Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Αγορά ΥπολογιστήΟθόνη Υπολογιστή, Εύκολη Επιλογή Εισόδου
Χρήστος Δρακάκης ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας,
Θέλω να αγοράσω μια οθόνη (computer monitor), την οποία θέλω να χρησιμοποιώ με δύο, και ενδεχομένως περισσότερους, υπολογιστές. Για μοντέλα, τύπο, χαρακτηριστικά κλπ θα επανέλθω με νέα ερώτηση. Αυτό που με ενδιαφέρει πρωταρχικά είναι να έχει εύκολη επιλογή input. Θα με δυσκόλευε αρκετά να πρέπει να μπαίνω στο μενού, να ψάχνω στη λίστα των settings, να βρίσκω το input select και να διαλέγω από εκεί, έχοντας να πατήσω τα navigation κουμπάκια 5-10 φορές και να μπώ 2-3 επίπεδα μέσα στα settings, για να αλλάξω το input. Ιδιαίτερα καθώς όπως συμβαίνει στις περισσότερες οθόνες, τα κουμπάκια είναι όλα ίδια και τα labels τους δύσκολα αναγνώσιμα. Ιδανικά, θα ήθελα dedicated Input Select κουμπί, το οποίο να κάνει cycle στα inputs που έχουν σήμα (!). Επειδή κάτι τέτοιο μάλλον δεν υπάρχει, θα κοιτούσα και κάποιο μοντέλο με "εύκολη" (όσο το δυνατόν ευκολότερη) επιλογή input. Δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω KVM.
Έχει κανείς υπόψιν σας κάποιο μοντέλο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά? (εμπειρία από χρήση κλπ). Εδώ μιλάμε μάλλον για μάρκα, κι όχι τόσο μοντέλο, εφόσον αφορά γενικότερα τη φιλοσοφία του κατασκευαστή.

5 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλημέρα Χρήστο

Στην LG 29WK500/50s που έχω εγώ η επιλογή του input γίνεται με 3 κλικ στον μοχλό που έχει για κουμπί. Πατάς μια στο κέντρο για να ανοίξει το μενού, μια αριστερά για να πας στα input και μετά επιλέγεις το input που θες.

Υποθέτω πως οι περισσότερες LG της ίδιας χρονολογίας θα έχουν παρόμοιο σύστημά.

Για οθόνες που δεν έχω δοκιμάσει, δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας, και Καλή Χρονιά,
Γιώργο, ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Εν τω μεταξύ, είδα κάποια μοντέλα από το internet (εφ' όσον επίσκεψη σε καταστήματα δεν είναι δυνατή), αλλά φαίνεται ότι σ' αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δε δίνεται ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχει όμως μια περίπτωση που μου κίνησε το ενδιαφέρον: οι οθόνες της Dell περιλαμβάνουν και μια εφαρμογή (Dell Display Manager) μέσα από την οποία μπορεί κανείς να αλλάξει τα settings των monitors, μεταξύ των οποίων και το Input source. Το σημαντικό εδώ είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει και σε command-line mode. Αν και σε κάποιους μπορεί να ακούγεται δύσχρηστο ή και... αρχαίο, στην πραγματικότητα είναι πολύ flexible, καθώς μπορεί κανείς να φτιάξει shortcuts μ' αυτό και να τις τοποθετήσει στην taskbar ή στο tray, ή macros για πληκτρολόγιο, ή απλώς να ορίσει hotkeys. Οπότε είναι δυνατή η αλλαγή του input source (ή και άλλων settings όπως brightness/contrast, profiles κλπ) μόνο με κάποιον συνδυασμό πλήκτρων, χωρίς κανείς να αγγίξει το panel, πράγμα που μάλλον είναι και προτιμητέο, καθώς δεν είναι γνωστό αν το κουμπάκι τελικά θα αντέξει τα συνεχή πατήματα, πολλές φορές την ημέρα (δλδ αν έχει σχεδιαστεί για τέτοια χρήση).
Το κακό είναι ότι η παραπάνω εφαρμογή λειτουργεί μόνο για τα μοντέλα της Dell (αναμενόμενο βέβαια), δλδ "αρνείται" να λειτουργήσει για άλλες οθόνες, αν και το standard (DDC/CI, MCCS) είναι ορισμένο από τη VESA, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και οι περισσότερες οθόνες το υποστηρίζουν, δλδ δεν είναι custom της Dell.
Θα ήθελα να γνωρίζω αν:

  • Υπάρχουν μοντέλα άλλων κατασκευαστών με παρόμοια δυνατότητα.
  • Υπάρχει κάποια τέτοια εφαρμογή, η οποία να λειτουργεί γενικά για τις οθόνες που υποστηρίζουν το MCCS standard, ανεξάρτητα κατασκευαστή.

Έχω εντοπίσει open source projects γι αυτές τις λειτουργίες, καθώς επίσης και το σχετικό API της Microsoft, αλλά θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσω κάτι έτοιμο και αξιόπιστο αντί να καταφύγω σε μια τέτοια λύση (αν και ο απαιτούμενος κώδικας είναι πραγματικά λίγος).
Οι οθόνες της Dell μου αρέσουν πολύ... εμφανισιακά, αλλά δεν ξέρω τίποτε περισσότερο γι αυτές (ποιότητα panel, ποιότητα κατασκευής, αντοχή, βλάβες, καμμένα pixels, σχέση ποιότητας/τιμής κλπ). Επίσης μου αρέσει και η δυνατότητα ρύθμισης ύψους που προσφέρουν πολλά μοντέλα της, αλλά νομίζω δε θα ήταν ότι καλύτερο να βασίσω την επιλογή μου μόνο σ' αυτό (και στο software που διαθέτει). Γνώμες για τις Dell γενικά? (ρωτάω γιατί για πολλούς monitor σημαίνει Samsung, LG και άλλο τίποτε!).

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Ευτυχισμένο το νέο έτος Χρήστο

Δυστυχώς, δεν γνωρίζω κάτι πάνω τις συγκεκριμένες λειτουργίες. Πρώτη φορά ακούω ότι είναι δυνατό κάτι τέτοιο, δεν το είχα ψάξει ποτέ.

Όσο αφορά τις Dell οθόνες, τα περισσότερα μοντέλα είναι πολύ αξιόπιστα και βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές για οθόνες γραφείου. Χρησιμοποιώ κι εγώ μια στο γραφείο στη δουλειά και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

Έψαξα λίγο περισσότερο στο web και τελικά βρήκα ένα freeware utility, το οποίο μπορεί να αλλάξει όλα τα VCP codes (settings της οθόνης, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του Input Source), και λειτουργεί και σε command-line mode, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως περιέγραψα παραπάνω. Υποστηρίζει ακόμα και τα manufacturer-specific VCP codes (E0..FF) - χωρίς βέβαια να τα ονομάζει. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν έχει installer, δλδ χρειάζεται manual installation (αλλά αυτό το κάνεις μια φορά). Εφόσον με καλύπτει, μπορώ να κάνω την επιλογή μου με βάση τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των οθονών, κι όχι μόνο το (ομολογουμένως χρήσιμο) software της Dell.
Παραθέτω το link, αν κάποιος ενδιαφέρεται:
https://www.nirsoft.net/utils/control_my_monitor.html
Υπάρχει και αντίστοιχο utility για Linux, ονομάζεται ddcutil.
Και πάλι, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου Γιώργο.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 3 έτη

Ευχαριστούμε πολύ για την πληροφορία Χρήστο!