Thomas Mavros ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Γιώργο Τράντζα. Είχα ξαναστείλει το ίδιο μήνυμα πριν από 3 ημέρες, αλλά για κάποιο λόγο φαίνεται να διακόπηκε το νήμα (https://questions.pcsteps.gr/questions/%ce%bf%ce%b8%cf%8c%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b1-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-2/). Οπότε ανοίγω καινούργιο εδώ ελπίζοντας να μην υπάρξει πρόβλημα και να πάρω την απαραίτητη βοήθειά σου.
Θέλω να πιστεύω ότι είναι το τελευταίο ζήτημα που θα χρειαστεί να επιλύσω προτού καταλήξω στα κομμάτια που επιθυμώ για να χτίσω ένα gaming pc με δυνατότητα streaming.
Έχω κατασταλάξει στα υπόλοιπα κομμάτια.
Δεν έχω καταλήξει μόνο σε κάρτα γραφικών και σε οθόνη (άρα και τροφοδοτικό). Πέρα από το τροφοδοτικό που υπολογίζω να κοστίσει 50€, για κάρτα γραφικών και οθόνη θα διαθέσω εώς περίπου 700€.
Δεν έχω αποφασίσει αν θέλω να πάω σε 1080 ή 1440p, ούτε τι τύπο πάνελ να προτιμήσω.
Μου αρέσει περισσότερο ο συνδυασμός τιμής και επιδόσεων της RX 5700XT αλλά έχω διαβάσει πολλά παράπονα για προβληματικούς drivers και μπλε οθόνες που εμφανίζονται ανά πάσα στιγμή και οδηγούν σε επανεκκίνηση. Κατά συνέπεια θα πρέπει να πάω σε κάτι από RTX 2060 Super (για αντιστοιχία στο κόστος) εώς RTX 2070 και RTX 2070 Super (για αντιστοιχία σε επιδόσεις). Όχι τίποτα άλλο, αλλά μου φαίνεται "λογικότερο"να δώσω 100€ περισσότερα για να πάρω παρόμοιο προϊόν παρά να δώσω 400€ + και να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή μου...
Γενικά θα ήθελα να πάρω μια καλή κάρτα γραφικών που να παίζει σε υψηλά fps και να αντέξει στο χρόνο για να μη χρειαστεί να ξαναμαδηθώ σύντομα για μια κάρτα. Για αυτό και προσανατολίζομαι σε καλή κάρτα και οθόνη 24" με 1080p.
Τέλος, να πω ότι η οθόνη θέλω να είναι free-sync και G-sync compatible (https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors/specs/) προκειμένου να είναι συμβατή με μια πιθανή μελλοντική αλλαγή εταιρείας κάρτας γραφικών (αν και γενικά συγκλίνω προς N-Vidia μεριά θεωρώντας την πιο αξιόπιστη και πρωτοπόρο).
Ευχαριστώ

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Θωμά

Η AMD όντως βγάζει πολλές φορές προβληματικές εκδόσεις για τους drivers της και μπορεί να σου σπάσει τα νεύρα.

Αφού σκέφτεσαι να πας σε 1080p οθόνη, μια RTX 2060 Super είναι αρκετή. Τα
παραπάνω FPS που θα πιάσεις με την RTX 2070 ή την RTX 2070 Super δεν θα τα αξιοποιήσεις έτσι κι αλλιώς, αφού η οθόνη θα έχει σίγουρα χαμηλότερο ρυθμό ανανέσως.

Για να αξίζει να πας σε RTX 2070 ή RTX 2070 Super, πρέπει να πας σε 1440p οθόνη ή τουλάχιστον να σκέφτεσαι να πας μελλοντικά.

