Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsΝέα εγκατάσταση windows 11 σε άλλο δίσκο και διατήρηση της παλιάς.
Αριστείδης Σγατζός ρώτησε πριν 9 μήνες

Πρόσφατα αγόρασα έναν ssd και θέλω να εγκαταστήσω τα windows 11 καθαρά αλλά επειδή στην ήδη υπάρχουσα έχω πολλά αρχεία και προγράμματα, θέλω να κρατήσω καί την παλιά και να έχω multiboot στο pc μου. Γίνεται;

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 9 μήνες

Καλησπέρα Αριστείδη! Μπορείς κανονικά, κάνωντας εγκατάσταση στον άλλον δίσκο ενώ και οι δύο είναι συνδεδεμένοι. Αλλά αν αφαιρέσεις κάποιον από τους δύο, δεν θα μπορεί να γίνει boot και θα χρειαστεί επιδιόρθωση. 

Αριστείδης Σγατζός απάντησε πριν 9 μήνες

Ευχαριστώ. Λειτούργησε. Να χρησιμοποιήσω το Easy BCD, για πιο εξελιγμένο μενού εκκίνησης; Το πρόγραμμα επιτρέπει την μετακίνηση των αρχείων εκκίνησης στον δίσκο που θές να κρατήσεις για να αποφευχθεί η επιδιόρθωση που αναφέρετε.
Ίσως χρειάζεται να κάνετε μια αναλυτική παρουσίαση προγραμμάτων και βημάτων για μια απρόσκοπτη εγκατάσταση δεύτερου λειτουργικού.
Ποιά είναι η εν λόγω επιδιόρθωση; Ποιό πρόγραμμα την τρέχει και από πού;
Δεν κατάλαβα γιατί τα windows έκοψαν το Μ.2 σε δυό δίσκους, έναν 13Gb και έναν 3,7Tb. Ως συνήθως κρατούν κάποια Mb για τα αρχεία εγκατάστασης.
Τέλος έχω και κάποια ζητήματα με το BIOS, της μητρικής. Επιλογή AHCI ή RAID, για δίσκο; Ο HDD ήταν σε raid mode με μια μνήμη Intel optane, και αρνιόταν να ξεκινήσει με τον δεύτερο Μ.2 δίσκο εγκατεστημένο. Έπρεπε να σπάσω το σύνδεσμο, να ακυρώσω το Μ.2 Optane Genie (μητρική MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON) για να δουλέψει. Μετά δεν δεχόταν την επανεκκίνηση του Genie με τίποτα. Έχανε το δίσκο εκκίνησης και μού'βγαζε BSOD. Ο εν λόγω HDD μπορεί να επιστρέψει σε AHCI ή θα χάσω τα δεδομένα του (παραμένει δηλωμένος στο BIOS ως raid παρότι μόνος του); Μπερδεμένα πράγματα και λεπτομέρειες για τις οποίες δεν υπάρχει εύκολη απάντηση.
Ελπίζω να μη σας ζάλισα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 9 μήνες

Δεν χρειάζεσαι κάποιο τρίτο λογισμικό, η επιδόρθωση γίνεται μέσω του installer των Windows. Σου δίνεται σχετική επιλογή όταν κάνεις boot από στικάκι με Windows. Όσο αφορά τα partition, είσαι σίγουρος ότι δεν τα χώρισες εσύ κατά λάθος; Δεν έχω ακούσει ποτέ να χωρίζουν έτσι τον δίσκο. Στη διαχείριση δίσκων τι γράφει πως είναι κάθε partition; Όσο αφορά την τελευταία ερώτηση σου, ούτε εγώ καταλαβαίνω τι πάει λάθος. Πάντως από αλλαγή στο BIOS δεν γίνεται να διαγραφεί κάτι από τον δίσκο.