Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: LinuxΜολυσμένα αρχεία των windows – μεταφορά σε Linux και απαλλαγή από ιούς
Magy ρώτησε πριν 9 έτη

Γεια σας Άγγελε! Πρόσφατα εγκατέστησα στον υπολογιστή μου το UBUNTU. Όμως τα αρχεία μου που είχα δημιουργήσει στα WINDOWS είναι μολυσμένα. Τα είχα μεταφέρει σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο πριν γίνει το φορμάτ και η εγκατάσταση των linux. Όταν θέλησα να τα εγκαταστήσω ξανά στον υπολογιστή μου έκανα μία σάρωση με το antivirus Clam win TK και μου βρήκε 128 αρχεία μολυσμένα τα οποία μου είναι απολύτως χρήσιμα και δεν θέλω με κανένα τρόπο να τα διαγράψω. Τι πρέπει να κάνω για να τα σώσω και να απαλλαγώ παράλληλα από τους ιούς που μου απέμειναν από τα WINDOWS; Σημειωτέον ότι δεν τόλμησα να τα μεταφέρω ακόμη στον υπολογιστή μου και να μπορέσω να δουλέψω. Πάει πίσω η δουλειά μου δηλαδή εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Αν τα χρησιμοποιήσω όπως έχουν θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα αρχεία μου η και το σύστημα του υπολογιστή μου; To UBUNTU αναλαμβάνει να  καθαρίσει μόνο του τους ιούς διαγράφοντας ολόκληρο το αρχείο ή αφαιρεί μόνο το κακόβουλο λογισμικό;
Αν δεν ισχύει αυτό και έχω λανθασμένη πληροφόρηση, τότε υπάρχει antivirus για τo Linux Ubuntu που να καθαρίζει ιούς (σε εξωτερικό σκληρό δίσκο) σε αρχεία που δημιουργήθηκαν στα windows χωρίς ωστόσο να διαγράφει ολόκληρο το αρχείο που εγώ έχω δημιουργήσει;
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια εκ των προτέρων.

7 Απαντήσεις

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 9 έτη

Μπορείς ενδεικτικά να αναφέρεις τι τύπους αρχείων σου βρίσκει μολυσμένους; Και τι έχεις περάσει από τα windows στον εξωτερικό σκληρό σου;

Magy απάντησε πριν 9 έτη

 
Γειά σου Άγγελε!
Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σου. Εγώ καθυστέρησα αρκετά για λόγους που δεν μπορώ να αναφέρω εδώ.
Επανέρχομαι όμως γιατί τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.
Από τα Windows λοιπόν έχω περάσει στον εξωτερικό σκληρό δίσκο όλα τα αρχεία μου όπως εικόνες, κείμενα, κάθε είδους και ιστοσελίδες ολόκληρες και κείμενα που είχα αποσπάσει από διάφορες ιστοσελίδες.
Πολλά από αυτά τα έχω ήδη ξεκαθαρίσει και τα έσβησα. Όμως έχουν απομείνει πολλά άλλα, τα οποία είτε έχω δημιουργήσει εγώ και τα χρειάζομαι είτε τα απέσπασα από ιστοσελίδες άλλων, αλλά δεν διαβάζονται πλέον και δεν ξέρω τι ακριβώς είναι. Ανοίγουν ως αρχεία αλλά με γλώσσα κωδικοποιημένη και με γραμμές σαν διαγραφή πάνω στα κείμενα.
Ορισμένους  από τους ιούς που ανιχνεύει πλέον τον clam Win TK που χρησιμοποιώ, τους  παραθέτω παρακάτω:
_&_()_~1.MHT
2-&~1.MHT
A0020050.exe
A0020092.exe
A0020188.exe
EF22786F048Aa6740E5EB9C77929D751B19384C   (και πολλούς άλλους παρόμοιους με αυτόν εδώ )
dxmrtp.dll
GdiPlus.dll
msftedit.dll
rtcdll.dll
twain_32.dll
PUA.Script.Packed-1 και 2   (πολύ συχνά χωρίς να έχω συνδέσει τον εξωτερικό σκληρό δίσκο - μόνο με την περιήγησή στο διαδίκτυο)  και
μόνιμα ανιχνεύει  επίσης τον παρακάτω ιό,  ο οποίος ούτε μπαίνει σε καραντίνα ούτε διαγράφεται:
PUA.Win.Exploit.CVE_2012_0110.
Όλους τους υπόλοιπους ιούς τους έχω θέσει σε καραντίνα. Αν τους διαγράψω  θα χάσω συγχρόνως και τα αρχεία μου; Ενδεχομένως να είναι κείμενα που τα είχα  δημιουργήσει εγώ και θα μου είναι σίγουρα πολύ χρήσιμα. Ανησυχώ γι αυτό. Μπορείς σε παρακαλώ να μου το διευκρινίσεις;
Ορισμένα αρχεία επίσης, δεν ανοίγουν καν και μου ζητάει να εγκρίνω την εύρεση λογισμικού κατάλληλλου για να ανοίξουν τα συγκεκριμένα αρχεία.
Ορισμένα αρχεία που επίσης είχα αποθηκεύσει στον εξωτερικό σκληρό δίσκο και είναι Αντίγραφα Ασφαλείας όταν επιχειρώ να τα ανοίξω με ρωτάει: Τι θέλετε να κάνει ο Firefox με αυτό το αρχείο και επιλέγω "Άνοιγμα". Τότε το μόνο που συμβαίνει είναι να ανοίγουν διαρκώς καινούργιες καρτέλες και η οθόνη είναι άσπρη.
Επίσης ορισμένες φορές όταν ανοίγω τον υπολογιστή μου χωρίς να έχω συνδέσει ακόμη τον εξωτερικό σκληρό δίσκο εμφανίζεται ένα παραθυράκι το οποίο λέει : " System program problem detected. Do you want to report the problem now? "  και όταν κάνω κλικ στο Report problem μου ζητάει να πληκτρολογήσω τον κωδικό μου. Εκεί διστάζω γιατί δεν είμαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται για  παγίδα.
Ορισμένες άλλες φορές η εικόνα παγώνει και το ποντίκι δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Άλλες φορές επίσης παγώνει το βίντεο και πρέπει ή να περιμένω λίγη ώρα για να επανέλθει ή να το κλείσω και να το πληκτρολογήσω από την αρχή.
Άσχετα πάντως με την σύνδεση ή όχι του εξωτερικού σκληρού δίσκου που περιέχει αρχεία προερχόμενα από τα windows, κάθε φορά που πλοηγούμε στο διαδίκτυο, επειδή κάνω αμέσως μετά σάρωση με το clam Win TK ή και συγχρόνως καμμιά φορά, αυτό  πάντα ανιχνεύει PUA Script  και  άλλους επίσης  ιούς τους οποίους βέβαια διαγράφω αμέσως. 
Εάν δεν κάνω σάρωση ή δεν τους διαγράψω αμέσως, αυτοί οι ιοί θα βλάψουν το σύστημα ή τους αποτρέπει το ubuntu;
Θα ήθελα σε παρακαλώ πολύ τις συμβουλές σου πάνω σε όλα αυτά τα προβλήματα και
σε ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων.
 

