Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Προγράμματα / SoftwareΟι ram δεν φτανουν την μεγιστη ταχυτητα τους…
DISNEY COMICS CLUB ρώτησε πριν 2 έτη

Εχω μια μητρικη ashrock v410m-hvs ....οι ram που εχω ειναι 3200ghz αλλα φτανουν με το ζορι 2660...μπαινω στο bios αλλα το μεγιστο ειναι 2660 ....προσπαθησα να ενεργοποιησω το xsp για να τις ανεβασω αλλα δεν υπαρχει πουθενα αυτη η επιλογη(γενικα λοιπουν πραγματα σε αυτο το bios πχ tmp2.0 κλπ)

3 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα, η μητρική υποστηρίζει μέχρι DDR4 2933MHz. Επίσης, το bios είναι ενημερωμένο? Εάν δεν υπάρχει κάποια επιλογή για να ενεργοποιήσεις κάποιο xmp profile, άσε τα ως έχουν..δεν θα κερδίσεις και κάτι ουσιαστικό..

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Στα specs στη σελίδα του κατασκευαστή αναφέρεται ότι το motherboard υποστηρίζει μέχρι 2933MHz, για επεξεργαστές i7/i9, και μέχρι 2666MHz για τους υπόλοιπους:
Core™ (i9/i7) support DDR4 up to 2933; Core™ (i5/i3), Pentium® and Celeron® support DDR4 up to 2666.
Ο περιορισμός μπορεί να προέρχεται και από τη μονάδα διαχείρισης μνήμης του επεξεργαστή: η μέγιστη συχνότητα για τους i5 είναι στα 2666MHz ενώ για τους i7 στα 2933MHz. Με XMP μπορείς ίσως να το ξεπεράσεις, αλλά κάποιοι επεξεργαστές δεν θα το επιτρέψουν καθόλου, ιδίως αν είναι το απλό και όχι το "K" μοντέλο. Εξάλλου και τα motherboard της σειράς H (τα H410 είναι από τα πιο απλά) δεν προσφέρουν πολλές δυνατότητες (I/O, SATA, USB, 2 slots κλπ) και δεν έχουν πολλές (ή και καθόλου) δυνατότητες ρυθμίσεων και overclocking. Το συγκεκριμένο motherboard υποστηρίζει όμως XMP (δες τα specs στο link), αλλά όπως είπα παραπάνω μπορεί να σε περιορίζει ο επεξεργαστής - η ρύθμιση μπορεί να είναι disabled ή να μην εμφανίζεται και καθόλου. Σύμφωνα με το manual βρίσκεται στην οθόνη OC Tweaker, στην ενότητα DRAM Configuration -> Load XMP Setting. Αν λειτουργεί μπορείς να δοκιμάσεις και παραπάνω, πάντως μην το πας πάνω από τα 2933MHz (του motherboard). Αν δεν έχεις αξιόπιστη λειτουργία πρέπει να το πας πίσω στα 2666MHz.
 
Πάντως μη νομίζεις ότι με τη λειτουργία στα 2666MHz θα έχεις κάποια σημαντική μείωση στην ταχύτητα (πχ 2666/3200=83% δλδ 17% μείωση), πρώτον αυτό αντισταθμίζεται κάπως από το λιγότερο latency (πχ με τη λειτουργία στα 2666MHz μπορεί να έχεις λιγότερο CAS, δλδ λιγότερα wait-states - δες στο HWiNFO ή στο Speccy), κι ύστερα δεν είναι όλη η λειτουργία του υπολογιστή η επικοινωνία CPU-RAM, υπάρχουν και οι εντολές που εκτελούνται εσωτερικά στο CPU, υπάρχει και η cache του (οπότε διαβάζει από εκεί, δεν χρειάζεται επικοινωνία με τη RAM), και υπάρχει και η κάρτα γραφικών. Ουσιαστικά αφορά μόνο τις περιπτώσεις που τα ζητούμενα δεδομένα δε βρίσκονται ήδη στην cache, δλδ όταν δεν επιτυγχάνει cache-hits. Συνολικά, η διαφορά στην απόδοση θα είναι μόνο λίγες ποσοστιαίες μονάδες, όχι αισθητή, αλλά μετρήσιμη ίσως με benchmarking προγράμματα.
 
Για την έλλειψη TPM2.0 δυστυχώς δε γίνεται τίποτε... Δοκίμασε πάντως την επιλογή Secure Boot στην οθόνη Security Screen. Δες και αυτό το link. Σαν τελευταία λύση μπορείς να δοκιμάσεις τη διαδικασία εγκατάστασης Windows 11 σε υπολογιστές χωρίς TPM, όπως περιγράφεται σε κάποιον οδηγό σ'αυτό το site (δυστυχώς δε μπορώ να βρώ το link).

DISNEY COMICS CLUB απάντησε πριν 2 έτη

Α σας ευχαριστω...
Ναι ειναι ανημερωμενο το bios (αλλα αφου δεν θα χω διαφορα οκ)