ram Team Group TTCCD416G3200HC22DC01 T-Create Classic Series 16GB (2 X 8GB) 3200 Mhz Dual Kit
- Δίσκος SSD: Western Digital Blue 3D 2.5" 250 GB SATA III (WDS250G2B0A)
- Δίσκος HDD: Seagate Barracuda HDD 2TB 3.5″ 256 MB Cache 7200 rpm SATA III (ST2000DM008)
- Καλώδια Data SATA III x4

Θα χρειαστεί να αγοράσω εγώ κάτι άλλο προκειμένου να συναρμολογηθεί η σύνθεση; Όταν καλείς έναν τεχνικό να συναρμολογήσει τον υπολογιστή, μέσα στην τιμή συναρμολόγησης συνήθως περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση λειτουργικού, αναβάθμιση BIOS και Drivers, ή μόνο η τοποθέτηση των Hardware; Ρωτάω για να ξέρω πως θα κινηθώ και τι θα ζητήσω. Επίσης, όσον αφορά Cable Management, επειδή δεν θέλω να κρέμονται καλώδια από εδώ κι από εκεί μέσα στον υπολογιστή, πρέπει εγώ να προμηθευτώ κάτι γι' αυτό, ή είναι δουλειά του τεχνικού;

Όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα, θα αγοράσω ένα καινούργιο flashάκι για να βάλω το λογισμικό των Windows 10 Pro, σύμφωνα με τα αντίστοιχα άρθρα σας. Μετά την εγκατάσταση, κι εφόσον όλα καλά, το flashάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σαν αποθηκευτικό μέσο ή όχι;

Όσον αφορά τους σκληρούς δίσκους, τι είναι οι μορφές FAT, κάτι NTFS ή δε θυμάμαι τι άλλο, σχετικά με την λειτουργία τους; Πρέπει εγώ να τους αλλάξω κάτι; Επίσης, ένας φίλος πρότεινε, δίχως να μου εξηγήσει λεπτομέρειες, ότι καλώ θα ήταν να "χωρίσω" τον HDD σε 2 ισομερή τμήματα. Τι σημαίνει αυτό και σε τι θα χρησίμευε; 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Η σύνθεση σου είναι πλήρης. Βεβαιώσου απλά ότι η ψύκτρα χωράει στο κουτί. Δυστυχώς, το Πλαίσιο δεν δίνει τη σχετική πληροφορία στη σελίδα του.

Όσο αφορά τον τεχνικό, συνήθως η εγκατάσταση των Windows χρεώνεται επιπλέον, αλλα δεν υπάρχει κάποιο standard. Αν δεν έχεις άδεια, μπορείς να βρεις οικονομική άδεια εδώ.

Το BIOS update θα το κάνει αν το απαιτεί το σύστημα. Στη δική σου περίπτωση δεν απαιτείται. Οι drivers πλέον έτσι κι αλλιώς κατεβαίνουν αυτόαματα από τα Windows.

To φλασάκι μπορεί να χρησιμοποιεί κανονικά, απλά θα χρειαστεί να το κάνεις μια διαμόρφωση για να διαγραφούν τα περιεχόμενα.

Ο δίσκος που θα έχεις τα Windows θα είναι NTFS έτσι κι αλλιώς. Στον δεύτερο δίσκο μπορείς να επιλέξεις. Άσε το NTFS, εκτός αν σε εμποδίζει κάπου συγκεκριμένα. Πληροφορίες για τα συστήματα αρχείων θα βρεις εδώ.

Όσο αφορά τα partition, δεν είναι απαραίτητα από τη στιγμή που έχεις δύο δίσκους και μπορείς να αποθηκεύεις τα δεδομένα χωριστά από το λειτουργικό. Πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Καταλαβαίνω. Σε περίπτωση που η ψύκτρα δε χωράει μέσα στο κουτί, πως θα είμαι βέβαιος τι είδους / ποια ψύκτρα θα χωρούσε, που να είναι και αξιόπιστη; Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές, εάν πια το θέμα είναι ο χώρος;

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Επίσης μόλις ανακάλυψα ένα mounting kit για την σχετική ψύκτρα επεξεργαστή, η οποία αναφέρεται πως ενδείκνυται για την "νέα" socket AM4 της AMD. (https://www.e-shop.gr/be-quiet-amd-am4-mounting-kit-p-PER.643686). Εφόσον ο επεξεργαστής μου μπαίνει σε socket AM4 αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το προμηθευτώ το εν λόγω kit?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Οι ψύκτρες και οι κατασκευαστές των κουτιών δίνουν τις σχετικές διαστάσεις, οπότε μπορείς εύκολα να δεις αν η ψύκτρα χωράει. Το συγκεκριμένο κουτί είναι εξαίρεση γιατί είναι μάρκα του Πλαισίου και δεν υπάρχει κάποιο site με τα specs.

Στη σελίδα του κατασκευαστή δεν αναφέρεται αν χρειάζεται να αγοράσεις χωριστά κάποιο mounting kit, οπότε καλό είναι να ρωτήσεις στο κατάστημα αγοράς.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα και πάλι. Οι μνήμες RAM που μου είχατε προτείνει εξαντλήθηκαν δυστυχώς, και έβαλα να τις αλλάξω με αυτές εδώ: https://www.e-shop.gr/ram-team-group-tprd416g3200hc22dc01-team-elite-16gb-2x8gb-ddr4-3200mhz-dual-channel-red-p-PER.323270 . Θα μπορούσατε να μου πείτε εάν θα υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας με αυτές; Τι διαφορές έχουν στα χαρακτηριστικά με αυτές που μου είχατε προτείνει εσείς (https://www.e-shop.gr/ram-team-group-ttccd416g3200hc22dc01-t-create-classic-series-16gb-2x8gb-ddr4-3200mhz-dual-kit-p-PER.); Ευχαριστώ!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Ο δεύτερος σύνδεσμος δεν λειτουργεί για να δω τι χαρακτηριστικά είχαν οι μνήμες που σου είχα στείλει. Οι TEAM GROUP που έστειλες είναι συμβατές με το σύστημα σου.

Μάριος Κουκλοτίδης απάντησε πριν 3 έτη

Ορίστε ο σύνδεσμος για τις πρώτες RAM που μου είχατε προτείνει: (https://www.e-shop.gr/ram-team-group-ttccd416g3200hc22dc01-t-create-classic-series-16gb-2x8gb-ddr4-3200mhz-dual-kit-p-PER.323378), και σε περίπτωση που δεν δουλεύει ξανά, παραθέτω το πλήρες όνομά τους: RAM TEAM GROUP TTCCD416G3200HC22DC01 T-CREATE CLASSIC SERIES 16GB (2X8GB) DDR4 3200MHZ DUAL KIT.

Εξαντλήθηκαν, και συνεπώς τις αντικαθιστώ με τις RAM TEAM GROUP TPRD416G3200HC22DC01 TEAM ELITE+ 16GB (2X8GB) DDR4 3200MHZ DUAL CHANNEL RED (https://www.e-shop.gr/ram-team-group-tprd416g3200hc22dc01-team-elite-16gb-2x8gb-ddr4-3200mhz-dual-channel-red-p-PER.323270)

Θεωρώ πως δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές τα δυο ζευγάρια μνημών, ίσως πέρα από την αναγραφόμενη "ψύκτρα" που αναφέρουν αυτές που θα πάρω πως έχουν;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στα χαρακτηριστικά. Πιθανότατα διαφορά υπάρχει μόνο στο αισθητικό κομμάτι.