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 9 έτη

Καταρχάς, ξεχώρισε όλα τα αρχεία που σε ενδιαφέρουν σε έναν φάκελο, αρχεία δηλαδή .txt, .doc, .docx, .jpg.
Αρχεία .png, .pdf και .htm μην τα βάλεις στον φάκελο, και υπάρχει μια περίπτωση να τα χάσεις.
Αν έχεις αρχεία με άλλη επέκταση που θέλεις να σώσεις πες την εδώ.

Magy απάντησε πριν 9 έτη

Εντάξει θα το κάνω.
Τον φάκελο αυτό στον οποίο θα συμπεριλάβω όλα τα αρχεία που μου λες θα τον διατηρήσω στον εξωτερικό σκληρό δίσκο ή στην επιφάνεια εργασίας;
Τι θα κάνω με αυτά τα κείμενα που έχουν μετατραπεί σε κωδικοπιημένη γλώσσα; Είναι πάρα πολλά.
Προηγουμένως πάλι  θα ήθελες να μου διευκρινίσεις εάν διατρέχω κάποιο κίνδυνο για όσο διάστημα κρατώ τους ιούς στην καραντίνα; Επίσης θα ήθελα να μάθω: Εάν τους διαγράψω θα διαγραφούν συγχρόνως  και τα αντίστοιχα αρχεία που είναι μολυσμένα  ή εξαλείφεται μόνο ο ιός; Το ρωτώ αυτό γιατί παλαιότερα με τα windows είχα το AVAST και εξάλειφε αυτόματα τους ιούς χωρίς να έχω φόβο ότι θα χαθεί και το αντίστοιχο αρχείο που μολύνθηκε.
Όσον αφορά αρχεία με άλλη επέκταση που θα ήθελα να σώσω,  αυτά θα τα δω στην πορεία διότι είναι πάρα πολλοί οι φάκελλοι που έχω και περιέχουν πολλούς υπό φακέλλους και αρχεία πολλά και  διάφορα. Θα τα συναντώ μπροστά μου στο ξεκαθάρισμα.
Αρχεία pdf  έχω πάρα πολλά και τα δημιούργησα εγώ μετά από πολλή μελέτη. Δεν θα  'θελλα σε καμμιά περίπτωση να τα χάσω. Δεν υπάρχει τρόπος να τα σώσουμε;
Σε ευχαριστώ πολύ Άγγελε!
 

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 9 έτη

Ο λόγος που σου ζητάω να κάνεις το ξεκαθάρισμα, είναι για να καταλάβω τι έχεις αντιγράψει στον σκληρό σου. Αν εκτός από αρχεία προσωπικά έχεις αντιγράψει και τίποτα προγράμματα όπως .exe αρχεία πχ, εκεί χτυπάνε οι ιοί.
Αν τα αρχεία που έχουν λάθος κωδικοποίηση είναι αρχεία word, θα τα κοιτάξουμε μετά.
Όχι, δεν διατρέχεις κάποιο κίνδυνο με τους ιούς σε καραντίνα, επίσης οι ιοί των Windows δεν μπορούν να χτυπήσουν το linux.

Magy απάντησε πριν 9 έτη

Ναι πράγματι έχω αντιγράψει και αρχεία   exe τα οποία είνα βασικά τα antivirus που χρησιμοποιούσα ή και προγράμματα πχ Nero κτλ. Έχω μάλιστα και μια φωτογραφία  αποθηκευμένη από όλα τα προγράμματα που είχα στα windows όπως και αντίγραφα ασφαλεία τα οποία δεν ανοίγουν πια όπως είπα και σε προηγούμεν επιστολή μου.

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 9 έτη

Ξεχώρισε τα προσωπικά σου αρχεία με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ή εφαρμογή έχεις, που το πιο πιθανό είναι να μην σου χρειάζονται καν.