Kyriakos Talis ρώτησε πριν 3 έτη

Γεια σας! εκανα προσφατα αναβαθμιση στον υπολογιστη : μοντελο acer του 2014..προσθεσα εναν ssd και μια ραμ 8 gb (απο 4) ειδα τεραστια διαφορα στο ανοιγμα  και το κλεισιμο του υπολογιστη οπως και στο ανοιγμα των προγραμματων και γενικα τον διατηρω καθαρο οσο γινεται.Το προβλημα ειναι με την ραμ: ο τεχνικος μου ειπε οτι διαβαζει μονο το ενα σλοτ και φυσικα δειχνει οτι εχει 4 Gb ram.Σας παραθετω πως ακριβως μου τα εμφανιζει απο το task manager : Σε χρηση: 2,9 gb Διαθεσιμη παιζει απο 970 Mb και πανω. Δεσμευμενη: 3,4/6,3 GB  αποθηκευμενη στο cache 968 Mb .Αυτο που ρωτω ειναι: Τα προγραμματα κλπ μου τα ανοιγει με 4 ραμ? πως θα αξιοποιησω και τα 8?? κανω editing  και χρησιμοποιω αρχιτεκτονικα προγραμματα ( με αυτο το ερειπιο ναι) αλλα θελω να ξερω αν αξιοποιω πληρως τη μνημη μου! αυτα τα τεχνικα κομματια δεν τα πολυγνωριζω..! σας ευχαριστω αν μου δωσετε μια απαντηση.

10 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Αν έχεις Windows 32-bit, το σύστημα δε μπορεί να δει πάνω από 4GB, λόγω περιορισμού του addressing. Και η "usable" μνήμη θα είναι κάτω από 4GB. Δες και Settings->System->About. Ακόμα δοκίμασε και κάποιο διαγνωστικό πρόγραμμα όπως το HWiNFO 32/64. Αν και ακόμα καλύτερο θα ήταν να κοιτάξεις την οθόνη κατά το boot ή να μπείς στο bios και να δεις από εκεί αν όντως βλέπει μόνο το ένα module οπότε είναι θέμα hardware, πχ χαλασμένο DIMM ή κάτι άλλο.

Kyriakos Talis απάντησε πριν 3 έτη

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου..! Οχι ειναι στα 64 Bit..το πιθανοτερο ναι να ειναι  χαλασμένο το DIMM.
Current Memory Clock: 666.7 MHz
Current Timing (tCAS-tRCD-tRP-tRAS): 9-9-9-24
Memory Channels Supported: 2
Memory Channels Active: 2

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Μα εδώ φαίνεται να βλέπει 2! Αν ανοίξεις το [+] εκεί που λέει Memory, θα σου εμφανίσει τι βλέπει. Κι αν πας εκεί δες και το Memory Speed... τα 666.7 MHz μου φαίνονται λίγα, πιθανότατα το mobo σου και οι μνήμες μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερο.

Kyriakos Talis απάντησε πριν 3 έτη

Ναι δεν ηθελα να γραψω κατεβατο! 
Η μητρικη: Motherboard Slots: 2xPCI Express x1, 1xPCI Express x2
PCI Express Version Supported: v2.0 
και στο Memory: Module Size: 4 GBytes
Memory Type: DDR3 SDRAM
Module Type: SO-DIMM
Memory Speed: 800.0 MHz (DDR3-1600 / PC3-12800)
Module characteristics:
Row Address Bits: 16

Column Address Bits: 10
Number Of Banks: 8
Module Density: 4096 Mb
Number Of Ranks: 1
Device Width: 8 bits
Bus Width: 64 bits

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα και από εμένα

Χρησιμοποίησε κάποιο τρίτο πρόγραμμα (πχ στο Speccy) και δες τι εμφανίζει κι αυτό όσο αφορά τις μνήμες.

