Γρηγόρης Αντωνάκος ρώτησε πριν 4 μήνες

Το CAS Latency μιας μνήμης παραμένει σταθερό άσχετα με την συχνότητα στην οποία δουλεύει; 
Η μνήμη (Α) έχει συχνότητα 4000MHz & CL16. Με τον απλοποιημένο τύπο, που έχετε δώσει σε παλιότερες απαντήσεις, έχει δείκτη απόδοσης 4000/16=250.
Για να έχω καλύτερο δείκτη απόδοσης στα 3200MHz, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον CL12, κάτι πολύ δύσκολο στην αγορά. Έτσι, μια καλή επιλογή για την μνήμη (Β) είναι 3200MHz/CL14.
Το σύστημά μου, όμως, (ΑΜ4) έχει μέγιστη βασική συχνότητα 3200MHz. Σημαίνει αυτό πως, αν δεν υπερσυγχρονίσω την μνήμη, η (Β) θα έχει καλύτερη απόδοση; Αν ναι, τι overclock θα πρέπει να κάνω, ώστε η (Α) να αποδόσει καλύτερα;

2 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 μήνες

Καλησπέρα Γρηγόρη, το CAS Latency δεν παραμένει πάντα σταθερό. Το CAS Latency υποδηλώνει τον χρόνο που απαιτείται για να εκτελεστεί μια συγκεκριμένη εντολή μνήμης. Σε γενικές γραμμές, όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός αυτός, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση της μνήμης. Καθώς αυξάνεται η συχνότητα λειτουργίας της μνήμης, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση μιας εντολής, οπότε ενδέχεται να αυξηθεί και το CAS Latency. Επιλέγοντας μνήμες χαμηλού CAS Latency μπορεί να βελτιώσουμε την απόδοση ορισμένων εφαρμογών, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψην μας και άλλους παραμέτρους, όπως τη συνολική χωρητικότητα και τη συχνότητα της μνήμης. Στη δική σου περίπτωση θα σου πρότεινα να επιλέξεις τη B' περίπτωση που αναφέρεις.

 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 4 μήνες

 Καλησπέρα, και Χρόνια Πολλά,
 
Το CAS δεν είναι σταθερό για κάποιο συγκεκριμένο set μνήμης, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τη συχνότητα - όσο ανεβάζεις τη συχνότητα ανεβαίνει και το CAS, τουλάχιστον αυτή που σου προτείνει το BIOS (ανάλογα με τη μητρική μπορεί ίσως να μπορείς να αλλάξεις και αυτό, αλλά δε θα το συνιστούσα).
 
Όσον αφορά τη μέγιστη συχνότητα που υποστηρίζει το σύστημά σου, μπορείς να δοκιμάσεις να ανεβάσεις τη συχνότητα λειτουργίας των μνημών, όχι όμως πάνω από τις μέγιστες συχνότητες της μητρικής και των μνημών. Δες και στο manual, κάποιες φορές η μέγιστη συχνότητα εξαρτάται και από τον τύπο της μνήμης (SS/DS). Δηλαδή, αυτό που μπορείς να ανεβάσεις είναι η συχνότητα λειτουργίας της μονάδας μνήμης του επεξεργαστή (ενεργοποιώντας το XMP Profile), πάνω από την οριζόμενη από τον κατασκευαστή, οπότε το πας μέχρι το σημείο όπου έχεις αξιόπιστη λειτουργία. Για ορισμένους τύπους επεξεργαστών αυτό δεν είναι καν δυνατόν, πχ ο (non-K) i5-12400 απ' όσο ξέρω δε θα σε αφήσει να ανέβεις πάνω από τα 3200MHz που ορίζουν οι προδιαγραφές, ενώ τα K μοντέλα το επιτρέπουν.
 
Η συχνότητα των μνημών θεωρείται πιο σημαντική από το CAS. Οι διαφορές πάντως είναι γενικά μικρές, και όχι αισθητές, μετρήσιμες ίσως με προγράμματα benchmarking. Η 4000/16 είναι θεωρητικά "καλύτερη" από την 3200/14, αλλά δεν είναι και βέβαιο ότι θα καταφέρεις να πιάσεις τα  4000GHz. Κι από την άλλη... αν δεν το καταφέρεις και αναγκαστείς να την κατεβάσεις στα 3200GHz, είναι πολύ πιθανό ότι θα σου κατεβάσει και το CAS.