Χρήστος Δρακάκης ρώτησε πριν 5 έτη

Τα μηχανικά πληκτρολόγια δεν είναι μόνο για gaming, υπάρχουν και υλοποιήσεις για typing.
Το ιδανικό πληκτρολόγιο θα μένα θα ήταν το MK Night Typist: MX Blue διακόπτες (υπάρχουν κ σε Brown), keycaps που το κάτω μέρος τους δεν εξέχει πάνω από την επιφάνεια του πληκτρολογίου, απαλός φωτισμός (no effects), κομψή/διακριτική εμφάνιση.

Το πρόβλημά μου είναι ότι δε μπορώ να το βρώ στην ελληνική αγορά, αλλά ούτε και κάτι ανάλογο. Για σχεδόν όλους τους προμηθευτές, μηχανικό πληκτρολόγιο = gaming πληκτρολόγιο! Υπάρχουν μόνο μερικές υλοποιήσεις από την daskeyboard στο e-shop.gr, αλλά δεν έχουν φωτισμό και κοστίζουν περί τα 200€. Αν παραγγείλω το παραπάνω πληκτρολόγιο από το site της ΜΚ κοστίζει 109$, αλλά χρεώνουν και "περίπου" 40$ για αποστολή, και δεν ξέρω αν υπολογίζουν καν ΦΠΑ ή/και φόρους εισαγωγής.
Το βρήκα και στο Amazon, αλλά κι εκεί κάνουν λόγο για "Estimated Import Fees":
Shipping & Fee Details
Price $112.00
AmazonGlobal Shipping +$16.86
Estimated Import Fees Deposit +$16.75
Total $145.61
Δεν ξέρω τί είναι ακριβώς τα παραπάνω νούμερα και πως υπολογίζουν τα "Import Fees", ούτε αν περιλαμβάνεται ΦΠΑ (είναι εισαγόμενο προϊόν που πωλείται στην ελληνική αγορά και λογικά θα πρέπει να επιβάλλεται ΦΠΑ). Έχω μόνο να παρατηρήσω ότι το ποσό των $16.75 είναι ακριβώς 13% επί του συνόλου των $112.00+$16.86=$128.86. Αλλά... ο ΦΠΑ στα παραπάνω είναι 13%? Μπορεί κάποιος με γνώση η εμπειρία σε παραγγελίες από εξωτερικό να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει εδώ?
Κι εννοείται, αν κανείς έχει υπόψη του κάποιο πληκτρολόγιο ανάλογο με αυτό που ανέφερα παραπάνω, ή εναλλακτικό προμηθευτή, ας στείλει κάποιο link.
Ευχαριστώ

3 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Από τη δική μας εμπειρία σε αγορά από Amazon αμερικής, η τιμή που πληρώνεις είναι η τελική, δεν έχει έξτρα ΦΠΑ ή δασμούς. Αυτό όμως όχι στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία, που άλλες αγορές από Αμερική έχουν επιβαρυνθεί έως και 90 ευρώ από το αντίστοιχο τελωνείο.
Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς αν στην Ελλάδα υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση από αυτές του Amazon στο τελωνείο. Υποθέτουμε όμως πως για να αναφέρει αυτό το κόστος εισαγωγής το Amazon, μεταφέρει το προϊόν σε κάποια από τις ευρωπαϊκές του αποθήκες για αυτό το κόστος, και μετά είναι παράδοση μέσω ΕΕ που δεν έχει επιπλέον ΦΠΑ ή δασμούς.
Δεν μας είναι πάντως ξεκάθαρο με ποιο τρόπο είναι πλεονέκτημα το να μην εξέχει το κάτω μέρος των πλήκτρων από το πληκτρολόγιο, που είναι αδικαιολόγητα περιοριστικό στα μηχανικά πληκτρολόγια.
Γιατί αν βγάλεις αυτό από την εξίσωση, και τα Hyper X είναι διακριτικά με διακόπτες Blue και μπορείς να ρυθμίσεις τον φωτισμό σαν σταθερό, δεν χρειάζεται να βάλεις εφέ αν δεν τα θέλεις.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 5 έτη

