Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΝέα καλωδίωση δικτύου. Να βάλω cat5e ή cat6a ?
dimisakis ρώτησε πριν 7 έτη

Σε Σχολείο με 12 αίθουσες, θα κάνουμε νέα καλωδίωση δικτύου με vdsl σύνδεση. Ο ηλεκτρολόγος λέει πως στην εγκατάσταση, το καλώδιο cat5e , καλύπτει τις ανάγκες μας. Εάν βάλουμε cat6a καλώδια θα δούμε διαφορά στην πράξη εάν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό? (ταχύτητες, παρεμβολές, μελλοντικές αναβαθμίσεις κλπ?). Αξίζει να δώσουμε τη διαφορά τιμής? Παρακαλώ θα ήθελα μια απάντηση όσο  γίνεται απλουστευμένη, χωρίς τεχνικές ορολογίες πού ίσως δεν κατανοήσω.
Σας ευχαριστώ.

1 Απαντήσεις

Dimitris απάντησε πριν 7 έτη

Καλησπέρα. Κατ αρχήν όποιο βάλεις απ τα 2 δεν θα δεις διάφορα σε οτι εχει να κάνει με την ταχύτητα του internet. Αυτό ειναι κάτι άσχετο με τον τύπο καλωδίου. Οι διαφορες υπαρχουν μόνο στο εσωτερικό δίκτυο δηλ από pc σε pc.
Το cat5e υποστηρίζει μέχρι και 1000Mbps στα 100 mhz. To καλώδιο ftp ειναι κάπως καλύτερο και λίγο ποιο ακριβό από το κλασικό που γνωρίζουμε utp λόγο που ειναι θωρακισμένο και τα ζεύγη του ειναι πολυ ποιο καλύτερα στριμμένα σε σχέση με utp.
Το cat6 υποστήριζε μέχρι και 10Gbit στα 250mhz.Eχει πολύ καλύτερο  crosstalking προστασία από (παρεμβολές) καθώς εσωτερικά υπαρχει ένα πλαστικό που γύρο από αυτό τοποθετουνται τα ζεύγη. Χρησιμοποιείτε σε εταιρίες και σε δίκτυα που έχουν να μεταφέρουν πολυ μεγάλο όγκο δεδομένων ταυτόχρονα. 
Tώρα σχετικά με το τι να βάλετε.
Κατ αρχήν υπάρχει κεντρικός server που διαχειρίζεται το δίκτυο?? η όλα τα pc άπλα συνδέονται πάνω σε ένα switch??
Τα pc έχουν παλιές κάρτες 10/100 Mbps η ειναι ποιο σύγχρονα με 1Gbit κάρτα?
Θέλω να σε πληροφορήσω τέλος ότι υπάρχει και το θέμα του κόστους που ειναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με την cat5e καθώς ειναι περίπου 30-35% παραπάνω. Επίσης χρειάζεται ειδικές πρίζες - φις που ειναι και αυτά ακριβότερα. Τέλος από θέμα διατομής ειναι αρκετά ποιό χονδρό και δεν λυγίζει εύκολα..
Η γνώμη μου ειναι για την δουλειά που το θελετε  cat5e οπως λέει και ο ηλεκτρολόγος και είσαι μια χαρά. (Αν οι γραμμες περνούν κοντά από καλώδια με τάση πχ 220v, καλό ε;iναι να μπει οπως ανάφερα στην αρχή FTP και οπωσδήποτε να γειωθεί και από της 2 άκρες του.