Thomas Mavros απάντησε πριν 3 έτη

Γιώργο, λέγοντας ότι: " Τα
παραπάνω FPS που θα πιάσεις με την RTX 2070 ή την RTX 2070 Super δεν θα τα αξιοποιήσεις έτσι κι αλλιώς, αφού η οθόνη θα έχει σίγουρα χαμηλότερο ρυθμό ανανεώσεως" αναφέρεσαι στα Hz; Τα 144 Hz δεν είναι αρκετά;
Γενικά, όσον αφορά την αναζήτησή μου στις οθόνες έχω περιοριστεί στη λίστα που έχει δημοσιεύσει η Nvidia για G-sync compatible (αφήνοντας στην άκρη ότι ξεπερνάει τα 300€). Έχω προσθέσει μόνο τις Viewsonic-Elite-XG2405-24-Gaming-Monitor και LG-24GL600F-B-23-6-Gaming-Monitor που φαίνεται ότι είναι επίσης συμβατές.
Όλες οι οθόνες είναι στα 144 Hz "υποχρεωτικά" και είμαι μεταξύ
27" στα 1440p (πχ: AOC-CQ27G2U-27-Curved-Gaming-Monitor) ή
24-25" στα 1080p (πχ: Dell-S2421HGF-23-8).
Εσύ, Γιώργο, έχεις κάτι να μου προτείνεις; Όχι υποχρεωτικά μεταξύ αυτών που ανέφερα.
Σε ευχαριστώ

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Για να μην υπάρχει το λεγόμενο tearing, πρέπει να FPS της οθόνης σου να είναι αντίστοιχα με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Γι αυτό υπάρχουν και οι τεχνολογίες Freesync και Gsync που συγχρονίζουν την οθόνη με την κάρτα γραφικών.

Αν έχεις μια οθόνη 144Hz, το να πας από 150 FPS στα 200 FPS δεν θα σου προσφέρει κάτι. Αντιθέτως, αν δεν έχεις ενεργό το Freesync για να κλειδώσουν τα FPS στα 144 μπορεί να έχεις και tearing.

Στην ουσία θα δώσεις παραπάνω χρήματα για κάτι που δεν θα αξιοποιήσεις, εκτός αν το κάνεις με τη λογική ότι τα μελλοντικά παιχνίδια θα είναι πιο απαιτητικά.

Προσωπικά, θα έδινα κάτι παραπάνω και θα πήγαινα σε 1440p. Η AOC φαίνεται αρκετά καλή επιλογή.

Thomas Mavros απάντησε πριν 3 έτη

Αυτό ακριβώς σκέφτομαι. Να μπορεί η κάρτα να σηκώνει ΑΑΑ παιχνίδια, αλλά και μελλοντικά απαιτητικότερα, χωρίς να χρειαστώ να αντικαταστήσω την κάρτα.
Οι AOC είναι δυνατές οθόνες, φθηνές, με πολλές πωλήσεις και εξαιρετικές κριτικές. ΑΛΛΑ, υπάρχουν πολλοί που όταν χρειαστήκαν την αντιπροσωπεία της (τουλάχιστον στην Ελλάδα), μόνο καλά λόγια δεν είχαν να πουν (πχ: υπάρχει ανοχή 5 καμμένων pixel). Άντε τώρα να πάρεις την καινούργια οθόνη σου και ένα κολλημένο κόκκινο pixel να σε κοιτάει στο κέντρο της οθόνης σου, χωρίς να μπορείς να την αντικαταστήσεις, που και να δεχθούν αντικατάσταση, σου δίνουν refurbished (όλα αυτά τα έχω διαβάσει σε κριτικές)...
Μήπως θα ήταν καλύτερα να βρω κάτι κατα Dell ή LG μεριά;
Τώρα τελευταία μου έχει καρφωθεί ένας συνδυασμός RTX 2070 Super (για εξαιρετική κάρτα γραφικών με αντοχή στο χρόνο) με μια οθόνη Dell με 144Hz, αλλά μόνο 1080p (λόγω καλής φήμης της εταιρείας για ποιοτικές οθόνες και αρκετά καλής αντιπροσωπείας)

Gigabyte-GeForce-RTX-2070-Super-8GB-Windforce-OC-3X-GV-N207SWF3OC-8GD
Dell-S2421HGF-23-8

Τι άποψη έχεις εσύ που τα γνωρίζεις πολύ καλύτερα;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Αν θες να πας σε πιο ισχυρή κάρτα σκεφτόμενος τα μελλοντικά παιχνίδια, ίσως αξίζει να το κάνεις. Με βάσει τα τωρινά δεδομένα ισχύει αυτό που είπα παραπάνω.

Όσο αφορά την οθόνη, δεν έχω ψάξει τη πολιτική κάθε αντιπροσώπου. Ωστόσο, υποθέτω ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν τέτοιες πολιτικές. Η LG ξέρω ότι σε πολλά μοντέλα έχει 0 όριο για καμμένα pixel. Για τη Dell δεν γνωρίζω.

Για τα χρήματα της η Dell φαίνεται πολύ καλή επιλογή.