Τσαμπίκος Σκούμβρος ρώτησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Τσαμπίκος. Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για το πολύ χρήσιμο υλικό που ανεβάζετε. Εμείς οι αρχάριοι μαθαίνουμε πολλά.
Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Έχω έναν φορητό υπολογιστή περιορισμένων δυνατοτήτων: https://www.pcsteps.gr/olgrn32
Διάβασα σε άρθρο σας ότι, αν αγοράσω κατάλληλο δίσκο και μνήμη, θα αυξηθεί η ταχύτητα. Μήπως θα μπορούσατε να μου προτείνετε σε τι ακριβώς να επενδύσω; Σας ευχαριστώ.

21 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για τα θετικά σου σχόλια.

Για να προτείνουμε συγκεκριμένα προϊόντα, πρέπει να μας πεις το budget σου. Επίσης, πρέπει να μας πεις ποια είναι η επιθυμητή χωρητικότητα του δίσκου.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Θα μπορούσα να διαθέσω έως 300 ευρώ για αναβάθμιση. Βέβαια, αν είναι απαραίτητο ένα τέτοιο ποσό, ίσως είναι καλύτερα να αγοράσω καινούργιο. Έχω ήδη 500 gigabytes περίπου, και μου είπαν ότι ο νέος δίσκος μπορεί να ενσωματωθεί στη θέση του DVD. Επομένως, δεν χρειάζομαι πολύ χώρο. Περίπου 200 gigabytes βολεύουν μια χαρά. Σας ευχαριστώ.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Η καλύτερη επιλογή για SSD από άποψη ποιότητας είναι οι Samsung. Η τιμή είναι λίγο τσιμπημένη, αλλά γενικά αξίζει η επένδυση.

Τον SSD βάλε τον στη θέση του παλιού δίσκου και μετέφερε τον παλιό στη θέση του DVD. Το λέω γιατί συχνά το DVD έχει παλιότερο πρότυπο SATA.

Όσο αφορά τις μνήμες, θέλεις να προσθέσεις επιπλέον μνήμη ή να αντικαταστήσεις και την υπάρχουσα;

Αν μπορείς, στείλε μας μια εικόνα με τα χαρακτηριστικά της υπάρχουσας μνήμης από το Speecy. Θέλουμε και το επεκτεινόμενο πεδίο που δείχνει το voltage. Ανέβασε την εικόνα στο Imgur και στείλε μας τον σύνδεσμο κοινοποίησης.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Ευχαριστώ πολύ. Έχω ήδη μνήμη με 4 gigabytes. Μου είπε κάποιος τεχνικός ότι χρειάζομαι 16 gigabytes για πολύ καλή εμπειρία πλοήγησης κ.τ.λ. Επίσης, μου είπαν ότι μπορώ να προσθέσω άλλη μια με 4 gb -αφου έχω ήδη 4- και να δουλεύουν ταυτόχρονα. Άνοιξα τον υπολογιστή και είδα ότι υπάρχει κενή θέση. Θα κάνω ό,τι προτείνατε, αλλά θα πάρει κάποιες ώρες, επειδή δεν έχω ξανακάνει τη διαδικασία αυτή. Είδα ότι ανεβάσατε και σχετικές οδηγίες σε κάποιο άρθρο της παρούσας ιστοσελίδας. Θα στείλω όσο γρηγορότερα μπορέσω. Σας ευχαριστώ πολύ.

Deleted User απάντησε πριν 4 έτη

Tσαμπίκο ,είπαμε να τρέξεις το Speccy και να ανεβάσεις φωτογραφία με τα χαρακτηριστικά που θα δεις μέσα από το πρόγραμμα. Όχι να ανοίξεις τον υπολογιστή. Δες κι εδώ στην ενότητα "Πληροφορίες ram"
(Παλιά υπήρχε το speccy και σε portable μορφή ,όχι πλέον...)
https://www.pcsteps.gr/92570-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-pc-speccy/

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Από δίσκο κάτι τέτοιο;
SAMSUNG-PM991-M-2-256-GB-PCI-EXPRESS-3-0-3D-TLC-NAND-NVME

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

https://imgur.com/a/DXQW2D4
Τα ανέβασα. Φαίνονται;

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Μάλλον ο δίσκος που έστειλα προηγουμένως δεν είναι συμβατός με τον υπολογιστή μου. Βρήκα έναν άλλον που μου φάνηκε εντάξει:

transcend-230s-msata-256-gb-serial-ata-iii-3d-nand-ts256gmsa230s

Deleted User απάντησε πριν 4 έτη

Ανέβηκε η φωτό ,όμως ζητήθηκε και το Voltage της μνήμης σου. Αν κάνεις κλικ στο "RAM" θα δείς τα χαρακτηριστικά αναλυτικά.(Βλ ενότητα αυτή ,τις εικόνες)
https://tinyurl.com/yamomoda
Άνοιξε κάποιο βελάκι από εκεί που λέει SPD Slot και θα το βρεις.
Μπορείς και με το PrtScr (=Print Screen) κουμπί να τραβήξεις στιγμιότυπο της οθόνης σου ,και πας εδώ.
https://snipboard.io/
Πατάς Ctrl και V ,κι ανεβαίνει η φωτό. Και κάνεις copy -paste το λίνκ που σχηματίζεται ,όπως έκανες πριν.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Τι να πω; Έχω εντυπωσιαστεί! Το έκανα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Οι δίσκοι που έστειλες παραπάνω είναι M.2. Έχεις ελέγξει ότι το laptop σου διαθέτει σχετική θύρα; Ρωτάω, γιατί εγώ δεν βλέπω κάτι σχετικό. Μόνο θύρα sata βλέπω.

Όσο αφορά τις μνήμες, ένας μέσος χρήστης είναι καλυμμένος με 8GB. Τα 16GB χρειάζονται κυρίως αν κάνεις απαιτητικό multitasking. Μπορείς να δεις αυτή τη μνήμη.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση.  Η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί λίγο. Λοιπόν, κατ' αρχάς για τον δίσκο. Προσπαθώ να χρησιμοποιήσω βοήθεια από τη σελίδα της Lenovo, αλλά δυσκολεύομαι. Φταίει και ο υπολογιστής που καθυστερεί. Στα Τεχνικά Χαρακτηριστικά του φυλλαδίου που πήρα όταν τον αγόρασα γράφει: "Διασύνδεση SATA II / SATA III". Αρκεί αυτό για να δείξει ότι δεν υπάρχει θύρα για M.2; Προσπαθώ να το βρω. Μάλλον όχι. Τελικά, βάσει αυτού που μου είπατε και για τη Samsung, βρήκα αυτόν: samsung-860-evo-mz-76e500b-ssd-500gb
Σκέφτομαι να αγοράσω και ένα αξεσουάρ για να προσπαθήσω να το τοποθετήσω μόνος μου: thiki-sklirou-diskou-hdd-ssd-2-5-pt-242-sata-me-upsos-12-7mm-pt-242
Επιπλέον, βάσει ενός άρθρου που διάβασα στο pcsteps για την RAM ( https://www.pcsteps.gr/569-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-ram/#__RAM__Speccy ), καλύτερα να πάρω ένα ζευγάρι καρτών παρά να αγοράσω καινούργια και να την τοποθετήσω δίπλα στην ήδη υπάρχουσα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για "overclock" της μνήμης RAM, όπως έγραφε. Επομένως, σκέφτηκα να πάρω 2 καλές των 8 GB. Αν δεν καταφέρω να κάνω overclock, θα το πάω αναγκαστικά σε τεχνικό. Επίσης, αν κατάλαβα καλά, υπάρχουν κάποιες μνήμες για φορητό και κάποιες για σταθερό υπολογιστή. Βρήκα τις ακόλουθες, αλλά για τις πρώτες δεν έλεγε ότι κάνουν και για φορητό:

HyperX-Impact-8GB-DDR3-2133MHz-HX321LS11IB2K2-8

Παράλληλα, πρέπει να αλλάξω και τη μπαταρία. Δεν διαρκεί πλέον ούτε μισή ώρα χωρίς ρεύμα. Θέλει και αυτό το ψάξιμό του.

Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη! Σας ευχαριστώ.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Κάποιος είπε ότι αυτός ο δίσκος είναι εξαιρετικός για τον υολογιστή: https://www.e-shop.gr/ssd-samsung-mz-76q1t0bw-860-qvo-1tb-25-sata-3-p-PER.306236
Με βάση όσα είπαμε, μου φαίνεται η καλύτερη επιλογή. Μπορώ να είμαι βέβαιος ότι θα κουμπώνει στο λάπτοπ μου; Επίσης, να βάλω τον καινούργιο στη θέση του DVD ή τον παλιό; Σας ευχαριστώ.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό το ζευγάρι μνημών είναι κατάλληλο για τον υπολογιστή μου. Με βάση αυτά που διάβασα μέχρι στιγμής στον οδηγό της παρούσας ιστοσελίδας για την μνήμης RAM, δεν βλέπω γιατί όχι. Σας ευχαριστώ.

Patriot Memory 16GB (2 x 8GB) PC3-12800 (1600MHz) Kit memory module DDR3

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Όλοι οι SSD είναι της Samsung είναι πολύ ποιοτικοί. Το ακριβές μοντέλο εξαρτάται από το budget σου. Γενικά, σε αδύναμο μηχάνημα δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνεις σε ακριβές εκδόσεις.

Δεν νομίζω πως η μητρική του laptop υποστηρίζει συχνότητες μνημών που απαιτούν overclock. Λογικά δεν θα σου δίνεται καν τέτοια δυνατότητα.

Γενικά, είναι καλό να έχεις kit μνημών για να έχεις εγγυημένη λειτουργία του dual channel.

Οι μνήμες που αναφέρεις δεν προορίζονται για laptop. Χρειάζεσαι SO DIMM DDR3 μνήμες. Δες αυτές.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Βρήκα και αυτές από το e-shop https://www.e-shop.gr/ram-hyperx-hx316ls9ibk2-16-16gb-2x8gb-so-dimm-ddr3l-cl9-hyperx-impact-black-dual-kit-p-PER.550931

Δεν με συμφέρει οικονομικά, αλλά αυτές που στείλατε είναι 1,5 V. Αν μείνω στα 1,35, θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο; Σκέφτομαι να κάνω σήμερα την παραγγελία.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Ο SSD είναι καλύτερα να μπει στη θέση του DVD ή στη θέση του παλιού δίσκου, ο οποίος θα μπει, τότε, στη θέση του DVD; Το δεύτερο είναι δύσκολη διαδικασία; Σας ευχαριστώ.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 4 έτη

Το voltage δεν παίζει ρόλο, αρκεί όλες οι μνήμες να έχουν το ίδιο. Δηλαδή, πρέπει όλες να είναι 1,5V ή 1,35V. Οι μητρικές υποστηρίζουν και τα δύο.

O SSD είναι καλό να μπει στη θέση του τωρινού δίσκου, καθώς πιθανότατα εκεί υπάρχει νεότερη έκδοση SATA.

Η τοποθέτηση του δίσκου στη θέση του DVD δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Απλά θα χρειαστείς κάποια σχετική θήκη.

Τσαμπίκος Σκούμβρος απάντησε πριν 4 έτη

Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις. Να είστε καλά!