Αν όντως το ένα slot δεν αναγνωρίζεται, πρέπει να βεβαιωθείς πως δεν έχει βλάβη. Ο καλύτερος τρόπος να το ελέγξεις είναι να τοποθετήσεις μια μνήμη μόνο σε αυτό το slot και να δεις αν ο υπολογιστης θα λειτουργήσει.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Δεν κατάλαβα, κάτω από το section "Memory" δείχνει 1 ή 2 modules? Αν είναι μόνο ένα προφανώς είναι λάθος, οπότε πρέπει να βρείς που είναι το πρόβλημα. Θα μπορούσε να μην έχει κουμπώσει καλά το dimm. Πρέπει τα κλιπάκια επάνω του να κλείνουν χωρίς πολλή βοήθεια, σχεδόν από μόνα τους. Αν τους αλλάξεις θέση μπορείς να συμπεράνεις αν φταίει το dimm ή το slot. Σε περίπτωση που το mobo σου έχει 4 slots ενδεχομένως να μπορείς να τα τοποθετήσεις στις 2ες θέσεις των slots - λέω ενδεχομένως γιατί σε πολλές περιπτώσεις αν έχεις 2 dimms πρέπει να τοποθετηθούν στις 1ες θέσεις (συνήθως ονομάζονται A0 και B0, ενώ A1 και B1 είναι οι 2ες θέσεις), αλλιώς το mobo δε boot-άρει καν. Να πω παρενθετικά πως τα dimms θα πρέπει να τοποθετούνται στις ίδιες θέσεις αλλά σε διαφορετικά κανάλια, προκειμένου να μπορεί να ενεργοποιηθεί το dual channel (πχ A0 κ Β0 ή A1 κ Β1 - A  κ B είναι τα κανάλια).
Ακόμα, βλέπω ότι οι μνήμες σου είναι 1600GHz. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ανεβάσεις το Memory Clock στα 800GHz (οπότε οι χρόνοι θα πάνε μάλλον 11-11-11-28). Αν τελικά το dimm είναι χαλασμένο, και εφόσον θα πρέπει να αντικατασταθεί (δλδ να επιστραφεί ούτως ή άλλως), ίσως θα σε ενδιέφερε να δεις αν αξίζει να πας σε πιο γρήγορη μνήμη (δεν πρέπει να είναι και πολύ ακριβότερη). Δες το documentation για το mobo σου, πιστεύω μπορεί να υποστηρίξει μνήμες 2400GHz, ή έστω 2133. Μπορείς έτσι να δεις μια μικρή αύξηση της ταχύτητας.

Kyriakos Talis απάντησε πριν 3 έτη

Kαλησπερα και παλι παιδια , Χρηστο και Γιωργο σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.Γιωργο συμφωνα με το speecy:
RAM
Memory slots
Total memory slots 2
Used memory slots 1
Free memory slots 1
Memory
Type DDR3
Size 4096 MBytes
Channels # Dual
CAS# Latency (CL) 9 clocks
RAS# to CAS# Delay (tRCD) 9 clocks
RAS# Precharge (tRP) 9 clocks
Cycle Time (tRAS) 24 clocks
Command Rate (CR) 1T
Physical Memory
Memory Usage 60 %
Total Physical 3.88 GB
Available Physical 1.54 GB
Total Virtual 6.26 GB
Available Virtual 3.53 GB
Oποτε συμπεραινω οτι χρησιμοποιει 1!..
Ναι Χρηστο το  Module Number: 0
και πιο κατω στο Supported Module Timing at 800.0 MHz: 11-11-11-28 
Συμφωνα με το speecy 2 φαινεται να εχω Χρηστο! 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Προφανώς βλέπει μόνο το ένα DIMM... Αν έβλεπε και τα δύο θα έπρεπε να σου εμφανίζει κάτι σαν αυτό που σου δείχνω στην παρακάτω εικόνα:
https://imgur.com/P2jt2gm
Οπότε πρέπει να βρεις τι φταίει.
Όσον αφορά τον χρονισμό, όντως έχεις 9-9-9-24, όπως λέει και το Speccy. Το "Supported Module Timing at 800.0 MHz" εμφανίζεται πληροφοριακά, και σου λέει ποιός θα ήταν ο χρονισμός στα 800.0 MHz (εσύ όμως έχεις το Memory Clock στα 666.7 MHz).
Αυτά που σου έγραψα παραπάνω για τις μνήμες ισχύουν. Το mobo σου βέβαια έχει μόνο δύο slots. Όσον αφορά τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να υποστηρίξει, θα πρέπει να δεις το manual.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Όπως είπε και ο Χρήστος, το Speccy δείχνει ότι το laptop διαθέτει 2 slots, αλλά έχεις μόνο μια μνήμη τοποθετημένη. Οπότε, κάνε δοκιμή βάζοντας μνήμη μόνο στο δεύτερο slot.

Kyriakos Talis απάντησε πριν 3 έτη

Nαι παιδια.Αυτο ακριβως που μου ειπε και ο τεχνικος.Ειναι  φιλος μου..Απλα η ερωτηση μου ειναι αν τελικα κανοντας  αναβαθμιση στα 8 ram , ο  υπολογιστης μου τρεχει με 8 ραμ! αλλιως δεν εχει νοημα.Δεν ξερω κατα ποσο θα εχει μεγαλη διαφορα αξιοποιωντας την ολη αλλα ειναι κριμα να εχω κανει αναβαθμιση στα 8 και να τρεχει με 4.Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας..