Stelios Petkidis ρώτησε πριν 3 έτη

Καλημέρα θα ήθελα την βοήθεια σας για στήσιμο νέου Η/Υ με βάση τον AMD Ryzen 9 5900X.
Βασικό πρόγραμμα που θα τρέχει είναι το 3dsMax (Corona render = CPU engine), επιπλέον τα Archicad, Lumion, Autocad, Photoshop.
Θα ήθελα την πρόταση σας σχετικά με τα κομμάτια πάνω στα οποία να τον στήσω: 1. Μητρική: σκέφτομαι την GIGABYTE X570 AORUS ULTRA (με ενδιαφέρει να υποστηρίζει διαμόρφωση πολλαπλών γραφικών για να τοποθετήσω την παλιά μου κάρτα μέχρι να βρω κάποια άλλη αργότερα, οι τιμές έχουν ξεφύγει τώρα). 2. μνήμες: είδα το τελευταίο σας βίντεο αλλά θα ήθελα μια επιπλέον βοήθεια για 64gb (σε 2 dimm). 3. σύστημα ψύξης του επεξεργαστή 5900X. 4. Αποθήκευση -δίσκος ssd. 5. Τροφοδοτικό θα είμαι εντάξει με κάποιο καλό 600αρι?
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας!

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Στέλιο

Η μητρική που αναφέρει θα σε καλύψει πλήρως, αλλά έχε στον νου σου ότι απαιτεί BIOS update για τον 5900Χ.

Όταν λες διαμόρφωση πολλαπλών γραφικών αναφέρεσαι στο SLI και στο CrossFire; Αν ναι, η συγκεκριμένη μητρική τα υποστηρίζει κανονικά.

Όσο αφορά τις μνήμες, που κυμαίνεται το budget σου; Ρωτάω για να δω σε τι συχνότητες σε παίρνει να πας.

Όσο αφορά τη ψύκτρα, σε ενδιαφέρει υδρόψυξη ή αερόψυξη; Εμείς προτείνουμε αερόψυξη. Για να προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, πρέπει να μας πεις το budget σου, καθώς το τι μέγεθος ψύκτρας χωράει το κουτί σου.

Για SSD γενικά προτείνουμε Samsung, καθώς είναι αρκετά αξιόπιστοι Για HDD εξαρτάται από την επιθυμητή χωρητικότητα και τη χρήση.

Τέλος, το τροφοδοτικό εξαρτάται από την κάρτα γραφικών που σκοπεύεις να τοποθετήσεις.

Stelios Petkidis απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Γιώργο,
Εάν κατάλαβα καλά είναι παλιά η μητρική, έχεις να μου προτείνεις κάποια άλλη που να μην απαιτεί BIOS update για τον 5900Χ? (με SLI και CrossFire)
Ξέχασα να γράψω ότι θα ήθελα εάν γίνεται να μην κάνει σαν τρακτέρ... ναι για αερόψυξη σκέφτομαι π.χ την BE QUIET! DARK ROCK PRO 4, Τωρινό PC έχει: case -τροφοδοτικό - ψήκτρα = Be Quiet και είμαι πολύ ευχαριστημένος!
Σχετικά με το τροφοδοτικό επειδή η κάρτα γραφικών έχει να κάνει με το Lumion μάλλον θα πάω σε κάποια με 8 GB memory και πάνω NVIDIA όταν και εάν πέσουν οι τιμές...
Το budget είναι κάπου στα 1800.
Σε ευχαριστώ!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Δύσκολα θα βρεις κάποια μητρική που να δέχεται Ryzen 5000 χωρίς BIOS update, τουλάχιστον σε λογικό κόστος.

Η συγκεκριμένη μητρική υποστηρίζει Q-Flash, οπότε μπορείς να κάνεις εύκολα το update μόνος σου χωρίς να χρειαστείς άλλον επεξεργαστή. Δεν θα σε δυσκολέψει.

Η Dark Rock Pro 4 είναι πολύ καλή επιλογή, αν χωράει στο κουτί σου. Ο κατασκευαστής δίνει ως μέγιστο θόρυβο τα 24.3dB, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο νούμερο για ψύκτρα της κατηγορίας.

Όσο αφορά το τροφοδοτικό, πρέπει να πεις συγκεκριμένη κάρτα, καθώς η VRAM δεν καθορίζει την τροφοδοσία. Δεν χρειάζεται να μας πεις ακριβώς, αλλά γενικά σε ποια κατηγορία καρτών σκέφτεσαι να πας (πχ GTX 1650 - GTX 1660).

Για μνήμες μπορείς να δεις αυτές. Θα μπορούσες να δεις και το αντίστοιχο μοντέλο στα 3600 MHz, απλά θα ανέβει το κόστος.