Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareΟικονομική Μητρική για Ryzen 5600g χωρίς BIOS Update
Steliozz Kazakidis ρώτησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα θέλω να κάνω μια αναβάθμιση τον επεξεργαστή μου (έχω τον i5-6400) και σκέφτομαι να παω στον ryzen 5600g , ψάχνω την ποιο οικονομική μητρική, βρήκα την ASRock B550M-HDV , ξέρετε αν χρειάζεται κάποιο Bios update ή κάτι άλλο ; ( Δεν παίζω παιχνίδια και εχω ήδη 16gb ddr4 , οπότε ψάχνω κάτι στα 200ευρώ συνολικά, αν είναι δυνατόν να τρεχω για BIOS Update κτλπ) 
Αν έχετε να προτείνετε κάτι πολύ ευχαρίστως απλά επίσης να είναι micro-ATX λόγω του κουτιού.
Ευχαριστώ! 

8 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Η μητρική που σκέφτεσαι χρειάζεται BIOS update προκειμένου να υποστηρίξει τον R5 5600G.
 
Με ελάχιστα περισσότερα χρήματα υπάρχει η Gigabyte B550M K (link σε μαγαζιά δε μπορώ να σου δώσω, οπότε ψάχνεις). Πρόκειται για μια πολύ καινούρια μητρική (δες την εξέλιξη τιμής στο skroutz, είναι έξω κανα μήνα). Υποστηρίζει τους Ryzen 5000 ήδη από την πρώτη έκδοση του BIOS (αν και έχουν βγει και ενημερώσεις), βλέπω και εξόδους video HDMI και DisplayPort (αντί για DVI-D ή D-Sub). Φαίνεται πολύ καλό κομμάτι, και γενικά εμπιστεύομαι τη Gigabyte περισσότερο από την AsRock (ποτέ δεν είχα πρόβλημα με 4 motherboards της Gigabyte που χρησιμοποιώ, αν και αυτό είναι η προσωπική μου εμπειρία και γνώμη). Μην την προτιμήσεις μόνο αν σε ενδιαφέρει η αναβάθμιση, πχ σε R9 μελλοντικά - πρόκειται για τη βασική/οικονομική σειρά (Ultra Durable) της Gigabyte, τότε όμως θα πρέπει να πας σε αρκετά ακριβότερη σειρά, πχ Aorus Elite ή Pro. Εκτός κι αν κάποιος από τους συντελεστές εδώ έχει διαφορετική γνώμη ή κάποια ένσταση, θα έλεγα να την προτιμήσεις.
Btw τι ακριβώς σημαίνει το "K" μοντέλο για τα mobos της Gibabyte? Δεν το βρίσκω κάπου στο  internet. Βρίσκω μόνο τα κλασσικά D, S, 3, H κλπ, όπως και K για κάποια μοντέλα της Asus, όχι όμως της Gibabyte.

Steliozz Kazakidis απάντησε πριν 1 έτος

Δεν ασχολούμαι με hardware και δεν θέλω να μπαίνω σε διαδικασία να ψάχνω να κανω bios update. Οπότε φαίνεται καλή επιλογή αν και είμαι άσχετος. Έχω 2 monitor και το ενα δεν δεχεται ούτε HDMI ουτε displayport αλλά εντάξει αν χρειαστεί θα πάρω ένα μετατροπέα.(δεν εχω gpu οπως ειπα γιατι δεν το θέλω για παιχνίδια). Σε ευχαριστω για τις πληροφορίες και για την πρόταση! 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα και από εμένα! Η πρόταση του Χρήστου είναι αρκετά κάλη. Έχει στον νου σου ότι πολλές μητρικές υποστηρίζουν BISO update από στικάκι χωρίς επεξεργαστή, οπότε δεν θα περιορίσουν κάπου. Θέμα θα έχεις μόνο με αυτές που απαιτούν να υπάχει παλιότερος επεξεργαστής. 

Steliozz Kazakidis απάντησε πριν 1 έτος

Σε ευχαριστώ Γιώργο, αν και άσχετος με γρήγορο search είδα αυτό που αναφέρεις , κάποιοι δείχνουν ότι είναι σχετικά απλή διαδικασία απλά πρέπει να ψαξω ποιες το δέχονται έτσι (χωρις cpu) , η asrock μαλλον θελει cpu απο οτι διαβασα. Οπότε ΟΚ ίσως πάω στην gigabyte να αποφύγω την οποια διαδικασία , για 10-15 ευρω τωρα δεν νομιζω να αξιζει να το ψαχνομαι..

Steliozz Kazakidis απάντησε πριν 1 έτος

Επειδή μόλις είδα ο μετατροπέας από diplayport σε dvi (που εχω το 2ο monitor έχει 10-15 ευρώ) Μπορείτε να μου προτείνετε καποια ακομη μητρική για τον 5660G , ψάχνω στα site των μητρικών αλλά δεν τα λέει αναλυτικά (ποια ειναι κανει bios update με usb stick κτλπ) Οποτε αν ειναι ευκολο μια που να κουμπούνει κατευθείαν χωρις πολύ διαδικασία...

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Μπορείς να δεις την Gigabyte B550M DS3H, η οποία έχει DVI και επιτρέπει BIOS update με στικάκι. Αυτή τη λειτουργία την ονομάζει Q-Flash Plus. Κάθε κατασκευαστής δίνει δικό του όνομα. Δυστυχώς, δεν βρήκα μητρική σε χαμηλό κόστος που να έχει DVI και να μην απαιτεί BIOS update.

Steliozz Kazakidis απάντησε πριν 1 έτος

Οκκ Ευχαριστώ!!

Steliozz Kazakidis απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα σας, ρώτησα τελικά σε καποια καταστήματα και μου είπαν πως πλεον όλες οι νεες παρτίδες εχουν προεγκατεστημένο το τελευταίο BIOS και δεν χρειαζεται κάτι. Τουλαχιστον για την ASrock παραπάνω.
Το αφήνω να υπάρχει, αν ξέρετε κατι που δεν ιχυεί ενημερώστε.
Ευχαριστώ