Άγγελε, ευχαριστώ για την απάντησή σου. Το παράτησα για κανα μήνα, γιατί είχα δουλειές, τώρα όμως τα ξανακοιτάω.
Πριν αρχίσω να απαριθμώ τα... ευρήματά μου, θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί θεωρείς οτι το να μην εξέχει το κάτω μέρος των πλήκτρων από το πληκτρολόγιο (exposed switch bottoms) είναι "αδικαιολόγητα περιοριστικό"? Τι ακριβώς περιορίζει αυτό? Και τι πλεονέκτημα θεωρείται οτι παρέχει ακριβώς? Ίσως μόνο για FPS games. Αντίθετα, είναι μάλλον κακό για πληκτρολόγηση. Πρώτα-πρώτα κάνει το ήδη ψηλό profile των πλήκτρων ακόμα ψηλότερο, πράγμα που το κάνει κουραστικό και αντιπαραγωγικό. Ύστερα, αυξάνει την πιθανότητα να το πιέζεις δυνατά από το πλάι ή να πιάνεις την κάτω άκρη του (χρησιμοποιώ πάρα πολύ τα arrow keys και τα Del/Home/End/PgUp/PgDn). Και τέλος, αν έχεις φωτισμό το φως βγαίνει από κάτω, αποσπά την προσοχή (distracting) και κάνει τον εντοπισμό των πλήκτρων δυσκολότερο (ιδανικά, μόνο το γράμμα πάνω στο πλήκτρο θα πρέπει να φωτίζεται κατά τη γνώμη μου).
Λοιπόν, είδα κάποια πληκτρολόγια, και ορίστε μερικά που εντόπισα (τα περισσότερα από το e-shop.gr).
- Το Thor 300 της Genesis (υπάρχει σε Full και TKL). Βέβαια εχουν κι αυτά exposed bottoms, αλλά... ας το παραβλέψουμε. Δεν είναι ακριβώς καταπληκτικά αλλά η τιμή τους είναι απίστευτα χαμηλή, ιδιαίτερα το TKL που είναι και σε προσφορά. Τουλάχιστον δε θα ρισκάρεις και πολύ αν τελικά δε σου αρέσει, και δε θα στενοχωρηθείς κιόλας αν σου πέσει ή χυθεί πάνω του η φραπεδιά! Έχω διαβάσει πολύ διαφορετικές κριτικές, για κάποια προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με τους Outemu διακόπτες. Χαλάνε γρήγορα λένε, αλλά περισσότερο αφορά τα red switches και χρήση σε απαιτητικό gaming. Εμπειρία κανείς με Outemu Blue?
- Το Sharkoon PureWriter. Κι εδώ exposed bottoms, αλλά χρησιμοποιεί μια ειδική low-profile έκδοση Kailh blue διακοπτών (flat). Δεν ξέρω, πάντως έχω διαβάσει θετικές κριτικές. Οι non-standard διακόπτες και πλήκτρα πάντως ίσως είναι μειονέκτημα, ενώ η κατασκευή του είναι αρκετά ελαφριά. Πολύ παρόμοιο με τα πληκτρολόγια της Havit.
- Τα HyperX που πρότεινες βέβαια - εδώ πάμε σε Cherry.
- Το Thermaltake Meka Pro. Επίσης Cherry, φτιαγμένο σαν tank διαβάζω, και όχι exposed bottoms. Το κόκκινο χρώμα είναι μάλλον συμβιβασμός. Μόνο μειονέκτημα οτι δεν έχει doubleshot πλήκτρα.
- Τέλος, τι λέτε για το Asus Sagaris GK1100? Διαβάζω, εξαιρετική κατασκευή. Κι εδώ Cherry, κι όχι exposed bottoms, συντηρητική μάλλον παρά gaming εμφάνιση (αν εξαιρέσεις τα "νεύρα" στα πλαϊνά). Αλλά επίσης ABS πλήκτρα, όχι PBT doubleshot δυστυχώς. Το πακέτο μάλλιστα περιλαμβάνει επιπλέον A,S,D,F,Q,W,E,R,ESC,Arrow keycaps - ανταλλακτικά, κι όχι ειδικά για gaming, κόκκινα πχ, δλδ εκτιμούν ότι... θα φθαρούν μάλλον!
Δηλαδή, βλέπω ουσιαστικά 3 επιλογές, 1ον κάτι φθηνό (μέχρι 50€), 2ον κάτι σε Cherry (περίπου 100€) και 3ον την πρώτη μου επιλογή (Cherry + PBT) που βγαίνει περί τα 133€. Όσο τα... αναλύω, τόσο κολλάω!
Αν κανείς έχει εμπειρία με τα πληκτρολόγια που ανέφερα παραπάνω, παρακαλώ να γράψει κάποιο σχόλιο.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Χρήστο
Αναφέρεσαι σε 3 διαφορετικές κατηγορίες πληκτρολογίων, οπότε δεν μπορεί να γίνει κάποια αντικειμενική σύγκριση. Πρώτα πρέπει να καταλήξεις στο τι ακριβώς χρειάζεσαι.